Bibelskoleelevene hadde ”praksis” på strøket i Oslo

Bibelskolestudentene har vært på teamtur. Denne gangen var destinasjonen for reisen hovedstaden. Bare et steinkast fra ”strøket” for prostitusjon og kun et par minutter fra de narkomanes samlingssted, ligger Marita-Kafèen.

Marita Kafeen holder åpent på kveldene fra 19:00 – 22:00, og er drevet av tre ansatte og ca. 60 frivillige. Flere av Oslos menigheter bidrar med egne team. Det finnes i dag ca. 5000 narkomane bare i Oslo.

I Jesu fotspor på ”strøket”
I forbindelse med denne praksisen var det satt av to hele dager i Marita-Kafèen i Oslo. Elevene deltok i praktiske oppgaver ved at de var med ut i Oslo`s gater sammen med kafèens ansatte, samtidig som de skulle lære hvordan en slik organisasjon arbeider. En av studentene, Joacim, var spent på hvilke nye erfaringer dette ville gi han. Samtidig virket det å gå ut og drive oppsøkende arbeid blant de narkomane svært utfordrende. Joacim sier han ikke har kjennskap og erfaring med rusmidler tidligere. Han har imidlertid sett narkomane sitte på gata, sterkt preget av sitt rusmisbruk, og dette har gjort et sterkt inntrykk på han. Nå var han spent på hvordan de to dagene på Marita – Kafèen skulle bli.

I Kafèen
Mottagelsen han og de andre studentene fikk på Marita-kafeen var god. Lokalet var innredet med flere kafèbord og en liten scene. Veggene var prydet med malte lasseroner, fattige og prostituerte, og Jesus blant røverne på korset. Under bildene var det bibelvers. En liten bardisk med en kaffemaskin var flittig i bruk. De ansatte presenterte seg og delte erfaringer og opplevelser. Også bibelskoleelevene delte sine opplevelser med Jesus. De fikk informasjon om Marita-Stiftelsen og så filmer om rusmisbrukere. De fikk innføring i hvordan arbeidet var organisert og kunne komme med spørsmål. I tillegg fikk de brosjyrer og blader.

En lærerik erfaring
Halvannen time før åpningstid, samlet staben seg for å gå gjennom arbeidsfordeling og be sammen. To av dem hadde ansvaret for å stå i kafeen. Der ble det servert varm mat og drikke for en billig penge. Om kafèens gjester ikke hadde penger, fikk de likevel mat og drikke. De andre i staben delte seg inn i grupper på to og to, for å drive oppsøkende arbeid på gata og invitere dem inn til kontaktkafèen.

-Jeg fikk et godt inntrykk av de som jobbet der. De snakket og lyttet til gjestene. De var gjestfrie og viste nestekjærlighet, uten å være  påtrengende. Gjestene snakket om sine drømmer. Jeg opplevde at dem staben snakket med, ikke ble sett ned på, men heller motsatt, forteller Joakim.

De hadde her mulighet til å fortelle hva de ønsket, og opplevde at noen lyttet til hva de hadde å si. Til tross for at de bar preg av hardt narkotikamisbruk, kunne en se takknemlighet og glede. Smil og latter som fylte kafeen, ved siden av sang. Studentene vandret gatelangs i ruskende høstvær, og det å se jentene stå på gata for å vente på ”klienter”, gjorde sterke inntrykk. Alt fra sinne, frustrasjon, hjelpeløshet og nød, surret rundt i tankene og hjertene. Likeså det å se de mange bilene som kjørte i kø. Hvem, hva og hvorfor? Det var mange ubesvarte spørsmål.

Viktig å” lette på trykket”
Etter stengetid hadde staben en samling hvor de kunne fortelle hvem de hadde snakket med og hva de hadde opplevd. Det er viktig at observasjoner og hendelser en gjør seg, blir delt med andre. Dette gjøres dels for ”å lette på trykket” hos en selv, dels for å lære av hverandre.

Stor nød i Oslo’s gater
I ettertid da Joacim vandret i Oslos gater, kunne han fremdeles se sterkt pregede narkomane sitte på gata, det gjør fortsatt et sterkt inntrykk på han. Men nå forteller han at han synes det er lettere å ta et steg for å snakke med dem. Han sier at det ikke alltid er penger de ønsker seg, men at noen ser dem og tar kontakt. Flere av studentene er enig i dette. De kjente også på nøden for å hjelpe de som lider og som er hardt rammet av narkotikamisbruk og prostitusjon. Bibelskolestudenten var enige om at det var en positiv opplevelse å være på Marita kafeen som står sammen med rusmisbrukerne i Oslos gater og sprer håp og tro på ett nytt liv i kraft av Jesus frelse.Få siste nytt fra misjonsfeltet direkte i innboksen din.

Meld deg på vår månedlige nyhetsmail!

Se siste nyheter