Som ild i tørt gress: Fantastiske ting skjer i Laos

Hvorfor vokser antall kirker i en slik fart?

Vi ankommer sent etter en lang kjøretur på vei nordover i buddhistnasjonen Laos. Siden mørkets frembrudd kommer tidlig, må vi lete oss frem i mørket for å finne den enkle boligen der tre menn venter.

Sam ble født i en animistisk familie. Når hans datter ble syk var veien kort til landsbyens heksedoktor, noe som kunne ruinere en familie.

-Min yngste datter ble kraftig angrepet av en hudsykdom. Vi gjorde som vanlig og gikk til heksedoktoren. Da dette ikke hjalp, dro vi til sykehuset.

Sam forteller videre at ingenting av dette hjalp familien og den uskyldige lille datteren. Men de fikk et godt råd:

-De kristne kan kanskje hjelpe dere, ble vi fortalt. Vi oppsøkte øyeblikkelig pastor Zay, som tok vennlig imot oss. Han ba for vår datter og jeg husker at han på en slik god måte velsignet henne, fortsetter Sam.

HAR NÅ HVER SIN EGEN HUSMENIGHET: For fire år siden ledet pastor Zay også Tham (t.h) til frelse. Gjennom evangelisering og bønn for syke bruker Gud den unge Tham, og mange kommer til tro på Jesus.

 

Før jeg forteller hvordan det gikk med Sam og familien er det vel verdt å stifte nærmere bekjentskap med pastor Zay, som følger med på samtalen vår. Den 67 år gamle pastoren er en av Troens Bevis’ 60  nasjonale misjonærer i det sosialistiske Laos, en nasjon som er godt påvirket av kommunismen til sin nabo og storebror Kina.

Pastor Zay, som er leder for alle kirkene i provinsen her, har opplevd en vekst i kirkeplanting som vi nordboere drømmer om.

-De siste 3-4 årene har vært de klart beste. Vi hadde 70 kirker i provinsen vår, et antall som har vokst til 164 med til sammen 16.500 medlemmer, forteller pastor Zay.

Hvorfor vokser antall kirker i en slik fart?
-Myndighetene har også spurt meg om det. Den ene grunnen er at pastorene sendes ut for å evangelisere og plante nye kirker. Den andre grunnen til kirkeveksten kommer av forbønn for syke med påfølgende helbredelser, hele familiers frelse, kirkevekst og nye kirkeplantinger. Det sprer seg som ild i tørt gress, svarer Zay bestemt.

Den flott gjengen traff vi på vår vei nordover i Laos, forteller Glenn Tønnessen.

 

Men livet har ikke alltid vært en dans på roser for pastoren.
-Jeg ble født i en kristen familie, men levde på verdslig vis, noe som for meg betydde festing og damer.

Men snart innhenter livet og tragediene pastoren.

-Først dør vår sønn, og deretter min kone. Disse forferdelige omstendighetene gjør at jeg søker Gud og omvender meg, fortsetter Zay.

Tjenesten til pastor Zay er da i gang, og i løpet av fire år planter den evangeliserende pastoren hele 25 kirker. Men en ny tragedie rammer nå kirkeplanteren, og det er nesten ikke til å holde ut.

-I denne perioden dør også min datter. Noen år etter gifter jeg meg på ny og vi får to herlige barn sammen, forteller Zay kortfattet.

Men problemene er enda ikke over for den hardt prøvede pastoren. Forfølgelsen i Laos øker, og pastor Zay blir fengslet to ganger. Først i en uke, så i en måned.

-Myndighetene arresterte meg fordi de mente at jeg i for stor grad forkynte evangeliet. Jeg måtte jo fortsette arbeidet og kunne ikke stoppe. Men jeg opplever heldigvis lite forfølgelse i byen vår nå, i motsetning til på landsbygda, sier pastor Zay.

Tilbake til Sam, som altså gikk til pastor Zay med sin syke datter.
– Sykdommen forsvant og en måned etter kom pastor Zay hjem til oss. Dette besøket, sammen med vår datters helbredelse, ledet meg og min kone til Jesus, avslutter Sam som fort ble en som vant andre for Jesus.

KOM TIL TRO: Både Sam (t.v) og Tham (t.h) kom til tro gjennom Troens Bevis’ nasjonale misjonær Zay (i midten).

 

Nå leder Sam en menighet i sitt eget hus hvor 13 familier har kommet til tro i løpet av de to siste årene. Når jeg spør Sam om et bønnebegjær så peker han på behovet for å få bygget et kirkebygg til den voksende flokken.

Ilden fortsetter å bre seg i «det tørre gresset» i Laos. Pastor Zay er en av ildspåsetterne. Han understreker den tydelige strategien i kirkene om disippelgjøring gjennom evangelisering og multiplisering.

-Dette skjer i alle våre provinser. Vi har en enkel konstruksjon med hovedsakelig ett stort kirkesamfunn, den evangeliske kirke. Det bor nærmere en halv million mennesker i den buddhistdominerte provinsen vår. Av disse er om lag 16.500 kristne, dvs. nærmere 4% av befolkningen, avslutter den nasjonale misjonær Zay.

Navn er endret av hensyn til sikkerhet.

 

Kilde: Troens Bevis bladet for februar, 2024

Bli inspirert av trosstyrkende historier og nytt fra misjonsfeltene:
Få Troens Bevis bladet gratis i postkassen

Tags:
,


 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter