Jan Terje Solli: Opplevde Jesu kjærlighet i ord og handling

I juli var Jan Terje Solli på Sommerstevnet for første gang som nyfrelst ettåring. Som engasjert lokalpolitiker, har han oppdaget at kristne også har mange meninger om mye. Men han har funnet roen.

I en rekke år har datteren til Aril Edvardsen og hennes mann, Mona og Per Harry Selseng, drevet et lokalt vekkelsestelt. De har holdt populære teltmøter på flere steder med talere og musikk. En av dem som nylig kom til tro gjennom teltmøtene er Jan Terje Solli fra Hauge i Dalane.

Du fortalte en litt morsom historie i forbindelse med Vekkelsesteltet. Hva var det?
-Et vennepar av meg som bor i Danmark skulle opp til Vekkelsesteltet, og i den anledningen skulle de ha med seg 6 pakker med smør til meg. Så fór jeg opp til teltet på torsdagen, men da hadde de ikke smøret med seg. Så fór jeg opp på fredagen, og da satt jeg gjennom hele møtet!

Tenkte jeg kunne gjøre det som en gjengjeldelse. Da var det Sten Sørensen (styreleder for Troens Bevis) som talte. Talen gjorde sterkt inntrykk. Men det gjorde folkene også, for når en kommer til et vekkelsestelt, tror en kanskje at det er et overfallstelt, ler Jan Terje.

Hvordan da?
-At du ikke kommer ut før noen har slått deg i hodet med en bibel og du sier at du er en kristen. Men slik var det jo ikke i det hele tatt. Folk var helt normale og vennlige. Du følte deg bare veldig velkommen. Det gjorde inntrykk. Så da ble jeg værende på alle møtene i Vekkelsesteltet.

Vekkelsesteltet som Jan Terje Solli besøkte i fjor.

 

Hva var det som gav gjenklang inne i deg, slik at du ønsket å være på møtene?
-Det vet jeg egentlig ikke. Men jeg er jo i ei aldersgruppe som har hatt en bakgrunn med søndagsskole. Og jeg tror de fleste i min aldersgruppe har den bakgrunnen, om det enn var for at foreldrene skulle få en time med fred. Da har en jo et grunnlag å bygge videre på senere, og jeg kjente igjen flere av historiene fra Bibelen, som sitter godt.

Jeg tenker nå at det som egentlig har holdt meg borte fra troen, er å forstå hva det egentlig handler om, det å tro på Jesus, at han døde på korset for oss og at det er veien til evig liv. Jeg og veldig mange andre tror at vi må bli noen helt andre enn den vi er dersom vi skal bli frelst.

De fleste ufrelste og kristne har noe til felles, at religiøse har skuffet oss en eller annen gang i livet. Og vi er litt redde for at vi må bli som en av dem, eller bruke mye tid på å forsvare en av dem. Så etter å ha vært på møtene i Vekkelsesteltet fikk jeg en veldig fin samtale med Mona og Per Harry Selseng, der jeg fikk forklart det enkle evangeliet.

Dagen etterpå drakk jeg kaffe hos Harald Mydland, som også er fra Hauge i Dalane. Han ble overrasket over at jeg var klar til å ta imot troen, også ba vi frelsesbønnen sammen. Det var 1. september 2020, to dager etter at teltmøtene var ferdige.

For å gå litt tilbake, beskriv deg selv som person.
-Jeg har ikke vært som alle andre. Har vært litt ustrukturert og kanskje skiftet jobb litt ofte. Da jeg var 36 år fikk jeg endelig diagnosen ADHD, og da fikk jeg et helt nytt liv, på godt og vondt. Medisinen førte til at jeg fikk en mye større indre ro og en ny orden på ting, men også perioder med depresjoner fordi en innser hva en har gått glipp av, som en god utdannelse eller det stabile livet som er normen på lykke i Norge. Det handlet ikke lenger om at du var uintelligent, men at du var ustrukturert.

-Jeg fikk et mye greiere liv etter diagnosen, men frem til 1. september, da jeg ble frelst, hadde jeg bare lest to bøker i mitt liv. Etter at jeg ble frelst, har jeg sikkert lest 15-20 bøker. Så jeg pleier å si at når jeg var 36 gjorde Ritalin (ADHD medisin) en stor forandring i livet mitt. Og når jeg var 51 så kom Jesus og gjorde resten. Det merker nok også mine tre sønner og to barnebarn!

Hva har du lest i løpet av året?
-Jeg ble anbefalt bøkene til Aril Edvardsen for å bli grunnfestet i min nye tro.
Jeg har nå forstått hvor stor mann Aril Edvardsen var. Han var en mann etter mitt hjerte. Jeg har brukt mye tid på lese hans bøker og lytte til hans taler, og synes det er veldig interessant. Jeg skjønner også veldig godt at han må ha provosert mange mennesker i sin samtid, med sin enkle bibelske tolkning og bl.a. hvordan vi skal omgås vår neste og fremmede.

Jeg har alltid hatt et svakt hjerte for de som blir stående litt på utsiden, for det har jeg selv gjort. Så Aril Edvardsen har fått en stor betydning for min tro.

Han har vist meg at det handler ikke om det som jeg var mest redd for, at en forplikter seg til å forsvare alt som blir gjort i Guds navn.
Jeg kjenner at det går bedre og bedre og jeg har fått fred. Jeg er nokså vanlig, har ikke vært kriminell eller rusavhengig, men kanskje jeg kan være en som vekker interesse hos andre, helt vanlige folk.

Har du et råd til andre som vitner for å se folk frelst?
-Jeg har et lite råd til andre kristne som kanskje har vitnet for noen i flere år, uten å se resultater. Prat litt mindre. Det jeg opplevde med noen av mine kristne kamerater og i Vekkelsesteltet, var at de viste i ord og handling den kjærligheten og barmhjertigheten som Jesus ville at vi skulle vise. Det gjorde sterkere inntrykk på meg enn masse prat og bibelvers.

Jan Terje Solli sammen med ekterparet Harald og Gro Mydland under Sommerstevnet i Sarons Dal.

 

Du opplevde også at ekteparet Harald og Gro Mydland inviterte deg med i en ukentlig bønnegruppe samtidig som de ble åndelige faddere for deg. Hvordan har det vært?
– Det har betydd veldig mye. Harald har vært veldig god til å følge meg opp og har tatt meg med på flere møter.

Jeg liker å vitne og å få folk til å le.

De har vært helt unike. De har aldri prøvd å påvirke meg, men de har vært der og svart på alle mine spørsmål. Jeg har fått komme til dem når jeg har vært glad, lei meg eller sint, og de har hørt på mye av min frustrasjon. Det var nok ikke det letteste året å bli frelst, og jeg har hørt mye rart i forbindelse med korona epidemien, det amerikanske valget og konspirasjonsteorier.

Men de har roet meg ned. Folk kan ha forskjellige meninger, men ingen ting kan rokke ved det Jesus har gjort for meg.

Hva vil du si er den største forandringen i livet ditt?
-Jeg har fått en helt annen ro. Jeg har nok like mye meninger som jeg alltid har hatt. Men jeg har nok fått mere visdom. Jeg føler at jeg trenger ikke å si alt selv om jeg mener at det er sant, for du kan både skuffe og såre mennesker på den måten.

Jeg har vært veldig engasjert i noen politiske saker som lokalpolitiker i Sokndal i mange år, så kanskje det er lokalpolitikerne som merker den største forskjellen på meg, humrer han mens han nyter utsikten fra broen i Sarons Dal.

Kilde:  Troens Bevis bladet for september 2021

Les trosinspirerende historier og siste nytt fra misjonsfeltene.
Få Troens Bevis bladet gratis i postkassen hver måned.

 

 Få siste nytt fra misjonsfeltet direkte i innboksen din.

Meld deg på vår månedlige nyhetsmail!

Se siste nyheter