Forlagssjef med misjon i blodet

Svein Andersen er forlagssjef for Hermon. Bedriften er blitt ett misjonskall for hele familien.

Vi lever i trange tider. Merkes det i forlagsbransjen? Ja, mange små og mellomstore forlag sliter tungt og noen vil helt sikkert forsvinne. For våre forlag dvs. Hermon, Genesis og Bibelforlaget sin del, har vi så langt i år vært velsignet med salgsøkning, og etter å ha tatt noen nødvendige grep for å redusere kostnader vil vi få et betydelig bedre resultat enn i 2008.

Du kunne sikkert jobbet med mange ting. Hvorfor jobber du med å utgi bøker? Etter utdannelse og praksis i jordbruks og gartnernæring forventet jeg at jordbær, gulrøtter og mais skulle bli min lodd i livet, men Gud valgte med et smil å heller gjøre den frelste boktyven til litteraturmisjonær. Min kone og jeg tjenestegjorde i et internasjonalt misjonsforlag i Hong Kong i fem år, før vi startet Hermon Forlag her i Norge og måtte erkjenne at dette var vår livsoppgave.

Får du tilbakemelding fra leserne? Ja, rett som det er hører vi fra mennesker som har opplevd hjelp og trøst i livet gjennom våre bøker. Det er både nyfrelste som har kommet til tro gjennom «evangeliseringsbøker», kristne romaner eller biografier med vitnesbyrd, ektepar som har fått hjelp i samlivet, forretningsmenn som har funnet visdom gjennom lederlitteratur, og mennesker som har slitt med sykdom eller plager og fikk hjelp i Dr. Colberts om god helse.

Hermon Forlag er jo en familiebedrift. Hvordan er det å jobbe så nær sine egne?
En fantastisk velsignelse og stor nåde fra Gud. Vi deler jo både visjonen og kallet, gledene og utfordringene – og dessuten er vi venner!

Hvilke bøker utgir du helst? Alle typer bøker som bærer vitnesbyrd om Guds godhet og kjærlighet, så spennvidden går fra små gavebøker til studiebibler. Hver sjanger er viktig og når mennesker på forskjellige stadier av livet – forhåpentligvis med en berøring av Guds ord, som kan forvandle enhver situasjon.

Du er jo aktuell med en ny Bibel. Hvorfor satser du på nyutgivelser av Bibler, det er jo så mange fra før? For å dekke et behov vi ser hos Herrens tjenere! Bibelen Guds Ord er vår egen oversettelse som ble til etter en spesiell tiltale fra Gud, og fullført gjennom store personlige offer og investeringer, både fra familien og de teologene som sto for oversetterarbeidet. Bibelen gir oss svar på alle livets spørsmål og utfordringer, og når vi med unike studienotater eller annet tilleggsmateriale kan gjøre Bibelen enda mer tilgjengelig for praktisk bruk – ser vi det som en glede.

Du har jo utgitt mange av Aril Edvardsens bøker. Hvilken setter du høyest og hvorfor? Det er definitivt boken «Kampen mot Goliat», hvor Aril forteller om egne kamper og utfordringer i tjenesten. Det å lese et så åpenhjertelig vitnesbyrd fra en Guds mann på hans nivå, gjorde at jeg selv fikk tro på at Gud kanskje også kunne bruke lille meg.

Hva betyr stevnet i Sarons Dal for deg personlig og som forlagssjef? Sarons Dal er «hjemme» for meg. Her har jeg bodd i telt, campingvogn, hytter og hus i snart 30 somre. Første året jeg var her som nyfrelst, i 1973, reiste jeg hjem med bokkasse og bøker og sto på «stand» i gågata hjemme. Senere gikk kona og jeg fra dør til dør i flere byer og solgte bøker, og misjonskallet fikk vi også her på stevnet. Da vi kom hjem fra Hong Kong sto vi på Logos sin bokstand under stevnet helt til Aril ga oss anledning til å overta forlaget og stafettpinnen – og siden har vi også vært her hvert eneste år, med barn – bøker – og bibler. Barna elsker å være med på planetene, og det blir rett og slett ikke sommer uten Sarons Dal. Det er en del av livet! 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter