Død mann ble levende

«Alt var så vakkert. Jeg så noe som liknet på hus fly forbi meg.» I dag takker Son Em både Gud og det innfødte evangelistparet for livet.

 

«Jeg var avgårde for å forrette i en begravelse. Telefonen ringer. Det er sønnen til Son Em, en kristen mann på rundt 80 som jeg kjenner godt:
Pappa døde på sykehuset i dag. Ambulansen har nettopp fraktet han hjem til mamma.
Deres pappa hadde vært syk tre måneder. Han hadde fått hjernekreft.»

Før jeg går videre i intervjuet må jeg forsikre meg om at det er slik det gjøres i Kambodsja. Få har råd til å la sykehuset ta seg av de døde.

«Ikke legg han i kisten ennå, svarer jeg sønnen. Jeg fikk nemlig tro for å be for han.
Sønnen og resten av familien gikk med på å vente, selv om de som buddhister ikke hadde særlig tro på dette.«

Den elegante kortvoksne damen Kong You var som de aller fleste i Kambodsja født buddhist, men tidlig på 90-tallet ble hun frelst, slik som mange andre kambodsjanere har opplevd de siste årene. Sammen med ektemannen Vong Sok har de 6 barn sammen og tjener Gud sammen, med underhold fra Troens Bevis. Egentlig er det han som mottar støtten, som en av de om lag 100 innfødte Troens Bevis-evangelistene i Kambodsja, men de står sammen i tjeneste på heltid. Kong You fortsetter: 

DAG 1. STOR TRO
Jeg gjorde ferdig begravelsen og dro sammen med min mann og et team fra kirka til Son Em’s hjem for å be for ham. Det skjer ikke noe med Son Em. Han er fortsatt livløs.
– Dere kan forberede graven men ikke legg deres far oppi ennå, sa jeg bestemt til barna hans. Jeg hadde fortsatt troen på at han skulle bli reist opp. 

DAG 2. LØFTER PÅ ARMEN
Vi fortsatte å be for den døde og neste kveld drar vi tilbake til familien. Vi ber men ingenting skjer. Vår venn Son Em har nå vært død i to dager. Nå har sønn til Son Em mistet tålmodigheten:
«Vi respekterer din tro men nå må vi legge pappa i kisten. Dette er bortkastet tid!»

Men idet barna skal løfte sin pappa opp i kisten så skjer det: Den døde løfter på den venstre armen før den faller ned igjen. Dette skjer tre ganger, beretter Kong You rolig bak sine tykke brilleglass. Hun forteller om hendelsen som om hun forteller om en tur til byen.

Det har nå samlet seg 10-12 personer rundt bordet her i landsbyen Oukondoul. Vi sitter nesten utendørs i en av de 52 huskirkene som ekteparet og deres disipler har plantet den siste tiden. For denne kirken har nemlig ingen bygg. 35-40 i alle aldre har nettopp vært samlet til en ekstra liten gudstjeneste under seilduken, som tjener som tak til kirken, i anledning besøk fra Norge.

«Sønnen ringer meg og medgir: «Kanskje din Gud vil reise min pappa opp fra de døde?» 

DAG 3. ÅPNER MUNNEN:
Vi er tilbake for tredje gang for å be, tilbe og lovsynge. Da skjer det: Son Em begynner å bevege på hendene sine og åpner munnen, dog uten lyd, og uten å kunne reise seg forklarer Kong You ivrig.

Jeg må flere ganger stoppe opp for å dobbeltsjekke det jeg skriver. Feltleder Chy’a, som følger med meg for å treffe innfødte evangelister langt ut på det kambodsjanske bondelandet, bekrefter oversettelsen.  

DAG 5. SNAKKER
I denne tilstand blir Son Em liggende ett par dager til. Men uten mat på ei uke regner familien med at livet vil ebbe ut igjen. Jeg forslår da å gi Son Em noe næring intravenøst. Men familien hadde mistet troen på dette: «Han er gammel og svak og vil nok dø igjen».

Jeg gir ikke opp og jeg skaffer det som trengs for å gi Son Em næring i blodet. Etter 3-4 timer begynner Son Em å snakke tydelig.

Etter en måneds tid er ryggen og kroppen såpass restaurert at han reiser seg fra senga, avslutter Kong You i denne omgang.

VIL DERE HA MIN KISTE?
Hovedpersonen selv har sittet stille og lyttet.

«I dag 3 år etter takker jeg Gud for at pastor Kong You lyttet til Gud og sammen med sin evangelistektemann fortsatte å be. Son Em får endelig ordet.

Son Em forteller også at han har bedt for to syke menn. Begge har blitt helbredet og kommet til tro.

Hele familien min har kommet til tro etter dette. Til og med barnebarna ivrer etter å gå til kirken. Min kone kunne ikke lese, men nå leser hun.

Nå vitser jeg med andre og spør om de vil ha min kiste, som jeg fortsatt har stående hjemme hos meg.»

Son Em ler og virker tilsynelatende upåvirket av det hele.

HIMMELEN
«Mens jeg var død så husker jeg at jeg var utenfor porten som førte inn i himmelen. Jeg så hvor vakkert det var innenfor, men jeg kunne ikke gå inn. To pent kledte personer spurte om familien min også trodde slik som jeg. Jeg måtte da svare nei. «Vær så snill å gå tilbake» svarte de to personene.

Jeg følte meg så lykkelig husker jeg, for alt var så vakkert. Jeg så noe som liknet på hus fly forbi.»

Jeg må igjen forsikre meg om at jeg jeg har hørt riktig. Sa du hus? Ja, hus svarer mannen gjennom feltleder Chy’a som tolker fra khmer til engelsk.

TEGN OG UNDER
Flere kommer innom meg og vitner uoppfordret om helbredelser som de har opplevd. Slike ting er vanlig her ute i den landlige vekkelseslufta virker det som. En eldre dame ble frelst og helbredet for lammelse i strupen. En annen dame var blind på det ene øyet og ble helbredet og frelst. En eldre mann vitner om helbredelse fra kreft.

600 FRELST
Det blåser nå en stille og lydløs vekkelsesvind over mange av de landsbyene hvor jeg besøker våre innfødte evangelister. Kambodsja som har måttet tålt så mye av borgerkriger, bl.a. gjennom 44 grusomme måneder anført av den totalitære kommunisten Pol Pot og regjeringshæren Røde Khmer.

I denne landsbyen bor det om lag 200 familier. Om lag 50 av disse har nå kommet til tro.

Med en kjapp hoderegning kommer jeg til 25% av landsbyens innbyggere. Det er gode nyheter!

– Vi holder tallet lavt for ikke å vekke opp myndighetene. Nå får vi nemlig være nokså i fred. Sist år ble veldig mange frelst. Bare i våre 52 huskirker, med om lag 2500 medlemmer, ble 600 frelst. Helbredelser går ofte i forveien for at mennesker blir frelst, fortsetter Kong You og ektemannen Vong Sok.

De forteller også at en del kommer hjem for å få forbønn for sykdom.

-Men også ved å vise Jesusfilm i mørket uti landsbyene. Mange blir da frelst og vi møtes igjen om morgenen og leder dem inn i husgrupper.

Evangelistekteparet har stort fokus på å trene og disippelgjøre nye troende.

-Vi vil se en kirke i hver landsby i Kambodsja. Det er vårt mål.

Kilde: Troens Bevis bladet for mars, 2019

 

Hold deg oppdatert med siste nytt fra misjonsfronten, sterke vitnesbyrd og trosinspirerende artikler.

Få Troens Bevis bladet gratis i postkassa

Du kan også være med å støtte misjonarbeidet i Sørøst-Asia med en gave i dag. 

VIPPS:TROENS BEVIS (#16212) SMS: TRO BELØP TIL 2377 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter