Kunstverk på rett plass!

Kari Edvardsen overrakte et flott maleri  til Kirken i Dalen som har fått hedersplass i de ny-renoverte lokalene. Bildet, som viser en haugiansk samling med lesere, hang i mange år i stuen oppe på Bibelskolen i Sarons Dal.

Kari Edvardsen kunne fortelle litt av historien bak bildet. Det er malt av den kjente norske kunstneren Erik Harry Johannessen (1902-1980). Han gikk på statens kunsthøyskole i 1920-årene, og ble etterhvert en anerkjent maler. Hans skal også i sin tid ha malt sammen med Edvard Munch. Ifølge Norsk biografisk leksikon, hadde kunstverkene hans et uttrykk som var preget av darwinismen og et ateistisk livssyn. I midten av 30-årene fikk han lungesyke og ble innlagt ved et sanatorium. I den perioden opplevde han en sterk personlig omvendelse.

-Men det tok lang tid før han klarte å male igjen etter at han var blitt kristen, for han følte at før omvendelsen var det noe mørkt som hadde tatt over bildene hans og som skremte han, forteller Kari.

Etter omvendelsen kom han etter hvert til Pastor Thor Sørlies forsamling i Oslo. Thor Sørlie hadde som ung mann stått i en stor vekkelse på 30-tallet i Tabernakelet i Skien.

-Pastoren ville gjerne at kunstneren skulle begynne å male igjen. Han lånte ut hytten sin til Thor og sa at han måtte ta med seg malersakene sine.

Der opplevde kunstneren en ny inspirasjon, og malte så spruten stod slik at brannveggen i stuen ble full av malingsklatter. Da han oppdaget det, ble han fortvilet og malte like godt et bilde over hele veggen for å skjule spruten, til forundring, men glede for hytte-eierne, ler hun.

Kari Edvardsen overrekker maleriet av Erik Harry Johannessen til Kirken i Dalen.

Ved en tilfeldighet var det Thor Sørlie som talte på møtet i Flekkefjord da Aril Edvardsen ble frelst i 1956 som 17-åring. Da Thor Sørlie var tilbake i området, lurte han på hvordan det hadde gått med den unge gutten som ble frelst. Da hadde Aril hatt en rekke vekkelsesmøter i distriktet, og Thor fikk treffe Aril igjen. Det ble til et livslangt vennskap. En gang Aril og Kari var på besøk hjemme hos Thor Sørlie, fikk de treffe kunstneren Erik Harry Jensen og familien hans, som på den tiden var blitt nære venner av pastoren.

-Vi fikk veldig kod kontakt, minnes Kari.
-Erik hadde et utrolig godt hjerte, god humor og var veldig hyggelig å være sammen med.

Kari minnes også at kunstneren var opptatt av misjon. Hver gang han hørte at Troens Bevis var i en krise, malte han et nytt bilde som han solgte til inntekt for misjonen.

I norsk biografisk leksikon står det hvordan maleriene hans endret seg etter hans omvendelse:

«De dramatiske temaene i den tidlige produksjonen, knyttet til eksistensielle vilkår og psykologiske tilstander, måtte vike for hverdagslige emner, bymotiver, figurer i interiører og landskaper, vesentlig med motiver fra Åsgårdstrand, der han i perioden 1959–70 oppholdt seg mye.

Johannessen malte også altertavler til Østre Frikirke, Oslo, Stabekk Misjonskirke og Den norske sjømannskirken i Le Havre.

I 1962 mottok han Kongens fortjenestemedalje i gull.

  

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter