Historisk samling i Bergen for verdens unådde folkegrupper: «Dette har vi ventet på!»

Fredag 18. oktober gikk startskuddet for M28 – den første nasjonale samlingen for unådde. Opp mot 40 ledere og deltagere var samlet i Credokirken i Bergen for å dele erfaring og legge en felles strategi for tiden fremover.

-Det var en fantastisk dag som de fleste av oss har ventet på i lang tid, sier Glenn Tønnessen fra Troens Bevis, en av initiativtagerne bak samlingen.

Bortimot 10 misjonsorganisasjoner og flere menigheter støttet opp om det historiske initiativet, og flere andre gav utrykk for at de gjerne vil være med i fremtiden.

-Vårt mål er at dette skal bli en nasjonal utskytningsrampe for å være med og nå de vel 7000 såkalte unådde folkeslagene i verden.

Det var i samarbeid med AsiaLink, IBRA Media Norge og Credokirken Bergen at Troens Bevis inviterte til et nytt og historisk misjonssamarbeid på tvers av organisasjoner og kirkesamfunn.

-Norge har lange og gode misjonsrøtter og dette samarbeidet skal forsterke dette. Vi skal ikke bare opprettholde vår sterke misjonstradisjon i landet vårt, vi skal bli enda mer effektive, fremholder han.

Troens Bevis var med og arrangerte en historisk konferanse for unådde folkegrupper. F.v.: Ole Arvid Kolbjørnsrud, Erik Jensen, Jan Nestvold , Rune Edvardsen, Glenn Tønnessen, Olav Rønhovde og Per Ove Berg.

 

Det ble også diskutert hva slags kriterier som skal legges til grunn for å definere en unådd folkegruppe. Det er to hovedtall som misjonsorganisasjoner verden rundt fokuserer på. Den ene er en gruppe på 343 totalt unådde folkeslag med en befolkning på over 500.

Erik Jensen fra Asia Link kunne fortelle at under en internasjonal konferanse i 2018, som het Finishing the Task, var det 280 organisasjoner som påtok seg oppgaven å nå disse 343 gruppene med evangeliet innen utgangen av 2020.

Glenn Tønnessen (t.v.) fra Troens Bevis og Jan Nestvold fra Ibra ledet konferansedagen i Bergen.

 

Samlingen i Bergen ble enige om å forholde seg til Joshua Projects sitt bredere fokus, der en unådd folkegruppe har mindre enn 2 prosent kristne som kan føre evangeliet videre.

-I følge denne definisjonen samles vi om de litt over 7000 unådde folkegruppene som regnes som helt unådde eller lite nådd for evangeliet. Vårt mål er å sette de unådde på dagsplanen til menigheter rundt om i landet. Vi må skape en ny bevissthet om at vi er den generasjonen som kan få misjonsbefalingen fra Matteus 28 i mål, sa han.

Per Ove Berg fra Credokirken i Bergen.

 

500 kristne kurdere flykter i hast
Siste nytt fra misjonsfeltene ble også delt. Misjonær Per Ove Berg fra Credokirken i Bergen kunne dele at 500 kristne kurdere var nå på flukt etter de siste dagenes fremstøt i Nord-Syria.

-Dette er kurdere som er kommet til tro siden 2014. Vi har selv sittet på gulvet i deres hjem, spist der og sovet der. For første gang på 1400 år har denne gruppen nå åpnet seg for evangeliet. Men kryssalliansene som har formet seg i området de siste dagene ble for farlig for dem. De har alle flyktet fra sine hjem i forskjellige retninger. Misjonæren skjulte heller ikke at det er smertefullt å formidle evangeliet til mennesker du vet kommer til å lide på grunn av sin nye tro.

– Folk må engasjere seg i bønn. Jeg tror kurderne vil spre evangeliet videre der de kommer. Men vi må se mulighetene, og være på offensiven.

4 kristne somaliere igjen
Jan Nestvold fra IBRA oppfordret menigheter til å adoptere en vennskapsgruppe. Han la til at en må ikke måle suksess etter tall slik at en unngår å gå til utfordrende områder.
-Vi kan ikke bare gå der vi ser de store resultatene. I et område i Somalia støttet vi en gruppe på 140 kristne. Men på grunn av forfølgelse er de nå kun fire igjen. Nå trenger de mer støtte og hjelp enn noensinne!

Kartlegge behovene
-Noen av de største heltene i Norge er de som tok evangeliet til Sør-Amerika, Afrika og Asia sammen med dansker, svensker og finner. Mye av resultatene i misjonsfeltene stammer fra vår skandinaviske misjonsarv. Dette er en arv vi nå vil bygge videre på, var Rune Edvardsen fra Troens Bevis rask til å påpeke.

-Nå skal vi kartlegge behovene etter dagens misjonsbilde, og lære av erfaring fra hva som er gjort riktig og hva som kan gjøres annerledes fremover.

Rune Edvardsen oppmuntret til å bygge videre på den skandinaviske misjonsarven.

 

Det ble vist til hvordan norsk misjon har forandret seg radikalt de siste årene. Fra å primært sende misjonærer med familiene sine til misjonsfeltet og starte en misjonsstasjon drevet av nordmenn, er hovedfokuset nå å støtte arbeid som blir drevet at nasjonale. De nasjonale troende kan språket og kulturen og vet best hvordan de kan formidle evangeliet til sine egne. Men de nasjonale trenger støtte, både i form av midler og strategi tenkning, forbønn og utrustning på forskjellig vis.

Vegar Soltveit fra Israelmisjonen.

 

Vegar Soltveit fra Israelmisjonen tok ordet til slutt.

-Jeg tenker at dette er et kjempebra tiltak. Jeg jobber mot jødene både i Israel og Øst-Europa. Og de er også en gruppe som må få høre evangeliet. Denne konferansen vil jeg være med på videre!

Kilde:  Troens Bevis bladet for desember, 2019

 

Gi deg selv ett gratis abonnement på Troens Bevis bladet.  Slik får du flere inspirerende historier og nytt fra misjonsfronten rett i postkassa.

 

Vil du være med og nå unådde folkegrupper med evangeliet? Gjennom Troens Bevis når du det som i dag er verdens største unådde område i Sørøst-Asia.

Støtt med en gave i dagFå siste nytt fra misjonsfeltet direkte i innboksen din.

Meld deg på vår månedlige nyhetsmail!

Se siste nyheter