Opprørsleder tok imot Jesus etter kampanje

Burundis opprørsleder, Pierre Nkurunziza, hørte Aril Edvardsen tale i august 2003. Tre måneder senere spaserer han og flere soldater inn i landets hovedstad, legger ned våpnene og erklærer at han har tatt imot Jesus og vil arbeide for forsoning i landet. I dag er han statsråd for fred.

Nyhetsbyråer, kirkeledere og humanitære organisasjoner uttrykte forbauselse og glede i desember 2003 over helomvendingen til opprørslederen Pierre Nkurunziza, og den største opprørsbevegelsen CNDD-FDD (Demokratiets Forsvarsstyrke) i Burundi.

Men det var først i oktober 2004 at Troens Bevis fikk høre den utrolige historien bak forvandlingen til opprørslederen. Da kom biskop Charles Nduwumukama fra Burundi til Troens Bevis hovedkvarter i Sarons Dal med et takkebrev fra mange av Burundis biskoper og politiske ledere. Biskop Charles var formann i arrangementskomiteen for Aril Edvardsens to vennskapskorstog i Burundi i 2002 og 2003. Men i tillegg til takkebrevet overrakte han historien om hvorfor opprørslederen forsonte seg med Burundis regjering og er i dag statsråd for fred og favoritt til presidentvalget i mars, 2005.

Presidenten ville møte Aril
Da Aril Edvardsen holdt sin andre kampanje i Burundi i august 2003, hadde landets president, Domitien Ndayizeye, som overtok presidentembetet etter president Pierre Boyoya den 30. april 2003, utalt ønske om å møte Aril Edvardsen slik hans forgjenger hadde gjort året før. Men president Ndayizeye var i Pretoria, Sør Afrika, da Aril Edvardsens vennskapskorstog begynte. Her ble det holdt fredsforhandlinger mellom Burundis regjering og opprørsbevegelsen, CNDD-FDD. Opprørslederen, Pierre Nkurunziza lå i forhandlinger med president Ndayizeye i flere dager, men forhandlingen ble brøt sammen uten en avtale.

Fredagskveld må president Ndayizeye og opprørleder Nkurunziza ha kommet tilbake til Burundi, fordi tidlig lørdag morgen fikk Aril Edvardsen beskjed fra presidenten om at han gjerne ville møte ham mandag morgen.

Lyttet til Aril fra gjemmested
I ettertid er det kommet frem at i stedet for å straks dra til opprørenes hovedkvarter ved Tanzania-grensen, gjemte Pierre Nkurunziza seg i buskene i åssiden bak Bujumbura stadion for å lytte til Aril Edvardsen. Der ligger den beryktede opprørslederen, lørdag 23. august, fullt bevæpnet sammen med sine elitetropper, og lytter til den norske evangelisten.

Aril Edvardsen taler om at Burundi, både dets folk og landets ledere, må velge mellom Jesus eller Barabbas.

-Burundis folk må velge. Landets ledere og opprørsledere må velge. Enten slipper vi Jesus løs i Burundi, og landet kan bli som en lysende stjerne for hele Afrika. Ellers så går Barabbas løs i Burundi, og dere i Burundi vet hva Barabbas kan gjøre, forkynte Aril Edvardsen.

Hørte Guds røst
Opprørslederen ble ikke frelst den dagen, og han var fortsatt med på krigshandlinger utover høsten. Men flere av hans offiserer som siden ble frelst, deriblant oberst Jules, som nå tilhører biskop Charles Nduwumukama kirke i Gitega, har fortalt biskopen hva som nå skjedde med Pierre Nkurunziza.

Opprørsgeneralen dro tilbake til opprørskvarteret i Tanzania eller øst Burundi. Han var fortsatt med på kamper og trefninger med regjeringshæren, samtidig som han fortsatt hadde kontakt med Burundis president, Domitien Ndayizeye.

I følge Flyktningerådet raste borgerkrigen i Burundi verre enn på flere år i mange av 2003’s måneder, slik at Flyktningerådet for en tid trakk seg ut av landet.

Men opprørslederen fikk tilsynelatende ikke fred. Aril Edvardsens budskap om ”Jesus eller Barabbas” fortsatte å arbeide i han. I følge oberst Jules, uttalte Pierre Nkurunziza at han hørte Guds røst.

Undertegnet fredsavtale
Tre måneder senere, ifølge oberst Jules, mottok Pierre Nkurunziza Jesus Kristus som sin personlige frelser ved troen i sitt hjerte. En hel del andre opprørsoldater gjorde det samme, deriblant oberst Jules.

Den 16. november 2003 gjorde Pierre Nkurunziza en fredsavtale med president Domitien Ndayizeye, som gikk ut på å dele regjeringsansvaret, og at opprørbevegelsen, CNDD-FDD, skulle konverteres til et fredelig politisk parti. Og den 23. november gjorde president Ndayizeye ommøblering i sin regjering som gav rom for at Pierre Nkurunziza skulle tre inn som ”statsråd for godt styre”.

Ba nasjonen om tilgivelse
Lørdag 6. desember 2003 ankom Pierre Nkurunziza med mange av sine opprørsoldater hovedstaden Bujumbura og la ned våpnene. Hele landet var i sjokk og jublet av glede.

Pierre Nkurunziza stod så fram på Burundis TV og radio der han fortalte at han var blitt frelst og derfor ville arbeide for fred i sitt land. Offentlig bekjente han at han nå ville være en Jesustroende kristen.

Pierre Nkurunziza bad hele nasjonen om tilgivelse for det onde han hadde påført folket. I følge AG News sa han blant annet: ”Jeg benytter denne anledningen til å be hele Burundis folk om tilgivelse for all den skade vi har gjort mot dere, på grunn av en krig som ble tvunget på oss. For vår del tilgir vi dem som påtvang krigen mot oss.”

Hans kone er også blitt en troende og de har nå en cellegruppe for bønn og bibelundervisning i sitt hjem som også har sitt eget kristne sangkor, ifølge biskopen.

Den nye statsråden, Pierre Nkurunziza, sier selv at han gjorde fred fordi Jesus forandret hans hjerte gjennom budskapet han hørte mens han lå gjemt i åsen, bak Bujumbura stadion, lørdag 23. august.

Kilde: Troens Bevis Januar 2005 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter