Går inn i Egypt med innfødte evangelister

I slutten av januar reiste Rune og Sølvi Edvardsen til Egypt sammen med Troens Bevis kontakten Merzek Botros. -Det er 24 år siden jeg var her med pappa. Jeg opplever at stemningen har virkelig forandret seg blant de kristne. Det er mye mer trøkk og optimisme enn det var tidligere, sier Rune.


-Det var helt «underbart», sier pastor Merzek Botros på svensk. Den tidligere egypteren leder i dag en stor menighet for arabisktalende i Stockholm. Han har tidligere jobbet med Troens Bevis, og på denne turen introduserte han Rune og Sølvi for kristne ledere i området der han selv er oppvokst sør i Egypt. Der har han også startet opp et arbeid for undertrykte som Troens Bevis nå skal gå inn og støtte.

-Vi har vært inne i disse områdene i over 20 år med Miracle kanalen som har gjort et kjempearbeid, fortsetter Rune Edvardsen.
-Det er spennende at de fleste vi treffer har hørt om Miracle kanalen. I dag er den en av 27 kristne arabiske kanaler, og det er nå nasjonale troende som har tatt over for å drive den videre.

Offensiv menighetsplanting
Når Rune Edvardsen setter seg ned for en prat har han nettopp kommet tilbake til Norge, etter det han beskriver som en av hans lengste sammenhengende reiser. I en og en halv måned har han vært på reisefot i Asia, Midtøsten og Afrika for Troens Bevis og Dina Stiftelsen. Det er mye spennende misjonsprosjekter på gang, men akkurat nå vil han gjerne fokusere på turen til Egypt.

-Egypt er en del av satsningen vår etter Miracle kanalen. Vi ønsker å være med og plante menigheter i nedslagsfeltene til kanalen. Ifølge mine egne undersøkelser og etter møter og samtaler med lokale menighetsledere, er det i dag mulig med offensiv menighetsplanting i visse områder i Egypt.

Etter den arabiske våren er det mange ting som forandret seg i landet.

-Det er 24 år siden jeg var her med pappa. Jeg opplever at stemningen virkelig har forandret seg blant flere av de kristne. Det er mye mer trøkk og optimisme enn det var tidligere, minnes han.

90 personer fra 60 ulike steder deltok på konferansen om kirkeplanting og menighetsvekst i Egypt.

 

Stor interesse
Troens Bevis kommer i utgangspunktet til å underholde 10 innfødte evangelister som allerede er i virksomhet, men trenger støtte for å gå videre.
Under den planlagte samlingen med menighetsledere og evangelister kom det 90 personer fra 60 forskjellige steder i Egypt. Temaet var kirkeplanting og evangelisering.

– Jeg talte de to første seksjonene. Dagen etterpå holdt vi tre sesjoner der Merzek Botros og jeg underviste. Vi fikk i gang en dialog med deltagerne om strategier for å vinne nye og starte nye forsamlinger. Vi forkynte muligheter, men også at det vil koste, slik det gjorde for Jesu første disipler.

Tørster etter evangeliet
Merzek legger til at evangelistene kommer til å virke ut ifra 6 områder som har minst 400 landsbyer hver.
-Jeg opplever at folk er mer tørste etter evangeliet i dag enn noen gang før i denne regionen. Folk er lei av å be til en Gud de ikke kjenner til, de vil ha en relasjon. Araberverdene er mer åpen enn noen gang. Folk vil vite mer om Jesus i dag.

Rune fikk også høre om en fengselstjeneste. Det ligger flere enorme fengsler i dette området med tusenvis av innsatte. Selv tidligere president Morsi sitter i ett av disse fengslene. Evangelistene har fått tillatelse til å ha samlinger for de kristne fangene.

-Men når fangevokterne ser forandringen og den positive betydningen det har for de kristne, kommer de og spør om også andre fanger får delta, og det får de jo. Så det er også en utrolig anledning.

Rune Edvardsen underviser og holder dialog om strategier for å vinne nye og starte nye forsamlinger.

 

Undertrykte kvinner
Rune forteller videre at noe som også gjorde sterkt inntrykk på Sølvi og han var møtet med 90 kvinner og jenter fra 12-22 år. De fikk se et arbeid som jobber for å hjelpe en av de mest sårbare gruppene i dette området.
Det er også et arbeid som Merzek har engasjert seg sterkt i.

-Det er veldig spesielt. Disse kvinnene har vanskelige liv. De er fattige og opplever trakassering og overgrep av mannlige sjefer eller kolleger på jobb. De blir utnyttet, men har ikke noe lovverk som beskytter dem. De har ingen å gå til, og de er redd for å miste jobben da familien er helt avhengig av inntekten. I tillegg kan de ikke fortelle familien hva de blir utsatt for, da det er en æressak som vil bringe uopprettelig skam over dem og familien.

Merzek utdyper nærmere:
-Vi har også en gruppe for barn som har far eller mor i fengsel. Noen av dem er forfulgt for sin tro. Vi har 50 små barn fra 8-12 år. Vi hjelper så de får besøke faren eller moren sin i fengselet. Hele familien blir behandlet som utstøtte i landsbyene og lider. Vi inviterer dem på møte og får dem inn i et åndelig felleskap. Det er det samme med kvinnene. De kommer til oss i det skjulte, og vi gir dem sjelesorg og støtte. De forteller oss ting de ikke kan si til andre. Bare det at de vet at noen bryr seg og vil be for dem, gjør en forskjell.

Rune legger til at han og Sølvi fikk høre flere gripende historier det ikke finnes lette svar på. Men gjennom helgen der kvinnene var samlet til en konferanse, fikk mange lettet hjertet sitt. I tillegg treffer de andre kvinner i samme situasjon. De får bli med i et nettverk av kristne der de er trygge, blir sett og hørt.

De yngste på kvinnekonferansen var nede i 12 år. Alle hadde opplevd undertrykkelse og misbruk.

 

Ufattelige historier
Her er et par av historiene som Rune og Sølvi fikk høre:
-Jeg mistet min pappa da jeg var 8 og savnet den varme kjærligheten han gav meg. Så døde mamma da jeg ble 14 og jeg flyttet til en bror og hans kone. De tvinger meg til å være med i et arbeid der jeg blir utnyttet og jeg må selge meg selv for penger. De truer med å publisere bilder på nett som viser ting jeg blir tvunget til å gjøre, og som jeg i dette landet kan bli fengslet for, forteller en av jentene.

Jeg lever i daglig press og desperasjon. Ta meg med til Norge så jeg kan starte nytt liv, trygler hun.

-Denne jenta er 21 år og en nydelig flott jente, men med tomme øyne. En kan se det er tunge tanker hun lever med, sier Rune.

-Hvordan skal jeg finne glede? spør hun videre.

-Slike samtaler er alltid vanskelige og alvorlige. Jeg og tolken forsøker vårt beste på å finne de rette ord. Så avslutter vi praten med bønn, forteller han.

En annen jente forteller:

-Jeg orker ikke mere. Hver dag er en pine. Jeg kan ikke fortelle det til noen for vi snakker ikke om slikt her i Egypt. Og sier jeg for mye er jeg stemplet for alltid. Både av naboer, venner og kirke.

-Men jeg må ha hjelp. Jeg orker ikke mer. Ikke en uke til, ikke en måned.
-Hva skal jeg gjøre?

Tårer ligger i øyekroken og leppen skjelver mens hun snakker.

-Er du glad for å være her med oss, spør Rune.

– Ja, dette har holdt meg oppe lenge. Dette er en annen hverdag, men jeg skal tilbake der jeg kommer fra.

Rune og Sølvi spør om hun har venner. Hun sier nei.

-Har du venner nå etter denne helgen?

Ja, mange nye venner, svarer hun.

-Så flott. Da ser du jo allerede fremskritt. Stol på at Gud er med deg. Han slipper deg ikke, oppmuntrer Rune.

Sølvi Edvardsen hadde et sterkt ord for den sårbare kvinnegruppen.

 

Åpne dører
Rune tenker at han må også stole på at Gud nå har åpnet noen dører videre for Troens Bevis i dette landet.

-Egypt er et spennende land. Det var dit Jesus kom etter han ble født. De tok vare på han i tre år som flyktning, så han kunne bli min og din frelser. Jeg tror faktisk at Egypt kommer til å bli til åndelig velsignelse langt utenfor sine egne grenser i tiden som kommer.

Rundt 1200 innfødte evangelister er i dag i fulltidstjeneste gjennom støtten til Troens Bevis partnere.
Ønsker du å støtte en innfødt evangelist, kan du klikke her 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter