Liz Hege: Årets julegave til Kongo- og Uganda jenter

-Jeg husker jeg satt på bestefars fang når han jobbet med stoff for Troens Bevis. Han ble aldri lei av å fortelle oss barnebarn at vi måtte se vår neste og huske på å hjelpe andre, forteller Liz Hege Moi Thele om sin bestefar, Aril Edvardsen.


De siste tre årene har Liz Hege Moi Thele engasjert seg i et spesielt prosjekt for Dina-jentene i Kongo. Det hele begynte da hennes bror, Jan Aril Edvardsen Moi, kom tilbake etter hans siste tur til Kongo for å besøke Dina Stiftelsen sitt arbeid.

-Han fortalte meg at jentene på senteret spurte ikke etter godteri eller leker. De spurte etter underbukser.

Det rørte Liz Hege sterkt. Hun startet en egen bursdagsaksjon på Facebook for å samle inn midler til undertøy for jentene, i tillegg til at hun tok turen rundt i lokalbutikkene for å høre om de hadde noe tøy å donere til jentene.

-I den anledning må jeg si at spesielt Europris var generøse. De hadde nettopp hatt opprydding, og gav mye fint til barna.

Hun oppdaget at jentene hadde også behov for menstruasjonsbind, og som førøvrig er en av hovedgrunnene til at mange fattige afrikanske jenter ikke får fullført skolegangen sin. Det inspirerte Liz Hege til å starte Facebookgruppen «Solidaritetsstrikk» for å samle inn bind til jentene på senteret.

-Flere spurte hvorfor vi ikke bare sender ned engangsbind som kan kastes, men de har ikke noe system for slikt. Så jeg lette etter en god gammel norsk strikkeoppskrift på bind til gjenbruk. Den fant jeg og delte på Facebook gruppen sin side. Så nå får vi inn hundrevis av hjemmestrikkede bind til jentene som vi sender ned til dem, forteller hun.

-De kommer i posten, fra hele landet. Så det er helt fantastisk! Jeg bare legger til rette og organiserer.

Hva slags tilbakemelding har du fått fra jentene?

-Jeg har fått både video og brev fra dem. De er uendelig takknemlig for gaven. Men jeg må legge til at Dina Stiftelsen har utvidet arbeidet til også å hjelpe barn med utviklingshemming i Uganda. Behovene der er enorme. Noen av bindene vil også bli sendt dit.

Lokale hjelpekrefter
Du har også et unikt prosjekt på gang på Nico, den lokale og uavhengige matbutikken i Kvinesdal?

-Ja, jeg fikk lov til å sette opp en postkasse ved kassa der folk kan donere pantelappene sine om de ønsker. Flere kjeder har faste avtaler for slikt med f. eks Røde Kors, men her fikk jeg lov til å sette opp for Dina Stiftelsen. Inntil nå har det kommet inn 71 529 kroner i pantelapper! Så dette er noe jeg vil anbefale andre å sjekke om er mulig i sine lokale matbutikker. Det er veldig enkelt. Sist gang jeg sjekket postkassen var det lapper på over 26 000 kroner! Så jeg er veldig takknemlig til Nico.

Har du selv vært i Kongo?

-Ja, vi var hele familien i Kongo, Tanzania og Burundi i 2006. Det var veldig inspirerende, og det var den siste turen som vi samlet hadde med bestefar Aril.

 

Se julekalenderen som  bringer videre den beste gaven vi har fått!

Bli inspirert av trosstyrkende historier og nytt fra misjonsfeltene.
Få Troens Bevis bladet gratis i postkassen. 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter