Festen for de yngste i Sarons Dal
Janne og Kåre Skuland har igjen bragt glede og moro under Sommerstevnet med Middelalderspillet Lykkeborg for Barne- og Miniplaneten.
I løpet av Stevneuken i Sarons Dal har de yngste barna kunne følge Kong Kvitekvast, Prinsesse Perle, Ridder Ranke, Tøys og Tull og alle de andre karakterene fra Lykkeborg som har tatt dem med inn i historiene til fem av Guds store helter fra Bibelen, en ny for hver dag.
– Dette er fjerde året med Lykkeborg, sier Kåre Skuland, som forteller at i sommer har de gitt bibelhistoriene en større plass, både på Planeten og på
Familiefesten siste lørdagen under Sommerstevnet, som fungerer som en avslutning for Planetene.
– Vi hadde lyst til å fortelle barna at vi kan alle være Guds helter og at vi kan følge i fotsporene på mange av bibelens helter, sier han.
Bibelens helter
Og under selve Familiefesten benyttet selve Kong Kvitekast av Lykkeborg anledningen til å minne barna om heltene de hadde hørt om.
– På mandag hørte vi om Adam som var skapt til å være Guds helt, på tirdag om Noa som var en helt fordi han adlød Gud og holdt ut helt til slutt, på onsdag om David som var modig og flink, på torsdag om Rahab som hjalp Guds folk og dermed frelste hele familien sin, og på fredag om Daniel som minner oss om at alle Guds folk har en usynlig hær med engler, oppsummerte Kåre i Kongens skikkelse.
– Og i dag skal vi høre om heltenes helt, som er Jesus, fortsatte han. Mye av det som er spennende med skuespillet er improvisasjonen som skjer underveis. Når “Jesus” entrer scenen denne lørdagen, kollapser plutselig den provisoriske sceneinngangen bak ham. Da kommer det raskt fra en av skuespillerne: “Det var alltid oppstandelse når Jesus viste seg.”
– Responsen fra barna er veldig artig, sier Kåre Skuland.
– Under sangene tar det helt av og vi ser et hav av hender som løfter seg. Og under forestillingen er det knusk stille inntil noen ikke klarer å la vær å rope at skurken gjemmer seg der og der.
Pastor i Jesus Church
Det er nå 13 år siden Kåre og Janne Skuland først begynte å jobbe med Planetene. Med unntak av ett år da tvillingene deres ble født, har de vært med på å utvikle konseptet rundt Barneplaneten. Men Kåre er rask til å fremheve flere personer i teamet som gjør en fantastisk jobb, fra kostymer og scenebakgrunn til statister. Det er heller ikke lite arbeid de legger ned i opp- og ned-rigging hver eneste dag under Planetene.
Men Kåre kan fortelle at i løpet av de siste par årene har det skjedd store forandringer for familien. De har flyttet til Oslo fra Kristiansand hvor Kåre er medpastor i JesusChurch på Kolbotn i Oslo der han har ansvaret for barnearbeidet.
– Vi samler ca. 60 barn i løpet av to Gudstjenester på søndager, så det synes vi er en flott begynnelse på et pionerarbeid.
Fokus på relasjoner
På spørsmål om han har sett noen endringer i barnearbeidet over de siste årene i Norge, er han rask til å svare at han har observert det han kaller pendelsvingen.
– De siste årene har vi gått inn i en periode der barnearbeid skal være kreativt og friskt, men nå er jeg redd for at mange kan føle at listen er lagt så høyt at mange tror at de ikke er gode eller flinke nok til å bli med i barnearbeid. Det blir helt feil. Kan du være mor eller far, kan du også være med i barnearbeid!
– Jeg kan heller ikke få sagt det tydelig nok at det er ikke kreativitet som er løsningen for et barnearbeid i krise. Det er bra at det er blitt lov til å gjøre ting utenfor boksen. Men løsningen ligger alltid i relasjoner, understreker han.
– Vi har etter hvert fått et veldig bra begrep i Norge, som nok bl.a. kommer fra USA, som heter “Tro i Hjemmet”. Jarle Waldemar har veldig bra bøker om dette. Dette innebærer at menigheten og hjemmet i partnerskap skal fostre frem troen. Men mitt ønske at vi gir dette partnerskapet tre bein; hjemmet, menigheten og utadrettet arbeid. Alle undersøkelser viser at de aller, aller fleste som er kristne, kommer til tro i ung alder, forklarer Skuland som ikke legger skjul på at dette er et tema som engasjerer han sterkt.
Reperasjonsvekkelser
– Vi kan ha det jeg kaller reperasjonsvekkelser, men nøkkelen er å nå barna. Hvis du ikke får evangeliet inn som barn, er det veldig små sjanser for at de tar imot Jesus senere i livet. Derfor ser jeg det som uhyre viktig at familier tenker utadrettet, slik som å invitere barnas venner med på søndagskolen og samlinger, og inkluderer andre barn i familiens fellesskap, poengterer Kåre Skuland.
Han avslører at det er noe av tanken bak det store barnekoret med barn fra Planetene som hvert år synger under den store Familiefesten siste lørdagen under Sommerstevnet.
– Når barna synger, vil foreldre og slektninger gjerne komme for å se dem. Det er en ypperlig anledning til å presentere evangeliet der det nesten helt sikkert vil være møtefremmede til stede, sier han og smiler lurt.
Se bilder:
{artimageview flickrApiKey=»eeceaffeaa0f86f64a42d81dfa7efec0″ flickr=»Troens Bevis» flickrSet=»72157634719722032/» flickrNumberOfImages=»800″ previewWidth=»400″ caption=»Sommerstevnet 2013″ autoGenerateThumbs=»true» }{/artimageview}
Foto: Nathalie Edvardsen