Filmprodusent Harald Flem: Vil ha frem kjernen i budskapet til Hans Nielsen Hauge

Produsent og Regissør Harald Flem har båret på en drøm om å lage filmen om Hans Nielsen Hauge siden han gikk på videregående. Hans ønsker er å vise hva Hauges budskap til vår samtid er uten å lage en blåkopi av en tidligere vekkelse.

Hvorfor har du laget denne filmen?
-For meg personlig så har jo jeg som mange flere vokst opp med det berømte Hans Nielsen Hauge maleriet på veggen hos besteforeldre. På videregående så vi den kjente filmen om Hauge som ble laget i 1969, og da slo det meg at han kan jeg lage en film om. Ti år senere skrev jeg manus til filmen, og nå er den her. Ellers så tenker jeg at ser du på pensumet på skolen så står det vel bare et par tre setninger om Hauge. Var du ikke i den timen så har du ikke helt fått med deg hvem han. Så jeg tenker at det er et lite samfunnsoppdrag mange av oss har, å fortelle litt mere om Hauge og haugianeren og hva som har kommet i kjølvannet av denne bevegelsen.

Hvorfor burde vi vite hvem Hans Nielsen Hauge var?
-Jeg tenker at det er også todelt. Det ene er innflytelsen som han har hatt i norsk historie og viktigheten av bidragene han har gjort. Også fra et personlig kristent perspektiv handler det jo om hva han har gjort, med andre ord det Gud kan gjøre gjennom oss når vi så aktivt lever nært til Han. Hauge var jo også foregangsmann på mange forskjellige områder, og det er det vi prøver å belyse litt i dokumentaren.

Hva tenker du er kjernen i hans liv som er aktuelt for oss i den tidsepoken som vi i dag lever i?
-Jeg tror det er litt skummelt hvis vi ser på Hauge som en inspirasjon som vi skal kopiere. Han er kjent for å starte masse bedrifter, og det var jo en vekkelse som kom med Hauge. Men jeg tror det blir feil om vi tror at Gud ber oss alle om å drive med det. Så grunnleggende handler det om i vårt daglige liv å lytte til hva Jesus har på hjertet. Om du skal bli president eller om jobben din er å skulle være søndagsskolelærer. Det er i denne sammenhengen litt sekundært. Jeg tenker i første rekke at det filmen viser er en konsekvens av en mann som levde nært til Gud. Det er jo mye fokus på denne kalls opplevelsen eller åndsopplevelsen på åkeren, men litt av det jeg prøver å få frem, er at han også hadde sine opp og ned turer. Han ble ikke bare møtt av Gud, også gikk alt fremover for han. Han opplevde mye motgang, både i forfølgelse fra kirken, men også i det offentlige. Han mistet også en kone som døde i barsel, og gikk inn og ut av fengsel i 10 år. Så det er en mann som har stått i veldig mye, nesten Jobs bok i moderne drakt. Hauge var bevisst på at han ikke fortalte om sin spesielle åndsopplevelse i åkeren før det var gått mange år, da han ikke ville at den skulle bli oppfattet som en mal eller mønster for å bli brukt av Gud. Så jeg tenker det handler først og fremst om å gi Jesus plass hver dag og lytte til det Han har å si.

Men hva tenker du at vi bør feste oss ved i Hauges historie?
-Hauge vekkelsen hadde ikke skjedd om de han møtte ikke hadde delt Ordet i hjemmene sine. Han var veldig god på å integrere troen sin. De jobbet på dagtid på gårdene, men på kveldstid satte de av tid til ordet. Altså den klassisk kristne; brød, brorskap og bibel. Så jeg tenker vi må ha dette perspektivet og få det til å henge sammen i hverdagen. Og ikke bare ha en mandag til lørdag jobb og kirke på søndag. Akkurat det han delte, var relevant i forhold til historien han stod i. Nå har vi litt andre behov i Norge i forhold til det vi hadde for hundre år siden. Hauge så menneskene rundt seg, og det er det vi også må gjøre, se menneskers behov nå. Det handler ikke om å lage en blåkopi av en tidligere vekkelse, men å klare å ta en god analyse av tiden vi lever i og ikke gå på kompromiss med budskapet vi deler.

-Vi har jo for eksempel de siste 10 årene hatt et veldig behov for å trekke folk inn i den fysiske kirken, mens Hauge gikk ut der de var. En får ofte en god og bedre samtale om livet på en sofa hos naboen enn på kirkebenken, for så si det sånn. Mye forskning viser at det er ikke først og fremst teologi som gjør at folk forlater kirken, det er mangel på felleskap, og det er jo kanskje ikke kirkebygget best egnet for.

Hva skjer med filmen etter førpremieren under Stevnet i Sarons Dal?
-Jeg tenker jo å få den ut på kino og andre plattformer. På lang sikt håper jeg at den kan brukes opp mot konfirmasjon og skoleundervisning, og leve sitt liv i mange år fremover. Nå har vi filmet en god del dramatiseringsscener under dokumentaren. Så tanken er at det neste steget er en spillefilm om Hauge sitt liv.

Se også:

Ny film om Hans Nielsen Hauge

Se programmet for Sommerstevnet 9-17 juli i Sarons Dal 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter