Til Bhutan med evangeliet

Dersom politiet får vite om møtene kan familien bli fengslet. Kapali* trosser myndighetene og vinner mennesker

Den tynne mannen i 40-årene som står foran meg er en av lederne i den imponerende kirka som er bygget på toppen av fjellet. Kapali tjener som fulltidsevangelist for Troens Bevis på grensen til den buddhistiske og lukkede fjellnasjonen Bhutan, som ligger klemt inn til Tibets enorme landskap. En stor betongbygning majestetisk bygd sammen av sement, stein og tre. Bygningsmaterialer som er båret opp med ivrige og utslitte hender helt siden 1993, da kirka ble påbegynt. Varmen og den tørre lufta her i høyden er ingen hinder for at Kapali og hans brødre fortsatt bygger på kirka.

Den tørre bratte stien som fører fra den humpete hovedveien og opp til kirken fungerer som rene rekreasjonen etter den lange og klamme bilturen fra nærmeste storby, som vi noen morgentimer tidligere hadde lagt bak oss.

– Alle bygningsmaterialene til kirken, for det meste mur og sement, bærer vi opp fra hovedveien. Kirken inneholder noen soverom for gjester og flere forsamlingsrom. Folk kommer også langveis, bl.a. fra Bhutan og vi har derfor behov for overnattingsplasser. Kirka vokser og vi er om lag 150 brødre og søstre samlet på møtene. Vi er nå 200 medlemmer.

Kapali går ukentlig 3 timer hver vei for å krysse grensen til Bhutan. Kapali forteller at blant flere nye troende er bl.a. tre familier nylig vunnet for Jesus.

– Jeg har en kristen venn i Bhutan. Gjennom ham fikk jeg kontakt med familiene ikke så langt fra grensen. Jeg ble kjent med familiene, besøkte dem og kunne begynne å forkynne evangeliet og be for dem. De lever nå for Herren.

– Hvordan har det vært mulig å forkynne evangeliet for familiene?

– Jeg går i skjul over grensen, samler familiene i ett av hjemmene og underviser dem i hemmelighet hver søndag. En gang hver måned kommer familiene til vår kirke. Myndighetene tillater ikke på noen måte at vi etablerer kirke i Bhutan.

Kapali virker så rolig og fundamentert der han på en beskjeden asiatisk måte forteller om sine turer over den tidvis farefulle elva som med tre kilometers avstand skiller han fra Bhutan.

– Vi går også ut som en gruppe av evangelister fra vår kirke hver fredag, fra dør til dør både på denne og andre siden av grensa. Det finnes ikke noen bro over elven og i regnsesongen kjemper vi mot store blodsugere som biter seg fast til oss. Blodsugerne er overalt, de suger blod noe som gir oss infeksjoner og sykdommer.

– Tørr folket i Bhutan ta imot dere?
– Noen lukker dørene i frykt for politi og myndigheter, men noen ønsker oss velkommen og er vennlige. Av og til inviterer de til og med venner og naboer til å lytte til hva vi har å si.

– Utsetter dere nye troende i Bhutan for en stor risiko?
– Det er en stor risiko både for oss men ikke minst for dem. Vi gjemmer oss. Til og med mor til en av de buddhistiske munkene kommer til husmøtene. Hun ønsker å lære mer om Jesus. Men, om vi oppdages kan disse menneskene bli arrestert, sukker Kapali.

Kapali har også startet en søndagsskole i Bhutan og har i tillegg ansvaret for å undervise og følge opp ni av familiene i kirken sin. Han bruker Introkurset til Troens Bevis i sitt arbeid, men på bhutansk jord må han dele det ut i skjul for politi og myndigheter.

– Evangeliet kom til dette området da finske misjonærer kom hit på 1880-tallet. Jeg er den sjette generasjons frukt av disse pionermisjonærene avslutter den modige Bhutan-evangelisten.

 

*Navnet er endret av sikkerhetsmessige grunner

Rundt 1200 innfødte evangelister er i dag i fulltidstjeneste gjennom støtten til Troens Bevis partnere.

Ønsker du å støtte en innfødt evangelist, kan du klikke her.

Se også:
Eksplosiv vekst etter forfølgelse i Nepalsk landsby
Evangelistene ved Mount Everest 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter