Vil by barna på det beste

På JuniorPlaneten vil leirprest Jarle Waldemar by barna på det beste han vet om. Det innebærer både bibelfortellinger og lego- og sjokolade-bønn.

130 barn i 9-10 års alderen sitter forventningsfullt i gymsalen på Austerdalen skole i Kvinesdal. Jarle Waldemar kommer opp på scenen og synger en frisk sang med bevegelser som får barna i aksjon. Så går han over til en bibeltime om Paulus der konklusjonen er at Gud vil bruke deg som du er. To barn får komme frem på scenen for et raskt rollespill.

En to minutters video viser til historier der Gud har brukt barn i Bibelen. Så er det tid for en rask konkurranse på scenen med seks frivillige som skal stable kopper. Etter en vinner er kåret, er det tid for en sang igjen før barna går ut for å starte dagens aktiviteter.

– Jeg er lærer av utdanning, så jeg prøver alltid å legge opp samlingene pedagogisk så det blir gøy, forteller Jarle Waldemar. – Men det er også viktig å blande alvor og lek så det skal fenge, legger han til.

Tro på seg selv
– På JuniorPlaneten i år ønsker jeg spesielt å inspirere barna til å ha tro på seg selv. Nå er de så gamle at mange har hørt de kjente historiene om for eksempel Daniel, Goliat og Noa. I tillegg slutter de fleste barnebiblene med at Jesus farer opp til himmelen. Dermed tenkte jeg at jeg kunne ta dem et skritt videre, og prate om Paulus. Her får vi spennende misjonsreiser som jeg synes passer veldig fint i settingen i Sarons Dal, men også at når Gud kan bruke en mann som Paulus, kan han bruke hvem som helst.

Jarle Waldemar har sin bakgrunn fra TV og er fullt klar over alt som konkurrer om barnas oppmerksomhet.

– Med Disney og videospill som forbilder er det lett at vanlige møter blir kjedelige, og jeg bruker mye tid på å tenke på formen som en bruker når en underviser barn. Jesus og budskapet har alt som skal til for å ligge i fremste rekke, sier han.

Det er helt tydelig at Jarle brenner for barnearbeid.  

– Jeg vil ikke kalle det et kall, men heller noe som har vokst frem over tid, sier Jarle.

– Som 13-åring begynte jeg som søndagsskolelærere, så ble jeg leder i ungdomskoret, ansvarlig for konfirmantundervisning og det ene tok det andre.

Da han gikk på lærerskolen ble Jarle Waldemar spurt om å være norsk-eksperten i TV-serien Leksehjelpen som gikk på NRK 1. Dermed ble interessen for TV-produksjoner vekt. I 2006 kom Jarle-TV på TV 2, og nå har Jarle og hans kone satset fulltid på video, bøker og barnesamlinger.

– I sommer besøker vi faktisk 14 stevner som familie, og i år holder vi rekorden med mest stevner. I fjor ble vi bare slått av Egil Svartdahl, sier han og ler.
Han har skrevet flere bøker for barn, men i år er han kommet ut med en bok for foreldre om hvordan den kan fortelle barna om troen.

– Det har vært en slags tradisjon tror jeg i mange hjem med at trosopplæring blir overlatt til søndagsskolen, men som Stina Johansen også påpekte i ett seminar under Stevnet, er det i første rekke foreldrenes oppgave gi oppdra barna å troen på Jesus.

Sjokolade-bønn
Mens Jarle snakker om boken tar han i bruk ord som lego-bønn og sjokolade-bønn.

– Vi vil gjerne lære barna våre og be, og når vi skal si ”god natt” bønn med dem, har vi flere varianter som de kan velge mellom. En lego-bønn for eksempel er at jeg ber en setning, også må nestemann bruke et ord som jeg sa, i sin egen bønne-setning. Slik går det frem og tilbake. Ideen til en sjokolade-bønn kommer fra hvordan jeg liker å spise sjokolade. Jeg tar først en bit, så gjerne to til, også ennå mere. Da begynner vi bønnen med en setning hver, så blir det to setninger i neste runde, så tre osv. Men vi har også hermebønn og popcornbønn og naturligvis vanlig bønn. Hensikten med denne boken er å gi foreldre konkrete ideer og forslag som de kan bruke i familien, forklarer Jarle.

Foreløpig fokusere Jarle på barn opp til 12 år, men utelukker ikke at det komme mere tips for tenåringer og tenåringsforeldre ettersom hans egne barn vokser til.

– Men det jeg kan anbefale er barnevakten.no for foreldre med barn og tenåringer som bruker video spill og ser filmer. Her får du mye bra informasjon, påpeker han.

Se bilder:

{artimageview flickrApiKey=»eeceaffeaa0f86f64a42d81dfa7efec0″ flickr=»Troens Bevis» flickrSet=»72157634691089001/» flickrNumberOfImages=»800″ previewWidth=»400″ caption=»Sommerstevnet 2013″ autoGenerateThumbs=»true» }{/artimageview}

Foto: Aina Regina Eftestøl

  

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter