Hvem ville du vekket til live i 40 dager?

«Hvis du fikk mulighet til å vekke opp en person til live i 40 dager på jorden, hvem ville du valgt?»

 

Spørsmålet ble stilt under en uhyre spennende podkast, Etikketaten på NRK for litt siden. Jeg spisset ørene og var spent på hva samfunnsforsker Kristin Clement, musiker Magnus Børmark og psykolog Svein Øverland ville svare på spørsmålet.

Magnus Bømark tenkte seg om og svarte først: «Det måtte være interessant om Nokola Tesla kom tilbake. Han som fant opp vekselstrømmen. Han var foran sin tid og ville sikkert kunne gitt gode råd.»

Neste mann, Svein Øverland trodde ingen av de døde ville syns det var hyggelig å komme tilbake i kun 40 dager, så han avsto med å komme med forslag.

Så var det Kristin Clement sin tur. Hun kom med sitt forslag siden programmet het, Etikketaten: «Jeg vil foreslå Jesus. Hans moralske og etiske kart kunne vært en verdi i dag. Dessuten kunne han hjulpet de mange som sulter», påpekte hun.

Da kom de kjapt fra de andre i panelet: «Nei, for all del, da ville det blitt full krig mellom de forskjellige kristne.»

Jeg har tenkt på spørsmålet mange ganger etterpå. Hvem ville vi ønsket tilbake om vi fikk anledning til å velge person?

For de kristne tror jeg Jesus ville vært et soleklart førstevalg. Selvfølgelig ville vi ønsket vår Frelser og Herre, Jesus Kristus hjertelig velkommen! Han som er fullkommen – han som er full av nåde og kjærlighet. Det ville jo blitt en klar forandring på jorda bare i løpet av de første av disse 40 dagene om han kom fysisk iblant oss. For en forskjell på alle plan om Jesus kom til oss.

Men ved nærmere ettertanke er jeg ikke så sikker på om Jesus hadde blitt like godt tatt imot av alle. Da tenker jeg ikke på ikke-kristne mennesker, men på oss kristne. For hva om han satte søkelys på vår omgang med mammon og fråtsing? Eller om han påpekte vårt hjertelag overfor dem som lider og sulter? Hva om han satte fingeren på vår dømmesyke og baktalelse? Eller om han deltok i et bryllup?

Jo, noen ville absolutt applaudert han, når det passet dem. Andre ikke. Og motsatt i andre temaer.

Ingen av oss har råderett over Jesus i vår lille verden. Vi kommer alle til kort. Han ruver over alt og alle. Kanskje hadde panelet i Etikketaten et poeng? Det ville blitt krig mellom de forskjellige kristne om Jesus hadde landet her for et 40 dagers opphold.

Vi skal feire Jesu komme til vår jord nå. Jeg er evig takknemlig for at han kom ned til oss. Han kom ikke bare med den beste etikken. For det gjorde han. Men han kom med frelse og gjenopprettelse av vår Gudsrelasjon som var ødelagt på grunn av synden. Dermed kan vi følge Ham og vise Kristi sinnelag overfor våre medmennesker.

Jesus vil ikke bare besøke oss i 40 dager. Frelseren, fredsfyrsten er her for bestandig.
Julesangen sier det så flott: «Han er frelser min! Han er Frelser min!»

Velsignet Jul!

 

Se også: Juleintervju med Statsminister Støre: Strekk ut en hånd i jul

 

 Få siste nytt fra misjonsfeltet direkte i innboksen din.

Meld deg på vår månedlige nyhetsmail!

Se siste nyheter