Møkkete, modige hyrder

Av ulike grunner har vi omdefinert hyrden til å kun være en som lytter, bekrefter og trøster, men ikke nødvendigvis en som kjemper, utfordrer og leder, skriver Thomas Åleskjær.

I de billedlige portrettene av Jesus som hyrde, observerer vi en nokså polert og nysminket Jesus, mens han ydmykt og med hodet litt på skakke titter ømt ned på lammet.

Også i vår tid blir «hyrdens» egenskaper ofte tilskrevet en leder med en ydmyk, lavmælt og varsom tilnærming til mennesker.

Det er imidlertid få assosiasjoner til dette bildet når kong David, som startet ut som hyrde for farens sauer, skal omtale sin stillingsbeskrivelse:

1. Samuelsbok 17:34-35 – Da sa David: «Din tjener har gjett småfeet for sin far. Kom det da en løve eller en bjørn og tok et fe fra flokken, sprang jeg etter den, slo den og rev feet ut av gapet på den. Og reiste den seg mot meg, grep jeg den i manken og slo den i hjel.

En hyrdes arbeid kunne tidvis være blodig og risikabelt, og kreve vilje til å bruke styrke, autoritet og muskler.

Åndelige hyrder
Når vi overfører dette bildet til åndelig lederskap i vår tid, la meg gjøre det klinkende klart at vi ikke snakker om hyrder som bruker maktmidler for å rekruttere til sin egen agenda eller gjennomføre sin egen visjon.

Vi snakker imidlertid om ledere og forbilder (hyrder) som er villige til å bli møkkete og bruke autoriteten i Jesu navn til å rive ut mennesker som sitter fast i løvens gap. Løvens gap kan være alt fra spillavhengighet, depresjoner og ekteskapsproblemer til sinne, bitterhet, krenkelser eller mindreverdighet.

Kanskje preges nåtidens hyrder innimellom av frykten for å fornærme noen eller frykten for å bli misforstått. Av ulike grunner har vi omdefinert hyrden til å kun være en som lytter, bekrefter og trøster (også viktige egenskaper), men ikke nødvendigvis en som kjemper, utfordrer og leder.

En hyrde, etter bibelsk definisjon, gjør imidlertid mer enn å bare føre logg og gi et par faglige råd fra læreboka. Ingenting galt med det i seg selv, men de hyrdene som Bibelen beskriver er ledere som er villige til å ofre seg, ta risiko og kjempe for mennesker.

De er villige å følge «sauens» bevegelser og bruke nevene mot det som truer den. Det gjelder også utenom kontortid, da løver har en tendens til å ikke bry seg om timelistene våre.

Omsorg og samtale består selvsagt av et rikt spekter av ulike egenskaper, men kanskje har vi i vår tid og vår kultur devaluert noen av de egenskapene en modig, møkkete hyrde er ment å ha.

Hyrden jobber ikke kun for sauene
Selv om hyrden hadde kjærlighet og omsorg for sauene, var det noe annet som veide enda tyngre: Hyrden arbeidet nemlig først og fremst for den personen som eide sauene.

Som åndelige hyrder har vi selvsagt kjærlighet og omsorg for menneskene, men det som veier enda tyngre er vissheten om at menneskene vi betjener tilhører Gud. Ingen hyrde eier menneskene, han betjener kun mennesker som er i Guds eie.

Så vær frimodige, alle hyrder der ute! Det er behov for deg! Kjemp for sauene! Ikke bli fornærmet om rosen og belønningen uteblir, for når du kjemper for mennesker er det faktisk Guds eiendom du forvalter.

 

Kilde: «Slik jeg ser det»,  Troens Bevis bladet, januar 2022.

Bli inspirert av trosstyrkende historier og nytt fra misjonsfeltene.
Få Troens Bevis bladet gratis i postkassen.

 

 Få siste nytt fra misjonsfeltet direkte i innboksen din.

Meld deg på vår månedlige nyhetsmail!

Se siste nyheter