Med hjerte for de aller svakeste

Varughese Mathew leder et fantastisk pionerarbeid i India. Men han legger ikke skjul på hvor imponert han er over samarbeidsviljen han ser blant norske kristne under Stevnet.

Besøket i Sarons Dal har gjort sterkt inntrykk på Varughese Mathew og hans kone Saramma. Det er dessuten en stor kulturell overgang å komme til Norge.
Det som forundrer ham mest er det samarbeidet han ser finnes mellom de kristne. Det er helt utenkelig der han kommer fra i India.
– I Keralah state of India er slikt samarbeid utenkelig. Vi som er pinsevenner liker å tro at vi er nærmest Gud og at de andre er langt unna. Her ser det ut som at pinsevenner og lutheranere kan være på samme stevne. Ja, jeg har blitt fortalt at mennesker fra alle slags ulike kristne sammenhenger gir sin støtte til Troens Bevis. Det er utrolig. Lokalt hos oss er det luthersk og romersk katolsk kirke, og der er det mange som trenger å bli frelst. Mange av de som blir kristne hos oss kommer nettopp fra disse miljøene. Men selvfølgelig finnes det gjenfødte kristne også blant dem. Disse kunne man jo samarbeidet med – men slik er det dessverre ingen som tenker hos oss.

Begeistret for arbeidet
Varughese Mathew er så begeistret over den store visjonen og hvordan Troens Bevis driver sitt arbeid.
– Tenk at ut ifra ut fra denne lille plassen i Kvinesdal bringes evangeliet ut til den store verden. Dette gjør at mennesker som aldri har hørt evangeliet før får høre om Jesus. Selv tok jeg imot Jesus da jeg var 19 år. Jeg er vokst opp i en anglikansk sammenheng, men jeg kjente ikke Jesus. Etter hvert forsto jeg at Gud hadde planer for livet mitt og begynte på bibelskole. Jeg fikk lederansvar lenge før jeg var ferdig med skolen, fordi hos oss er det et stort behov for ledere.

Han er også veldig begeistret for samarbeidet med Troens Bevis. Gud talte til ham at han skulle gå til folkegrupper som andre ikke vil bruke tid på. Det er noen stammer som er vanskeligere å vinne enn andre. Det er blant annet Ranchi-stammen og Bengali-folket. Det er ikke uvanlig at folk fra stammene i området ikke har noen eiendom. Dermed blir de jaget når de bosetter seg på en eiendom. De blir sett ned på av andre. Da han gikk med disse tankene traff han på en nordmann i sin svogers menighet. Det var Kristian Sand og han kone Rita. Etter at de hadde hørt om Varugheses brann for de unådde, tipset de ham om en som hadde samme visjon; Aril Edvardsen.

– Vi tok kontakt med Troens Bevis og fikk besøk av Richard Lundgren. Han jobbet da i Troens Bevis. Han ble begeistret for vår visjon og vårt arbeid. Dermed ble flere innfødte evangelister støtte fra Sarons Dal og det har vært veldig viktig for å nå ut med evangeliet i vårt område. I India kan man ikke jobbe og være pastor på si. De som er i arbeid, må jobbe fra morgen til kveld. Da blir det rett og slett ingen tid til å drive menighetsarbeid.

Strabasiøst arbeid
Arbeidet som Varughese driver er fordelt på flere øyer. For å nå ut til folket, må man enten gå inn i jungelen i 4 til 5 timer, eller så må man ta båt. Båtreisene kan tidvis være skumle. Særlig dersom vinden er sterk, fordi båtene er ofte små. Folkene er ofte opptatt av svart magi og mange er også fysisk syke.

– Vi ber for folk og i Jesu navn setter vi dem fri fra magiens kraft. I tillegg ber vi til helbredelse for mange. Gud løser mennesker og helbreder. Folk blir begeistret og de gode nyhetene sprer seg. Derfor vinner vi stadig nye. I dag er det 18 menigheter som er fordelt på disse øyene. Til sammen har de 600 medlemmer. Hver måned har jeg en rundtur og hilser på mine medarbeidere ute i feltet. Mange av dem er uten utdanning og trenger veiledning.

I landsbyene er det mye nød. Det er vanlig med 7 til 10 barn. De eldste må ofte passe på de yngre barna mens foreldrene enten er på jakt, er ute og samler mat eller jobber med å dyrke marka. Det er derfor ikke populært å sende barna på skole. Her må det mye overtalelse til. Vi sier at de må tenke på at barna skal få et verdig liv. Det er ikke så lett å gi slipp på barna når de tregere deres arbeidskraft.

Med hjerte for de svake
Dette er et fantastisk pionerarbeid. Gruppene som Varughese Mathew og hans medarbeider prøver å nå, er de som har lavest anseelse i samfunnet. Han understreker at Gud har en annen verdiskala enn oss mennesker. Med hjerte for de aller svakeste i samfunnet, har de også startet opp med to barnehjem som i dag rommer til sammen 126 barn.
– De barna som er på barnehjem har enten blitt levert dit av foreldre som ikke klarer å gi dem det de trenger. Andre får bo der fordi foreldrene ikke kan fø på dem om de skal gå på skole. Andre igjen er barn som har vært utsatt for seksuelle overgrep av et familiemedlem. På barnehjemmet får de omsorg og oppfølging.

Gud bruker Rune
Det er ikke første gang Varughese Mathew er i Sarons Dal. Han besøkte dalen det året T.L Osborn var på besøk. Han husker godt Aril Edvardsen.
– Han var en utrolig mann som hadde mottatt en sterk visjon og som i tillegg har klart å bringe denne videre. Tenk hvordan han ville stå på for å bre evangeliet til så mange plasser i verden. Jeg er også imponert over at han klarte å overføre dette til sin sønn og at arbeidet drives videre. Aril fikk seg gode og trofaste medarbeidere. Sønnen Rune har en egen gave til å nå ut til unge mennesker. Det er flott å se at visjonen blir holdt levende. Gud bruker Rune som et instrument til å nå unge med evangeliet.
– Etter å ha vært her og fått kontakt med Aril – den gangen, og nå med Rune, så vokser kjærligheten vi har til hverandre. Fellesskapet blir styrket.

Håper på hjelp
Varughese Mathew og hans kone er veldig begeistret for de nordmennene som de har møtt.
– Dere er jo så omsorgsfulle og hyggelige. Jeg er så takknemlig for den støtten jeg får til mitt arbeid gjennom Troens Bevis. Jeg må jo innrømme at jeg kommer med et ønske om å kunne sende ut enda flere arbeidere i felten, og at jeg muligens kunne fått noe støtte fra Sarons Dal til det. Den menneskelige nøden er stor.

De åndelige behovene er store i India. Det kan være godt å vite at dette arbeidet som Sarons Dal venner støtter i India når ut til de aller svakeste. Det er vel slike mennesker som Jesus også er opptatt av å nå! Varughese Mathew ber om forbønn for dette pionerarbeidet og at Gud skal hjelpe dem! Det er et strevsomt arbeid. Men de takker Gud for hver sjel som blir frelst.

Over 1300 innfødte evangelister er i dag i fulltidstjeneste gjennom støtten til Troens Bevis partnere. Ønsker du å støtte en innfødt evangelist, kan du klikke her.



 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter