Evangelistene ved Mount Everest

Vi lengter alle etter at steder og landområder skal gjennomsyres og mennesker og hele samfunn forvandles av evangeliets kraft. I fjellområdene ved Mount Everest fikk jeg se det jeg lengter etter.

I Everest-området: Glenn Tønnessen, Troens Bevis

 Etter 12 timer i en trang bil fra Nepals hovedstad Kathmandu, på utrolig dårlige veier som svinger seg opp og ned stupbratte fjellsider, er vi endelig fremme i Phaplu, høylandet ved Mount Everest. Uka før har vi vært både i Nord-India, Bhutan og Sør-Nepal og truffet ett 20-talls av våre innfødte evangelister. Mer om det senere.

Det er vinter i Everest-området nå. Snøen har såvidt lagt seg noen steder vi passerer. De fjerne toppene, som av og til kan forvekslet med skyer, er kledt i hvitt. At snøen plutselig kom så nær gjorde meg smånervøs, da jeg visste at ordet piggdekk er et fremmedord i denne sammenhengen. Men jeg var ikke smånervøs alene. Jeg reiser nemlig sammen med IBRA-leder Jan Nestvold, da Troens Bevis og IBRA har inngått et nytt og spennende misjonssamarbeid.

Dagen derpå, etter noen timers gåing fra det iskalde og enkle Everest Hotel i oppoverbakke i den vinterkalde tynne morgenlufta, så ligger endelig Kaku-området foran og under oss, med sine enorme daler og fjellformasjoner. Området har vært preget av en hinduistisk tro der tilbedelse av steiner, forfedres ånder, onde ånder og heksedoktorer har hatt sin trone. Å oppsøke satanistiske krefter og onde ånder gjør ikke folk akkurat lykkelige. Dette har vært realiteten. Men det skal snart vise seg at realiteten er annerledes nå.

Tiden har på en måte stoppet opp i Kaku, eller den har i alle fall gått veldig sakte. Landsbyene gir meg et flashback tilbake til slik bygdelivet og husene i Norge kan ha vært på midten av 1800-tallet. Her er hver husstand selvforsynt med både kjøtt, frukt og grønnsaker. En felles vannpost utenfor løser enkelt vannbehovet for familiene i landsbyen.

Men allerede før vi hadde nådd frem til Kaku treffer jeg faktisk den første kristne i hele dette enorme området, nemlig SN Khaling. Det å møte han, fange hans historier, dele rom og be sammen med han gjør meg ydmyk og full av respekt for en Guds mann som har vandret en røff vei foran meg.

– Etter oppveksten dro jeg som ungdom til India for å jobbe. I 1962 ble jeg frelst der. Familien advarte meg mot å komme tilbake til Kaku og jeg ble jagd ut. Likevel ble kallet så sterkt at jeg dro tilbake i 1976, 13 år etter. De to første ble frelst da. Jeg fortsatte å reise frem og tilbake mellom Nord-India og Kaku i 14 år. Jeg kunne gå i dagevis, forteller Khaling. I 1990 skjer det. Broder Khaling lyser opp: 74 personer blir døpt. Jeg får senere være med broder Khaling til det området hvor han døpte de 48 første i en massedåp.
– Men det brøt ut forfølgelse etter massedåpen som vi hadde, forteller han. Mange ble fengslet. Det ble en tøff tid.

Den aldrende, men likevel spreke, mannen blir med ett mer alvorlig. Dette blir starten på en vekkelse som ikke har stanset. I landsbyene der vi bor, hjemme hos evangelistene i de enkleste kår, er godt over halvparten av landsbyfamiliene frelst. I en av landsbyene har alle familiene kommet til tro.

Alle våre 12 innfødte evangelister i området er broder Khalings disipler. Jeg får treffe 10 av dem. Noen treffer jeg i deres hjem mens andre har kommet timevis til fots for å møte oss.

En av dem som har gått langt denne dagen er pastor Suleman Rai.

– Jeg plantet kirka i vår landsby i 2010. Det var ingen kirke der da. Kirka vokser stadig og mennesker kommer til Jesus. Nå er vi mer enn 100 medlemmer. Mer enn halvparten av landsbyen, som teller 190 familier, er nå frelst.

Suleman vitner om flere personer som har fått dødelige slangebitt og som ved bønn har blitt helbredet, frelst og tillagt menigheten.

– Mange blir vunnet ved at de blir helbredet ved bønn. De har gjerne prøvd heksedoktorer og annet først. Når det ikke hjelper, får vi lov til å be for dem. Vi har også grupper i menigheten som evangeliserer dør-til-dør og mennesker blir vunnet på den måten.

Du kan sende ut en evangelist ved å sende «tro fast» (uten gåsetegn) til 2377 (du blir kontaktet vedr. beløpsstørrelse etc.) eller kontakte oss på [email protected] eller ringe oss på telefon 38357500. 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter