Søndagsskolen tenker nytt for å få med seg barna

Trenden er snudd og antall søndagskolebarn er på vei opp i Norge. Ingenting gleder markedssjefen i Norsk Søndagskole Forbund mer en dette. Under sommerstevnet holdt hun et innspirende seminar om hvordan en tilpasser barnearbeide til tiden vi lever i.

 Ett titalls barn sitter i en oppblåsbar båt mens bølgene pisker mot siden. Foreldrene rister godt i den blå presenningen båten står på mens en skikkelse innhyllet i et hvitt laken plutselig står foran barna.

Stemmen fra lakenet sier at disiplene trodde det var et spøkelse som kom mot dem, men hvem tro de at det er ?

– Spøkelset til kaptein Sabeltann? foreslår Sølve på 4 år.

– Jesus! roper Filip på 6 år som nok er litt mer bevandret i bibelhistorie.

Midt i byggefeltet
Settingen er den gamle misjonshytta plassert midt i et byggefelt i Kvinesdal. Der inviterte Kirken i Dalen til høstens første søndagskolesamling siste søndag i august. Hadde solen skint ville møtet ha skjedd i hagen til leder for søndagskolen, Anne Kristine Hauan. Men siden himmelen er mørk og regndråpene truer, er reserveløsningen trådd i kraft.

Hauan forteller at hun har tenkt på dette i ett års tid.

– Det bor så mange barn i byggefeltet her, men det er ikke alle som har foreldre som tar dem med på søndagskolen. Derfor tenkte jeg at det var en god ide å holde søndagskolen i gangavstand til barna, sier hun.

Foreløpig er dette noe hun håper med tiden kan skje en gang i måneden, men dersom hun får flere medhjelpere i tillegg til dem hun har, er planen å ha en underavdeling til søndagsskolen oppe i boligfeltet.

Både Ann Kristine og markedssjef for Norsk Søndagskole Forbund, Ann Helene Frivold, har sett akkurat det samme behovet.

Markedsføring må til
Da Frivold holdt et seminar under sommerstevnet i Sarons Dal i sommer om barnearbeide, oppmuntret hun til å tenke nytt for å få barna med på søndagskolen. Hun mener den store hemmeligheten med å drive en søndagskole i dag er rett og slett markedsføring.

Å henge opp plakater på stolper i nabolaget, spørre om å få henge opp lapp eller dele ut invitasjoner i barnehage og på skolen. Få det med på «Hva skjer» sidene i lokalavisen. Det er gratis og mange leser det. Start SMS-linker, og hvis barna ikke har mobil, få tak i nummeret til foreldrene. Det er heller ikke nok å nå foreldrene en gang for alle, de må minnes på det før hvert møte, poengterer hun.

En av de siste skansene
Frivolds jobb er å øke oppmerksomheten rundt søndagskolen. Hun mener den er mer viktig nå enn noensinne da mye av den grunnleggende kristendomskunnskapen som barna før fikk gjennom skolen og barnehagen er borte.

Søndagskolen er dermed en av de siste skansene som er igjen i samfunnet hvor barna kan bli kjent med og å få et forhold til Bibelen.

– Foreldre som gikk på søndagskolen sier at de vil gjerne at barna skal få det samme som de fikk i sin oppvekst. Men for at det skal skje må de gjøre noe aktivt i dag, sier hun.

Frivold forteller at målet til Norsk Søndagskole Forbund er å ha flere søndagsskoler og flere barn per søndagskole. Dystre nedgangstall har forfulgt søndagsskolen de siste årene. Men etter at N.S.F. lanserte et nytt opplegg som gjør det veldig enkelt å både starte og drive en gruppe, er tallet nå på vei oppover, og søndagskolen har hatt rekordvekst over hele landet.

Sprell Levende
Sprell Levende, som er det nye opplegget til N.S.F. har virkelig møtt et behov. I løpet av de 6 første månedene var det 1200 grupper som begynte å abonnere på det.

– Vi inviterte andre organisasjoner inn i redaksjonen da vi skulle utvikle dette opplegget. Det er et pedagogisk opplegg, tilpasset dagens barn og passer for alle kirkesamfunn og organisasjoner, mener Frivold.

Bibelhistorien får stå for seg, men det følger med sanger, DVD’er, tips til mat, drama og mye annet for å levendegjøre fortellingen for barna, sier Frivold.

Skal være gøy
Markedssjefen er også opptatt av at både barna og de som leder det skal ha det gøy.

– Selv driver jeg et barnegospelkor med 80 unger i Holmen kirke, «Holmen Troll» fordi jeg har lyst og synes dette er gøy. Jeg kan nesten ikke en note, men det er det andre som kan!

Hun poengterer dermed at en trenger verken være teolog eller spesielt kreativ for å drive søndagskole. Det som teller er at en har lyst og er villig til å stå på litt.

Vellykket i Misjonshytta
Søndagens forsøk i Misjonshytta i Kvinesdal var særdeles vellykket. 23 barn kom, både med og uten foreldre. Tatt i betraktning at det allerede er 12 andre aktive søndagskoler i Kvinesdal, tyder det på at behovet for søndagskoler fremdeles ikke er mettet.

Anne Kristine forteller at hun abonnerer på søndagskoleopplegget til Ny Generasjon, og det fungerer bra for dem.

Det hun trenger mest fremover nå er flere foreldre som vil stå sammen med henne om barnearbeidet i menigheten.

Akkurat det sier også Ann Helene Frivold: – Vi har det du trenger, men vi trenger deg!

  

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter