Kinesiske evangelister følger Kinas nye Silkevei

Mens vekkelsen i Kina pågår, er landet på vei til å bli verdens største eksportør av misjonærer.

Da IS meldte at de hadde drept en kinesisk mann og kvinne i midten av tyveårene i Pakistans uroligste provinser, tok mange det for gitt at det var to av tusenvis av arbeidere Beijing har sendt til landet i løpet av de siste årene.

Men Lisi og Li Xinheng var ikke i Pakistan for å jobbe på kinesisk sponsede prosjekter. De hadde reist til provinsens hovedstad, Quetta, for å spre evangeliet i en av de mest konservative muslimske provinsene i Pakistan.

Bejiing er nå i ferd med å investere milliarder i en ny Silkevei mellom Asia og Europa. Det medfører bygging av store infrastrukturprosjekter langs den planlagte ruten, deriblant i Pakistan. Nå viser det seg at et stort antall kinesiske evangelister følger strømmen av kinesiske arbeidere langs handelsveien.
Resultat av vekkelse

Troens Bevis har i flere tiår støttet hundrevis av nasjonale evangelister i Kina. Sammen med undergrunnsmenighetene står de fremdeles i en stor vekkelse ute på landsbygda og i byene. Men samtidig som Kina fremdeles er et enormt misjonsfelt, er det gjerne vekkelsens andre og tredje generasjons barn som tar opp misjonskallet. De er blitt sterke i troen av forfølgelse og viker ikke unna utfordringer.

Andre og tredje generasjons troende i Kina reiser nå ut som misjonsærere langs den nye Silkeveien.

 

Hjelper Yezidi flyktninger
Michael, 25, og Christy, 23, reiste fra Kina rett etter bryllupet deres. Målet for bryllupsreisen var ikke en sydhavsøy, men ett av verdens mest krigsherjede områder.

De flyttet til en irakisk landsby for å hjelpe med flyktninger, og sier at de ganske enkelt reiste ut i tro.

-Det er ikke så ille her som mange vil tro, jeg føler meg faktisk tryggere her, sier Michael til South China Morning Post i Hong Kong.

De bor  i et bevoktet område, og han sammenligner livet i Irak med hva en fulltidstjeneste i en undergrunnsmenighet i Kina kan innebære.

Pastorer som jobber i Kina forteller at de har verdens største andel av kristne som er født på ny. Nå er de på vei til å bli verdens største eksportør av den kristne tro. De følger i fotsporene til de første vestlige misjonærene som trosset farer og kom til Kina. De fleste kinesiske misjonærene virker i dag i muslimske utviklingsland, der misjon er farlig.

Ekteparet jobber som frivillige i et område som inntil nylig var 60 km fra IS territorium. De militante brukte mennesker som levende skjold og utførte masselikvidering av dem som forsøkte å flykte.

Kinas nye Silkevei

 

Michael og Christy, som tidligere jobbet som make-up artist, vil vie sitt liv til misjonsarbeid. De sier at de er forberedt på å være i Irak på ubestemt tid.
-Det vi gjør er ikke unormalt blant kinesiske kristne, sier Christy.

-Det er mange andre som elsker Jesus høyt og vier sine liv til Guds rike.

Bevæpnet med troen sin og en god blanding av engelsk og haltende arabisk, arbeider Michael og Christy med Yezidi flyktninger, medlemmer av en religiøs minoritet som var sterkt forfulgt av IS.

-I Kina var troen vår sterkt undertrykket, sier han.

– Når en må jobbe hardt for troen er den mer ekte og verdifull.

Men de møter også andre farer i tillegg til islamsk ekstremisme. Christy overlevde nylig en livstruende infeksjon hun fikk da irakiske leger opererte på henne med usteriliserte instrumenter, i en operasjonssal som lignet mest på en støvete garasje.

Målet deres er å bygge en menighet etter husmenighetsmodellen fra Kina.
-Dersom vi skulle bygge en menighet en gang, ville den være like beskjeden som dem vi har i Kina. Det ville ikke være en storslagen bygning, fokuset ville være på vår indre relasjon med Gud og kvaliteten på felleskapet.

Kinesisk evangelist: Jesus er med oss

Tilbake til Jerusalem
I 1940 årene begynte en bevegelse blant kristne øst i Kina for å ta evangeliet vestover mot Jerusalem.

Evangelister reiste til Kinas vestlige provinser, men da Mao startet forfølgelsen av de kristne i 1949, ble «Tilbake til Jerusalem» bevegelsen lagt død.
Men i begynnelsen av år 2000, som falt sammen med Kinas inngang til det globale markedet, våknet bevegelsen til liv. Kinesiske evangelister begynte å reise ut i det som kalles 10/40 vinduet. Det er et område som strekker seg mellom 10 og 40 grader nord for ekvator fra Vest-Afrika til Sørøst- Asia, og er bosted for verdens største unådde folkegrupper.

Kinesere fra hele Kina drar ut for å få jobbe på Kinesiske prosjekter langs den nye Silkeveien.

 

10/40 vinduet overlapper betydelig med den nye Silkeveien, som Kina prøver å promotere. Blant tusenvis av kinesiske arbeidere som har reist ut for å jobbe i land langs denne handelsruten er også et ukjent antall evangelister.

-I land som Iran, Irak eller Pakistan kommer kinesere rett inn. Det siste de ville mistenke dem for er å være misjonærer, sier Pastor Danny Lee, en an lederne for «Tilbake til Jerusalem,» til BBC.

-Målet til bevegelsen er å ha 100 000 kinesiske misjonærer som tjener i 22 land i 10/40 vinduet. Mange har allerede reist, og virker i land som Pakistan, Saudi Arabia, Iran, Nord-Korea, Burma og andre lignende steder, sier han.

Michael forteller at foreldrene hans forstår valget deres, men at han noen ganger har hjemlengsel.
Han ser heller ikke på seg selv som en potensiell martyr.

-Situasjonen er ikke så farlig, mener han.

– Men det å ofre oss selv er ikke noe vi skulle frykte. Det er en gave fra Gud, så dersom Han gir deg den gaven, vil han også gi deg styrken til å gjøre det

Kilde: Basert  på en artikkel i South China Morning Post

 

Troens Bevis bladet for april, 2020.

Støtt misjon gjennom Troens Bevis

 



 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter