Laget i kjærlighet

Nylig fikk Troens Bevis en forsendelse på 20 nye håndlagede dukker. Rune Edvardsen tok takknemlig imot gaven og sa at de ville bli julegaver. Disse dukkene sprer glede – mange ganger.

Av Elsbeth Sørensen

– Dina stiftelsen har barnehjem i Kongo til jentebarn som har blitt frarøvet noe av sin barndom. De er blitt utsatt for det grusomste og vi kan ikke sette oss inn i deres lidelser. Det er veldig meningsfullt for meg som mor, bestemor og nå også oldemor å kunne få være med å glede disse barna. Om jeg kan få lov å bringe dem litt barneglede ved hjelp av disse dukkene – så gjør det også mitt liv rikere.

Dette forteller Mechthild Kolflaath som er dukkenes «mor». Det startet med at hun ville lage en dukke til et barnebarn. Så kom hun over Truls og Trine dukkene. Hun har lagt sitt eget preg på Trulsoppskriften og dermed har de fått hennes design. Etter hvert ville flere av barnebarna ha dukker og kunstneren selv syntes det var givende å lage dem. Da kunne hun også bruke opp mye av det morsomme og spesielle garnet som hun hadde liggende. Mechthild har gjort kunst og håndverk til en livsstil. Hun lager kunst i all slags materialer og teknikker. Da hun var yrkesaktiv, jobbet hun som kunst og håndverkslærer på ungdomsskole. Hun kan neppe sitte i ro en kveld uten at noe blir produsert.

Mechthild Kolflaath er «dukkenes» mor.

 

Hvorfor Dina?
– Jeg vet litt hva det vil si å ha en trasig barndom. Jeg er oppvokst i Tyskland under 2. verdenskrig. Det var magre og utrygge omgivelser. I begynnelsen av 1980 fikk jeg møte Jesus og ga mitt liv til ham. Hvilken forandring! Troen på Jesus har gitt livet mening og trygghet. Vi opplevde en familievekkelse og det skulle bli mange turer til Sarons Dal og sommerstevner. Der fikk vi høre historien om Dina og den grep hjertet. Barn skal ikke ha det slik. At Rune ville hjelpe slike barn og i tillegg gi dem muligheten å bli kjent med Jesus, ja det var en fantastisk ide. Jeg ville så gjerne bidra – om jeg kunne. Jeg kunne ikke reise ned til Kongo, men dukker kunne jeg lage.

I begynnelsen ble de laget for salg til inntekt for Dina. Men så kom Dina til Norge på besøk. Den forkomne jenta som Rune hadde møtt og som hadde gitt han ideen til opprettelse av Dina stiftelsen, var blitt ungdom. Da hun så disse dukkene, utbrøt hun: «Dere må ikke selge dem. Dere må sende dem til jentene i Kongo!» Nå har Mechthild laget opp mot 100 dukker. Noen er gått til Kongo og noen går nå til senteret i Uganda. De selges også her hjemme. Uansett hvor de dukker opp, skaper de begeistring.

– Det er noe rart med disse dukkene – det er akkurat som at de har en personlighet. Ingen av dem er like og jeg vet egentlig ikke helt hva slags typer de blir før de er helt ferdige, sier Mechthild.

– Dukkene er blitt svært så populære. Det er sikkert fordi de er en motstrøm til «plastic-fantastic» lekene som masseproduseres. Det er mange foreldre/besteforeldre som har sans for disse dukkene. Og enda viktigere – det er mange barn som virkelig omfavner dem og gjør dem til sin faste følgesvenn. Jeg synes det er gøy når voksne barnebarn spør om de kan vær så snill å få en dukke.

Rikere liv
Mechthild synes dukkelagingen har gjort alderdommen rikere. Hun gleder seg over hver dukke hun får laget. De sitter rundt i stua og sprer glede, før de når sine endelige mål. Først laget hun de i kjærlighet til barnebarna, så i kjærlighet til jentene i Kongo og Uganda. Ettersom alderen kryper på, blir det mer begrenset hvilke aktiviteter man kan gjøre. Dukkene lages nå mest i kjærlighet til Jesus.

– Jeg ble så glad over mottakelsen av dukkene som Rune fikk tilsendt, at jeg fikk lyst til å lage noen dukker med litt mørkere hudfarge. Da kan jentene i Kongo leke at de har dukkebabyer.
Det å få lov til å være med og støtte misjon og bidra til noe som er større enn seg selv, gir livet ekstra mening. Bare tenk på alle de som får høre om Jesus og ta imot Ham gjennom arbeidet i Troens bevis. Dette er arbeid som har evighetsverdi. Livet med Jesus betyr alt for meg, sier Mechthild med glede i stemmen.

Dukkene er til salgs hos Dina-stiftelsen. Send epost til  [email protected]  om du er interessert i å kjøpe en. 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter