Barn og unge kan også engasjere seg i misjon

Helt på egenhånd bestemte Elias (7) og Emilie (5) Foss seg for å samle flasker og pante til inntekt for barna i Uganda. Og bare etter en måneds tid hadde de samlet inn 7.000 kroner til Aksjon Ingen Utelatt.
Tekst:  Thomas Grønvold

– Det er så mange ulike måter man kan bidra til for å bringe Jesus til de mest unådde stedene, og hjelpe de mest utelatte. Jeg tror det er så viktig at barn og unge engasjerer seg i misjon, forteller mor Ellen Foss.

I januar reiste hun sammen med sin mann Espen Foss og flere fra Troens Bevis med Rune Edvardsen til Uganda.
– Det var en inspirerende tur med mange sterke inntrykk. Vi fikk også være med på den offisielle åpningsdagen av omsorgslandsbyen som var den 20. januar. Og det var fantastisk å se livsgleden og smilene til de barna som bodde der, sier Ellen.

Emilie(5) og Elias (7) panter flasker til inntekt for de funksjonshemmede barna på det nye senteret i Uganda som Troens Bevis har bygd.

 

Hun forteller at det var fint å se at personalet som jobber der hadde så mye omsorg å gi til barna. Det var samtidig veldig sterke inntrykk de opplevede ute i feltet. De fikk se de umenneskelige forholdene som barn med funksjonsnedsettelse lever under.

– Vi var ute på tre husbesøk, og barna var tydelig underernært og lå stort sett hele døgnet på et jordgulv. Det sterkeste inntrykket var nok det siste husbesøket, hvor jenta var 12 år og veide 10 kg. Naboene hadde aldri sett henne, så hun hadde antakelig aldri vært ute i dagslys. Vi tok henne med ut, og først da så vi arrene. På hele ryggen var det merker etter slag og mishandling, og dette hadde tydelig pågått over lengre tid. Vi kontaktet myndighetene med det samme, og etter to-tre timer fikk vi godkjennelse av mor til barnet og myndighetene til å ta henne med til senteret, forteller hun.

Dagen etter var åpningsdagen av omsorgslandsbyen, og barna kom trillende opp i rullestol – også denne jenta. Smilet og gleden fra denne jenta kan ikke beskrives med ord, forteller Ellen.
– Det var stor kontrast fra dagen før – nå danset hun i takt med musikken sammen med de andre barna. Traumene sitter nok enda igjen, og må jobbes med – men det er ingen tvil om at omsorgslandsbyen er det beste stedet for denne jenta, sier hun.

Tips til aktiviteter for å samle inn til Ingen Utelatt:
• Garasjesalg: Rydd boden og garasjen og selg unna det du ikke trenger!
• Loppemarked: Rydd huset og se om det er noe du ikke har bruk for! Arrangere loppemarked hvor inntektene går til Aksjonen Ingen Utelatt
• Salg av mat og drikke: Sett opp et utsalg med mat og drikke i nabolaget, f.eks. boller og saft.
• Husarbeid og hagearbeid: Hva med å hjelpe til med arbeidsoppgaver hjemme eller hos noen andre? Det kan være alt fra å rydde i huset eller i hagen.
• Pante flasker
• Digital innsamling på Facebook eller spleis: Det er relativt enkelt å opprette en digital innsamling på Facebook eller spleis. Mange pleier å gjøre dette i anledning bursdag.
• Basar: Gå sammen en gjeng og arranger en basar. En idé kan være å spørre lokalt næringsliv om sponsing av premier.

Inntrykkene er sterke etter en slik tur, og nøden etter å redde flere barn ble bare større.
– Den samme nøden kjenner jeg på i å spre budskapet om Jesus, når jeg daglig sitter på kontoret i kontakt med våre feltledere i Asia og Afrika, sier Ellen Foss

– Vi bor i Lyngdal, men ungene våre har tilbrakt hver sommer på Stevnet i Sarons Dal, og har blitt eksponert for misjonstanken hele sitt liv. Men det var først da vi fortalte om Uganda og barna på senteret at de fikk sin hjertesak, sier Ellen.

-Barn kan hjelpe barn, og barn kan gjøre en forskjell i misjon, forteller Ellen Foss, mor til Emilie og Elias.

 

Elias (7) og Emilie (5) ble så engasjert da de fikk se bilder fra turen.
– De verste bildene utelot vi, men de fikk høre om hvordan disse barna er lite verdt i Uganda, og at de settes vekk. Helt på egen hånd bestemte Elias og Emilie seg for å samle flasker og pante til inntekt for barna i Uganda. Og bare etter en måneds tid hadde de samlet inn 7.000 kroner, sier hun.

– Vi støtter selvfølgelig opp om engasjementet deres, og hver helg er vi innom butikken og panter flasker som de har skaffet. Hver eneste flaske teller for dem, og vi må rett som det er stoppe bilen dersom de ser en flaske på veien som kan tas med til panteautomaten, sier Ellen.

Engasjementet er fortsatt brennende, og de synes det er så spennende å høre om hva som skjer i Uganda når Rune Edvardsen legger ut et nytt innlegg på Facebook.
– Jeg tror det er så viktig at barn og unge får erfaring og kjenne på gleden ved å gi, og utvide horisonten fra meg og mitt til noe som er så mye viktigere – som prosjektet Ingen Utelatt så tydelig viser. Barn kan hjelpe barn, og barn kan gjøre en forskjell i misjon, forteller moren engasjert og legger til:

– Til tross for at de er små så skjønner de at de er heldige som bor i Norge, og derfor er det også så viktig å lære dem at de kan bruke muligheten til å hjelpe andre. Barna i Uganda er med i kveldsbønnen til ungene hver kveld, og de har virkelig kjent på glede den siste måneden ved å kunne bety en forskjell. Jeg håper så inderlig at prosjektet Ingen Utelatt kan inspirere deg og dine også til å gjøre en innsats og bidra på ulike kreative måter.

 



 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter