Sterk og gripende åpning av omsorgslandsbyen i Uganda

I nærmere to år har arbeidet pågått med å bygge opp en av Ugandas største omsorgslandsby for barn med funksjonsnedsettelser. 20. januar åpnet den.

 

Glenn Tønnessen rapporterer fra Uganda

Senteret ligger vakkert til med god utsikt over den grønne og frodige Mpigi-dalen, en times kjøretur sørvest for hovedstaden Kampala.

Den storstilte åpningsfesten, gjennomført på skikkelig afrikansk vis, ble åpnet av prosjektets «far», Troens Bevis- og Dinaleder Rune Edvardsen.

-Vi ser frem til å jobbe videre sammen med myndighetene for å hjelpe barn med spesielle behov. Vi er her for dere, talte Rune til forsamlingen på om lag 250 som hadde samlet seg i ly av solen i telt og under taket på hovedbygget.

Spice Diana, Olaug Bollestad og Rune Edvardsen smilte om kapp med sola på den storstilte åpningsfesten.

 

Rune uttrykte den utrolig store gleden det er å kunne åpne senteret i dag.

-Mennesker som har levd uverdige liv og som har blitt utsatt for en forferdelig stigmatisering kan på dette sted få et liv som er fylt med kjærlighet, mestring og livsglede, fortsatte misjonslederen som har gjort en formidabel innsats og stått tett med byggingen.

Lørdag 20. januar åpnet altså senteret med besøk av bl.a den norske ambassadøren til Uganda, Ann Kristin Hermansen, stortingsrepresentant og KrF-partileder Olaug Vervik Bollestad samt KrF’s generalsekretær Ingunn E. Ulfsten. Hjemme har det vært mulig å følge åpningen direkte på sosiale-kanaler, og det er i skrivende stund samlet inn om lag 650.000 kroner til videre drift og bygging av omsorgslandsbyen. Kasule Watson har vært prosjektleder for byggingen.

-Alt er nå 100% klart for åpningsfesten som starter om 50 minutter. Vi startet for to år siden og er så takknemlige for at dere er her fra Norge sammen med oss.

Mange mennesker var samlet på åpningen av senteret for barn med spesielle behov.

 

Senteret for barn med spesielle behov fremstår virkelig som en hel landsby der den speiler seg i solen på toppen av dalsiden og prosjektlederen forklarer videre at hele 12 bygninger er oppført hittil.

-11 bygninger, hver med 6 leiligheter, samt et kjempestort servicesenter er nå på plass. 2/3 av leilighetene som er bygget er også ferdig innredet. Det til dels bratte terrenget har gjort byggingen utfordrende og totalt 80 arbeidere har vært involvert, smiler prosjektlederen som også vil følge driften og videre byggearbeider.

Omsorgslandsbyen er om lag halvt utbygget, fortsetter Rune Edvardsen.

-Neste skritt er en driftsbygning med bl.a melkeproduksjon og en gård for produksjon av mat, som vil generere inntekter til beboerne. På sikt er målet at inntil 200 familier, i tillegg til 200 foreldreløse barn, skal bo her og være selvunderholdt.

Rune Edvardsen hjelper ett av de første barna som har flyttet inn på det nye omsprgssenteret for barn med spesiell behov.

 

Den største sanger og influenser i Uganda, Spice Diana, er nært knyttet til arbeidet i omsorgslandsbyen. Diana leverte en forrykende konsertdel sammen med sine dansere, korister og sitt dyktige band. Den populære artisten, med hjerte for barn med spesielle behov, har bidratt til at omsorgslandsbyen har blitt godt kjent i Uganda under fanen «Kill the stigma».

– Vi kan ikke hjelpe alle, men vi kan hjelpe noen. Vi er ikke rike, men vi har hjerte for barna, utbrøt Spice Diana til applaus fra det unge publikummet som nå samlet seg tett foran scenen.
-Mødre! Dere er ikke alene. Vi står sammen. Du og jeg kan forandre universet. Alle trenger kjærlighet.

Den norske ambassadøren til Uganda, Ann Kristin Hermansen, var med på åpningen av det nye senteret.

 

Ambassadør Ann Kristin Hermansen understrekte hvor viktig dette arbeidet er.

-Personene bak dette senteret har sett behovene og satt i gang. Stedet vil bety en forandring for mange, og jeg er imponert over alle som har bidratt til å realisere prosjektet. Det er en stor ære for meg å være med å klippe snoren, åpne senteret og ønske det beste for senteret og barna som skal bo her, avsluttet ambassadøren.

Stortingsrepresentant Olaug Bollestad taler til folket.

 

Olaug Bollested var festens siste taler og føyde seg inn i rekken av begeistrede talere.

-Jeg er så glad for å vær her sammen med dere på dette nydelige stedet. Og barna trenger dette. Jeg tror at dette skal bli et godt hjem for barn med spesielle behov. Dette prosjektet er så nært mitt hjerte.

Olaug uttrykte med stort engasjement at vi må «drepe» stigmaet som så mange barn i Uganda utsettes for.

-Også i Norge har vi en vei å gå. Det jeg har opplevd i dag har inspirert meg. Alle mennesker er skapt unikt og skal ha samme verdighet og rettigheter, og alle mennesker er Guds barn. Dette er en sannhet som aldri endrer seg.

Rune Edvardsen forteller om hensikten med den nye omsorgsbyen utenfor Kampala i Uganda.

 

Stortingsrepresentant og tidligere minister ga Rune Edvardsen en stor honnør for dette fantastiske arbeidet.

-Du forandrer ikke bare barn, men hele samfunnet. Om du er rik, fattig, liten eller stor skal du ha den samme verdighet. Gjengen som jobber med disse barna gjør dette mulig. Alle barn trenger et «team», det være seg en familie eller et annet fellesskap. Jeg har mistet mitt hjerte for disse barna.

INGEN UTELATT retter søkelyset på denne store gruppen med mennesker i verden som er unådd for evangeliet om Jesus, og det retter søkelyset mot mennesker med spesielle behov. Slik som dette pioner-prosjektet i Uganda som er det første i sitt slag for Troens Bevis og Dina-stiftelsen. 15 barn har allerede flyttet inn til et verdig og bedre liv. De neste 35 er på vei.

Kilde: Troens Bevis bladet for februar, 2024

Bli inspirert av trosstyrkende historier og nytt fra misjonsfeltene:
Få Troens Bevis bladet gratis i postkassen

  

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter