Å kjenne Gud i krisetid

Mange spør seg hva vi kan lære midt oppe i den nye globale virkeligheten vi opplever. Hva kan vi ta med oss videre? reflekterer Anne Christansen.

 

Vi er inne i en tid vi ikke kunne forestille oss for noen få måneder siden. Hvem kunne tro at barnehager og skoler skulle stenge, at menigheter og kirker ikke kunne møtes til offentlige Gudstjenester, at samlinger på mer enn fem personer skulle være for mye, at mennesker skulle holde to meters avstand til andre de møtte utendørs, at det beste vi kunne gjøre var å holde oss hjemme? Nei, det var det ingen som hadde kunnet se for seg ved inngangen til dette nye tiåret.

Slik er vår hverdag nå, og mye tyder på at behovet for smitteverntiltak vil måtte påvirke oss alle i lang tid ennå. Situasjonen i ulike land følges daglig i våre nyhetskanaler, og ulike grader av nedstengninger foretas på ulike steder på kloden. Fullstendig ”lock down” er iverksatt i flere land, og inntrykkene fra en rekke land i vårt eget Europa er helt uvirkelige.

Issakars barn forsto seg på tidene, så de visste hva Israel hadde å gjøre, forteller 1.Krønikerbok. Vi trenger å vite hva vi skal gjøre i en tid som denne. Over hele verden sender menigheter, som ikke kan samles offentlig, sine Gudstjenester til hjemmene via digitale plattformer. I påsken ble det holdt nattverd i Gudstjenester som ble strømmet til milliontalls hjem med oppfordring til å dele brødet og kalken der de var. Kanskje har vi vært vitne til den mest utbredte nattverdsfeiringen i hus og hjem noensinne på påskens oppstandelsesdag i 2020!?

Vi leser om de første kristne at de brøt brødet i hjemmene. Hjemmene var helt sentrale i den første kristne tid. Og de er helt sentrale nå. Billy Graham uttalte følgende: ”Den sanne test av et kristent menneske er måten det lever på i sitt hjem”.

Troen må først leves hjemme. Slik får den innflytelse og kraft. I vår verden nå inntar troen hjemmebanen med fornyet styrke. Om vi skal forsøke å finne positive ting i den tragedien som har rammet vår verden, så kan noe være at troen har flyttet ut av offentlige kirkebygninger. Menigheten er ikke, og har heller aldri vært, bygninger. Den er mennesker i milliontalls over hele vår verden som er gjort til ett i Jesus Kristus vår Herre, og som lever med ham som Herre i sine liv hver eneste dag: På arbeidsplasser, skoler, studiesteder, gater, plasser og torg, som kommer sammen i hjemmene, og som etter hvert igjen vil samles til offentlige samlinger.

Mange spør seg hva vi kan lære midt oppe i den nye globale virkeligheten vi opplever. Hva kan vi ta med oss videre? Hvem vil vi være på den andre siden av dette? Det rapporteres om at tusener kommer til tro i disse dager og store bønnebevegelser er i gang på mange ulike hold i vår verden. Troende ber til Gud om at evangeliet skal nå ut som aldri før. Vi ber også om at troen i oss skal renses og fornyes og stå fram med fornyet kraft og styrke. Generasjoner før oss har møtt kriser med tro til Gud.

 

Kilde: Slik jeg ser det, Troens Bevis bladet for mai, 2020.

Bli inspirert hver måned med aktuelle innlegg,  misjonsnytt  og oppmuntrende vitnesbyrd.

Motta ett gratis abonnement av Troens Bevis bladet  

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter