«Enden er nær»

Les Pastor Thomas Åleskjær sin betraktning om hva fokuset rundt endetidsbudskapet egentlig er. Kanskje blir du overrasket.

Den tabloide overskriften min i dag er inspirert av første Petersbrev 4:7, der det i første del av verset står at «slutten på alle ting er nær.»

Forkynnelse om endetiden har ofte vært preget av noe høylytt og oppjaget: Dramatikk, hastverk, alvor, frykt, anklage og gjerne en solid dose selvrettferdighet.

Endetidsbudskapet du ikke må ignorere
Her er hvordan endetidsverset i 1. Pet 4:7 fortsetter: «Slutten på alle ting er nær. Vær derfor sindige og edru…framfor alt skal dere elske hverandre inderlig.»

Det er dessverre ikke så ofte jeg hører endetidsbudskap med denne betoningen. Apostelen Peter visste kanskje noe om hysteriet som kom til å oppstå i det moderne samfunn når noen skulle rope ut om «de siste tider.»

Ifølge Peter handler de siste tider om å bevare sindighet, edruelighet og inderlig kjærlighet. Det er et bibelsk endetidsbudskap du ikke kan ignorere!

Et friskt sinn
Oppdagelse: Vi lever i en tid hvor sindighet og et friskt sinn ikke kommer av seg selv.

En ting er det faktum at koronasesongen har gitt oss mer alenetid og mindre av den sunnheten og edrueligheten som kommer av å delta i et fellesskap.

I tillegg kommer alt dramaet i den digitale hverdagen: Alle påvirkninger, informasjonskilder og alle algoritmene som daglig jobber for å mate meg med enda mer av det som allerede er mine preferanser.

Det føles som at uansett hvilken informasjonskilde man lytter til, så kommer det med en agenda og en ideologi. Alle har et budskap de skal selge, alle roper høyt og alle jobber for din og min oppmerksomhet.

Derfor tror jeg det ikke er en tilfeldighet at Ordet oppmuntrer oss til edruelighet, sindighet og inderlig kjærlighet i det man kaller de siste tider.

Unngå «sinnsforgiftning»
Har du noen gang vært på reise i utlandet og fått magetrøbbel? En del misjonærer vet godt hva jeg snakker om.

Når vi er på steder med en annen bakterieflora eller et annet forhold til mathygiene, er vi gjerne ivrige på å sprite hendene, ta magetabletter eller passe på hva vi spiser og hvor vi går.

Jeg tenker at vi på samme måte nå befinner oss i en kultur med stor risiko for sinnsforgiftning. På samme måte som vi er varsomme med hva vi spiser på reise i et ukjent land, bør vi som borgere av Guds rike nå ta forholdsregler for vår mentale og åndelige helse, og være bevisste på hva vi tar inn i hodene våre.

Ville du kommet tilbake til en restaurant der du stadig ble kvalm og fikk vondt i magen etterpå? Neppe. På samme måte, observer budskapene du tar inn og hva de gjør med deg? Produserer det tro, takknemlighet, perspektiv, glede og sunnhet? Hvis det imidlertid gjør deg sint, anklagende, trist og redd – da er det kanskje en fare for at du blir sinnsforgiftet.

Dette er tiden for å fylle seg med Guds Ord, spise av det som er oppbyggelig og sunt, bevare fokus og perspektiv, bevare sindighet og edruelighet, og fremfor alt jage etter inderlig kjærlighet. Enden er nær.

Kilde: Slik jeg ser det, Troens Bevis bladet for februar, 2021.

Motta et gratis abonnement på bladet 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter