Når det stormer

Jeg har en dårlig nyhet og en god nyhet til deg: Den dårlige er – det ville komme store og mindre stormer i livet – det skjer oss alle – slik er selve livet.
Den gode nyheten er – du trenger ikke møte disse alene.

Bibelen gir oss et realistisk bilde. Å følge etter Jesus er av og til å følge Ham inn i stormen. Matt 8,23–27.

Det var Jesus som tok initiativet til denne forferdelige båtturen. Han gikk i båten, disiplene fulgte ham. Det første Jesus hadde sagt til dem var: «Følg meg!» Nå gjorde de akkurat det.
Det nye testamentet skriver om en mega seismos – en kjemperystelse av havet. Samme ordet, seismos, brukes mest om jordskjelv. Bølgene gikk høyere enn båten, båten ble skjult av brottsjøene.

Men det var altså Jesus som hadde fått dem med på turen. De fulgte ham. Hadde han ført dem ut i ulykken? Var tingene kommet ut av kontroll?

Jesus sov. Av og til kan kristne mennesker oppleve det akkurat slik. De føler at Gud sover. Han styrte dem ut på et stormfullt hav av prøvelser og lot dem oppleve åndelige jordskjelv. Hvor er Gud nå?
Jesus reiser seg. Han står opp. Han er høyst levende. Først kommer han med noen vekkende ord til disiplene: «Hvorfor er dere så redde, dere lite troende?»

Så snakker han til stormen, ja, han truer den. Grunnteksten sier at han setter skrekk i vindene og sjøen. Katastrofen har satt skrekk i Jesu venner. Nå blir de ville elementene skrekkslagne selv. I løpet av sekunder blir det blikkstille. Det ble en mega stillhet, sier grunnteksten. Jesu venner beveget seg øyeblikkelig fra skrekk til trygghet, og de måtte bare undre seg.

Jesus kjenner godt til alle kaoskreftene. Uansett hva som er årsaken til livets stormer – så tilbyr Jesus å komme inn i våre liv og stille stormene.

Det finnes et symbol og bilde – et skip som henger i taket i mange kirker. Skipet i kirken kommer fra båtturen til Jesus og disiplene. Skipet viser at vi ikke seiler i vår egen sjø i hver vår båt. I sammen er vi på skipet.
Kirkens skip er på seilas gjennom verden, i stille og storm.

Kirken er et slikt skip – der man skal kunne kjenne at reisen gjennom livet har støttespillere – vi er alle i samme båt. Vi finner sammen for å oppmuntre og støtte hverandre. Det er et nydelig bilde på fellesskapet menigheten skal tilby.

I dette kirkens skip er det plass til alle. Samme hvor mye bølgene slår mot oss, så er Jesus om bord. Når mennesker gråter i angst og sorg og har tusen spørsmål og anklager – Jesus er her. Vi seiler mot Himmelens havn.

Du får være et Guds barn – også i de stormfulle dagene. Han vil være med deg ALLE dager!

Kilde: Troens Bevis bladet for januar 2021

Få et gratis abonnement på bladet her 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter