Fra Bartender til Verdensevangelist

«Fra Belfast til jordens ender» er den spenstige tittelen på Richard Gunnings ferske bok om sitt spennende liv. I boka forteller Richard åpenhjertig om hvordan Gud tok ham fra et liv som bartender i Belfast, via Sarons Dal, til å bli verdensevangelist. I dag har han nådd titusener av mennesker med evangeliet om Jesus Kristus.

Norgesvennen Richard ble født i Belfast, Nord Irland, i 1956. 20 år gammel gav han livet sitt til Jesus, etter å ha lest ei bok av Billy Graham. Sommeren1977 kom han til Norge sammen med en kamerat, for å jobbe som servitør på et lite hotell i bygda Marifjøra, 25 minutters biltur fra Sogndal i Sogn.

Fra de vestlandske fjorder bar det til Oslo, hvor Richard jobbet på pizzarestaurant, og senere Hotel Scandinavia. Sommeren 1978 kom han på sommerstevnet i Sarons Dal for første gang. Noe tentes i den unge mannens hjerte, da han ble introdusert for Troens Bevis Verdens Evangelisering, og hørte Aril Edvardsen med flere forkynne evangelium med ånd og liv.

«Du kan gjøre det samme!»
Richard reiste tilbake til Sarons Dal som elev på TBBMI skoleåret 1982/83. Året før gikk han på «norsk språkskole» hos en nordmann, som betegnet seg som ateist, og bodde i nabolaget i Belfast.

På den tiden ble to afrikanere fra Kenya hvert år invitert som elever på bibelskolen. På denne måten ble Richard introdusert for Peter Karungu, en ung kenyansk pastor fra Meru. I løpet av skoleåret sveiset Gud disse to sammen, og formet et livslangt vennskap mellom dem.

I oktober 1988 arrangerte Troens Bevis teamtur til Kenya, i anledning Aril Edvardsens møtekampanje i Nairobi. Nygifte Richard og Agnes Gunning meldte seg på, og en av dagene ble det gjensyn med Peter Karangu. Da Aril Edvardsen neste kveld forkynte budskapet om «Kongen», kjente Richard en stille stemme hviske i sitt indre: «Du kan gjøre det samme, du kan gjøre det samme!»

«Misjonsviruset» hadde infisert den unge mannen, som nå opplevde et voksende kall fra Gud, om å bringe ut evangeliet til unådde folkeslag.

Richars Gunning har skrevet en fansinerende bok om sitt liv.

 

«Reach the unreached!
I juli 1989 reiste Richard tilbake med egen møtekampanje og pastorseminar i Kenya arrangert av Peter Karangu. På et hotellrom i Nairobi før hjemreisen, ba de to kameratene sammen og takket Gud for alt det gode Han hadde gjort under disse dagene.

Der og da kom tanken til begge, om å danne en misjonsorganisasjon med navn «Reach the Unreached» – (Nå de unådde). Gjennom årene har RTU, gjennom nasjonale pastorer og evangelister, plantet mer enn 1 400 menigheter rundt omkring i Kenya.

Richard innledet snart et samarbeid med Troens Bevis og allerede i 1992 underholdt IEM i Sarons Dal mer enn 100 pastorer i Kenya gjennom RTU. I 1993 ble Richard invitert til å være sammen med Aril Edvardsen i en møtekampanje i tre byer i Russland.

Her viste Aril sin store sjenerøsitet og gav Richard anledning til å undervise for fullsatt teatersal i en av byene, mens Birgitta og Swante sang. I de etterfølgende årene reiste Richard dels med Aril, og dels på egne kampanjer i Russland. Richard forkynte sammen med Aril også under Aril Edvardsens møtekampanje i Nigeria, i november 1998.

Det var i Sarons Dal at Richard Gunniing ble smittet av misjonsviruset. Han har startet et stort nettverk med evangelister (ACE) som drives ifra Sverige.

 

Evangelistnettverket ACE
Richard Gunning og Peter Karangu ble begge invitert som talere til sommerstevnet i Sarons Dal 2001. Etter siste kveldsmøte spurte de om Aril Edvardsen ville be for dem. På hotellrommet etterpå erfarte Richard Guds nærvær på en mektig måte. Han begynte nærmest å profetere og sa: «Jeg opplever at Gud vil vi skal reise opp et mektig team av 100 evangelister som kan forkynne evangeliet rundt omkring i verden».

Den første samlingen av evangelister ble holdt i Belfast i september 2002. I de etterfølgende årene, åpnet land etter land seg for evangelistene fra ACE-nettverket (Association of Campaign Evangelists). Titusener av mennesker har gitt sine liv til Jesus, og hundrevis av menigheter har blitt plantet i mange afrikanske og asiatiske land.

Gjennom de siste årene har Sarons Dal-evangelist, Hans Martin Skagestad, gått inn i styret til ACE. Hans Martin har holdt en rekke møtekampanjer, særlig i afrikanske Burkina Faso og Mali.

Historien om Richard Gunning inneholder mange bevis for at Guds hånd har vært over ham gjennom årene. Gud har stadfestet Richards tjeneste gjennom tegn og under, og ikke minst svært oppsiktsvekkende økonomiske mirakler. Les boken selv!

(boken er på engelsk, og kan bestilles fra Amazon)

*Bilde på toppen: Nettverket med evangelister knyttet til ACE under en konferanse for dem i Sverige. Opptil flere av disse evangelistene har både jobbet for  Troens Bevis  og gått på Troens Bevis Bibel og Misjonsinstitutt.

 

Støtt bærekraftig misjon med en gave

Kilde: Troens Bevis bladet for mars, 2022.

Bli inspirert av trosstyrkende historier og nytt fra misjonsfeltene:
Få Troens Bevis bladet gratis i postkassen.

  

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter