Russiske Oleg fikk to måneder igjen å leve: Driver rehabilitering av narkomane i Jerusalem

-Jesus helbredet meg fra tuberkulose og gav meg fullstendig ny lever, forteller Oleg Vilinsky, i dag direktør for rehabiliteringssenter for narkomane, og pastor for en voksende Messiansk menighet i Jerusalem. Intervjuet ble tatt før krigen brøt ut, men før dette gikk på trykk fikk vi bekreftet at familien har det bra og er trygge.

Tekst: Harald Mydland. Foto: privat og Facebook

-Vi har opplevd suksess, men dessverre også sett en del triste historier. Den harde kjernen av narkomisbrukere i dagens Israel antas å være over 20 000. I tillegg ligger et meget stort antall under for alkohol. De statlige rehabiliteringssentrene mangler midler og blir nedstengt. De kan dessverre heller ikke vise til særlig suksess.

-Vi deler evangeliet om Jesus Messias med dem vi kommer i kontakt med, parallelt med den praktiske hjelpen. Flere titalls har kommet til tro gjennom årene siden starten i 2004. Narkotika- og alkoholmisbruk er bokstavelig talt et spørsmål om liv og død for disse menn og kvinner. Det eneste sikre svaret for dem alle er Jesus Messias, Hans kjærlighet og makt!

Dette forteller russiskfødte, Oleg Vilinsky, som er direktør for det Messianske rehabiliteringssenteret, Beit HaJeshua, og pastor for den voksende Messianske menigheten tilknyttet senteret i Jerusalem. Sammen med sin finske kone, Tina, utgjør de pastorparet for den Messianske forsamlingen.

 

Mafialeder i Russland
Oleg Vilinsky vokste opp i tøffe omstendigheter i Khabarovsk i Russland. Som sjuåring slo han seg sammen med kriminelle gategutter og russisk mafia. Han levde et liv i umoral og elendighet, inn og ut av fengsler.

-Min far var jøde, men ingen fortalte meg det før jeg ble voksen. En dag fikk jeg et Nytestamente stukket i hånden, og en person sa til meg: «Jesus elsker deg!» Jeg leste litt, men på det tidspunktet skjedde det ikke noe med meg. Men da jeg kom over Åpenbaringen og fikk se at vi går mot avslutningen av denne verden, besluttet jeg meg for å reise til Israel og bli en hengiven jøde. Kanskje jeg ble med til himmelen når alt til sist kulminerer, undret Oleg.

-Jeg flyttet til Haifa, som ikke er kjent for kriminalitet, men gikk enda dypere inn i stoffmisbruk og depresjon. Jeg begynte å tenke: Hvem er jeg, og hvorfor er jeg her? Jeg sluttet meg til en New Age-gruppe og studerte Kabbalah, jødisk mystikk.

-En dag ble jeg funnet naken i skogen med en avgud, som jeg ba mantraord til. Deretter ble jeg plassert i en anstalt for mentalt syke, men senere utskrevet, forteller Oleg, som opererte en tid som mafialeder i sitt hjemland, før han satte kursen mot Det lovede land.

Oleg Vilinsky fra Khabarovsk i Russland, er direktør for det Messianske rehabiliteringssenteret Beit HaYeshua i Jerusalem, og pastor for den voksende Messianske menigheten samme sted.

 

Skrumplever og tuberkulose
-Min helse begynte å skrante dramatisk. Legene påviste skrumplever og tuberkulose, samt epilepsi på grunn av stoffmisbruket. Legen gav meg to måneder å leve. Litt før dette hadde jeg besøkt en Messiansk forsamling i Haifa. De drev et rehabiliteringsarbeid kalt Beit HaNitzahon (Seiershuset).

-Jeg ba om å bli opptatt der, men direktøren sa at jeg først måtte undersøkes for HIV. Da han oppdaget at jeg hadde tuberkulose, ble han redd. Han sa at reglene tilsier at de ikke kunne ta imot meg. «Men», la han til: «La oss be!»

-Mens vi ba, kom jeg på historien om kvinnen med blodsykdommen i Bibelen. Jeg sa til Gud: «Vær så snill og tilgi meg. Jeg har aldri noensinne gjort noe godt!» En stemme inni meg sa: «Ditt problem er stolthet!» Men jeg var der og da ikke klar for å kvitte meg med mitt ego, så jeg forlot legen.

-Neste dag gikk jeg tilbake for å skanne lungene. Etter lang venting kom legen og sa at det måtte være noe galt med skanningsutstyret. De måtte skanne meg på nytt, men resultatet var det samme. For tredje gang skannet de meg, og denne gangen ble jeg sint! Etter lang tids venting dukket tre leger opp og sa: «Vi forstår ikke hva som skjer, men skanningen viser at du ikke har noen tuberkulose. Noe må være galt med utstyret vårt, så vi må sende deg til en annen klinikk.

Helbredet fra tuberkulose og gitt ny lever
-Plutselig husket jeg en film der en person blir helbredet av Jesus. Jeg sa til meg selv: “Kanskje Gud har helbredet meg?» Jeg løp ut av klinikken og opp til Beit HaNitzahon. Der fortalte jeg direktøren hva som hadde hendt.

-Jeg er klar til å begynne på rehabiliteringsprogrammet deres, og gi mitt liv til Jesus, utbrøt jeg. Men direktøren var redd for at jeg ikke var skikkelig helbredet. Han fortalte at det fantes et annet Messiansk rehabiliteringssenter i Jerusalem, og sendte meg dit. Jeg kom dit, og var en av de tre første som Gud frelste ved rehabiliteringssenteret Beit HaYeshua.

-Jeg begynte straks på programmet de hadde som innebar tre bibelstudier og bønnemøter hver dag. Snart gav jeg mitt liv til Jesus Messias, og begynte kort tid etter å ta med grupper som også hadde blitt satt fri, ut på gatene i Tel Aviv. Etter dette testet jeg leveren min og opplevde et mektig Guds mirakel: Jesus hadde gitt meg fullstendig ny lever!

-Vi har nå åpnet enda ett rehabiliteringssenter i Jerusalem. Så snart de som har kommet til tro er klar for det, sender vi dem ut på byggeplasser. Vi vil gjerne se at de fungerer både, åndelig, sjelelig og kroppslig. Flesteparten av dem som går gjennom rehabiliteringsprogrammet tar imot Jesus Messias, forteller Oleg.

Et ungdomsarrangement på Beit HaYeshua der de unge ber for hverandre.

 

Folk åpner seg for evangeliet
Mennesker dør av overdoser på gatene i Tel Aviv, hvor de mest hardbarkede narkomane fins i dagens Israel. Oleg gikk selv på metadon i sin tid, men har vært fullstendig fri i 19 år. Legene trodde han var blitt mentalt syk, men kalte det et mirakel, da han fortalte historien sin. Men de ville ikke stoppe pensjonen hans av frykt for at dette ikke ville vare. Oleg har ikke besøkt lege på 19 år, men mottar fortsatt pensjonen.

-Den jødiske befolkningen åpner seg mer og mer for Jesus, sier Roni Rejwan, som har stått sammen med Oleg siden starten av rehabiliteringsarbeidet. Roni har en spesiell gave til å dele evangeliet om Jesus Messias med den jødiske befolkningen.

-Det handler om vennskaps- og relasjonsbygging. De må forstå og oppleve at du virkelig bryr deg om dem. De ortodokse er mest synlige i bybildet, og vanskeligst å nå, men de er i stort mindretall. Mange av de sekulære jødene åpner seg nå for budskapet om Jesus Messias, sier Roni, som i tillegg til samtaler, deler ut bøker og videoer om Jesus som jødenes Messias.

Oleg Vilinsky vokste opp i tøffe omstendigheter i Khabarovsk i Russland. Nå hjelper han ungdommer i Jerusalem. Endel av arbeidet er også forebyggende ved å tilby gode og trygge møteplasser.

 

Etter at krigen mellom Israel og Gaza brøt ut, har Oleg følgende kommentar å tilføye:
-Vi ber for familiene som på ulike måter er rammet; de sårede og de som har mistet sine kjære, og ikke minst de som holdes som gisler i Gaza. Ellers fortsetter vi å forkynne evangeliet, og gir mat og hjelp til fattige og stoffmisbrukere i Tel Aviv. Vi takker alle som husker oss i bønn og støtter oss i denne vanskelige tiden.

-Be om at Hizbollah ikke må angripe oss fra nord. Be om at Gud må utgyte sin Ånd over både jøder og muslimer. Be for dem i Gaza at de må påkalle Jesu navn, og at de må forstå at Gud ikke er fylt med hat, men at Han er kjærlighet. Jesus kom ikke for å ødelegge folks liv, men for å frelse oss.

Kilde: Troens Bevis bladet for november, 2023

Bli inspirert av trosstyrkende historier og nytt fra misjonsfeltene:
Få Troens Bevis bladet gratis i postkassen.

Se møtene fra Sommerstevnet her

 

  

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter