Nøkkelen for Burundi

Andre helgen i juni forkynte Rune Edvardsen og Helge Flatøy evangeliet i de indre fjellområdene i Burundi. Teamet sitter igjen med sterke historier fra kampanjen og fredskonferansen som ble holdt i byen. Flere kunne vitne om Guds mirakler.

Fire kvinner har nettopp vitnet om miraklene som skjedde under bønnen for syke. Folket er begeistret og feirer i sammen med kvinnene. Miraklene har fått en atmosfære av jubel og glede til å eksplodere over hele området. Dansere har kommet på scenen, mens bandet fra Troens Bevis spiller afrikanske rytmer for pastorer som synger på sitt lokale språk. Vi befinner oss på et sted lang inni fjellområdene i Nord-Burundi, kalt Kiremba. Et sted hvor folk lever under svært vanskelige forhold og er kjent for sin høye statistikk på kriminalitet. For bare en måned siden ble tre italienere drept i nærheten. Men her, mitt i ”ingenmannsland”, har et team fra Troens Bevis rigget opp en scene med stort lydanlegg for å holde en tre dagers musikk-kampanje, og en todagers fredskonferanse. Troens Bevis sin samarbeidspartner i landet, Charles Nduwumukama, er mannen som står bak planleggingen av kampanjen. Han forteller at volden og fattigdommen er noe av grunnen til at han valgte å holde kampanje på dette stedet, og tror freden vil komme når evangeliet får sin plass.

– Det er slike steder man finner folk som aldri før har hørt evangeliet. Det er mye mer givende å spille for 5000 mennesker her, enn å spille for 30 000 mennesker i en by som allerede har hatt flere slike arrangementer. Vi vil gå der ingen andre går, sier Rune som er fasinert over stedet og innbyggerne.

Jesus eller Barrabass
Forkynnelsen til Rune lørdag ettermiddag, ble til en utfordring til hver enkelt som var tilstede. Fra begynnelsen til slutt var det helt stille i forsamlingen. Folk fulgte nøye med på hva som ble fortalt om korsfestelsen av Jesus. De hørte om røveren på korset som ble tatt med til paradis, ved å bare bekjenne sin synd og tro at Jesus var Guds sønn. Om hvor høyt de var elsket av Gud, som ofret sin sønn for dem. Og om Pontius Pilatus som trodde jødene ville velge Jesus foran røveren Barrabass, men som allikevel insiterte på at Jesus skulle korsfestes. Rune ga utfordringen om hvem de ville velge: ”Jesus eller Barrabass?” Stedet var dekket av mennesker som tok opp sin hånd, og valgte Jesus som sin Frelser. Like etter var det lange køer for å få utdelt Brevkurset ”Det Nye Liv” helt gratis. Kurset brukes som et bibelsk selvstudium i troen på Jesus, men mange bruker det også som en Bibel, siden de ikke har økonomi til å kjøpe en utgave.

Flere ble helbredet

Etter forkynnelsen om ”Jesus eller Barrabass”, ble det en fellesbønn for syke. Flere påsto at de var blitt helbredet, fire av dem kvinner som vitnet om miraklene fra scenen.
Første kvinne hadde hatt sterke blødninger hverdag i seks måneder etter hun hadde født sitt barn. Men da hun kom hjem fra kampanjen fredag ettermiddag, var blødningen stoppet. Foran 5000 mennesker vitnet hun om hvordan Gud hadde helbredet henne.
Neste var en ung jente som fortalte om hjerteproblemer. Fra hjemmet hørte hun lyden fra kampanjen og løp til området for å se hva som foregikk. Hun forteller at smerten i hjertet forsvant mens de ba for syke.
En gravid dame hadde gått i flere måneder uten antydninger til liv i magen. Under bønnen for syke, merket hun babyen sparke. Da ble det full jubel fra forsamlingen.
Siste kvinne hadde vært døv i to år, og hadde derfor ikke fått seg arbeid. Under bønnen ba hun til Gud om hans legedom. Da bønnen var slutt, kunne hun høre lydene fra omgivelsene.

Utrolig bra!

– Det var så utrolig bra dette her. Rune var så tydelig i budskapet sitt, og gjorde at så mange mennesker tok imot. Og da man ba for syke, og flere kom frem og vitnet om helbredelsene, så skapte det en enorm glede her i dag, forteller Troens Bevis sin evangelist Helge Flatøy.

Helge har selv holdt kampanje i landet. Denne gangen fikk han utfordringen om å ta over en av talene til Rune som slet med stemme og sykdom søndag ettermiddag. Også da var det en enorm respons på evangeliet.

– Evangeliet er så bra og alle fortjener å høre det. Vi har kjørt gjennom flere steder i Burundi, hvor det ikke finnes noen kirker. Dette må vi få gjort noe med, utdyper han.

Fredskonferanse
Før kampanjestart ble det også arrangert to dager med fredsseminarer med Rune og Helge som seminarholdere. Lokale ledere, kirkeledere og nominelle ledere samlet seg for å ta opp vanskelig tema som hverdagen preges av. Kriminalitet, vold, prostitusjon og fred mellom hutuer, tutsier og twaer var diskusjonsemner som ble tatt opp.

– Vi har hatt noen spennende seminarer, med noen flotte mennesker som her er fra forskjellige sammenhenger. Og det er flott å se at også unge mennesker deltok, fortalte Rune etter fredskonferansen.

Selv tror han det er viktig å prate om fred, for på samme måte som nordmenn, er folket her opptatt av sine egne liv og interesser. Med fredsseminarer håper han at fokuset skal endres fra ”mitt” til ”vårt”.

– Vi har forsøkt å fjerne forskjeller mellom hutuer, tutsier og twaer. De ble meget begeistret da vi ga dem et nytt navn ”tvahutsi”, for å fjerne forskjellene mellom stammene, fortsetter han med et lite smil.

Misjonsarbeidet vokser
Oppstarten til Troens Bevis sitt misjonsarbeid i Burundi var i 2001, da Charles deltok på fredsseminarer som Aril Edvardsen holdt i Kigali, i Rwanda. Pastoren fra Burundi som den gang ledet to kirker, ble så begeistret for arbeidet Troens Bevis gjorde i Rwanda. Han insisterte på at det samme måtte gjøres i sitt hjemland. Troens Bevis starte først et oppfølgingskontor for Brevkurset ”Det Nye Liv”, og jobbet aktivt med å få nye elever til det bibelske selvstudiet. Deretter vokste det frem støtte til innfødte evangelister, og flere kampanjer ble arrangert i landet.

– Charles er nøkkelperson for vårt misjonsarbeidet i Burundi. Han og hans arbeidere har en brann for evangeliet og for mennesker. Det er kilden til suksess. Han har skjønt at man må trene unge mennesker til oppgavene. Selv har han sluttet som pastor i en alder av 49 år. Dette for å slippe til andre i posisjoner, forteller Rune om sin medarbeider som elleve år senere er leder for 78 kirker.

Charles sier selv at han er overbevist om at evangeliet er nøkkelen for Burundi, og tar frem historien om presidenten som ble frelst under Aril Edvardsens kampanje i Bujumbura i 2003. Presidenten var den gang leder for en hutugruppe som gjorde opposisjon mot den daværende regjeringen. Via lydanlegget hørte han Arils forkynnelse oppi fjellene, og tok imot Jesus som sin Frelser. Dette tilsvarte at han la ned våpnene, og ble valgt som president to år senere. Nå har han styrt landet i snart syv år, og sitter på makten i tre år til.  

Skolegang til alle
Like etter innførte presidenten gratis skolegang til alle barn. Med det løfte var det stor mangel på skolebygg. Dina Stiftelsen ville hjelpe og har til nå bygget to grunnskoler og to videregående i Gitega og Cankuzu, med totalt 1250 elever. I tillegg gir stiftelsen økonomisk støtte til en annen videregående skole. Fortsatt er det mange som ikke vil sende barna på skole, på grunn av familiene ofte mister en inntektskilde når barna går på skole. I tillegg må familiene selv finansiere skolebøkene.

Et unikt forhold til Norge
Samarbeidet med Troens Bevis Verdens Evangelisering og Dina Stiftelsen har ledet til et nært samarbeid med Norge. To ganger har Erik Solheim invitert presidenten til Norge, og Norge har bistått økonomisk til landets oppbygning.

Sterke inntrykk

Teamet fra Troens Bevis har allerede mange inntrykke å dele fra turen så langt. En tur som startet med ombookinger av reiseruter da et fly hadde kjørte av rullebanen i Nairobi, i Kenya. Deretter kjøre langt inn i jungelen for å overnatte på et katolsk senter. Og nå oppleve en kampanje og atmosfære som teamet ikke klarer å beskrive. Klas Anderhell (trommis) var den mest uheldig, og måtte klare seg fire dager i jungelen uten bagasje og rene klær. Det betydde også at trommestikkene som lå i bagasjen ikke nådde frem til kampanjen. Bak scenen, og litt ut i skogen fant han alternative trommestikker som fikk teamet til å le hysterisk. Rune kunne nesten ikke klare å holde tilbake tårene, og sa: ”Det blir ikke mer Afrika enn dette!” Trommestikkene var ubrukelige, men like før konsertstart fredag ettermiddag kom de lokale med noen hjemmelagde trommestikkere som kunne brukes.

Stig Lindell (keybordist), musikerprodusent fra Sverige, var med på sin andre tur i regi av Troens Bevis. I februar var han med til India, og fikk se evangeliets kraft for første gang på nært hold. Selv forteller han at opplevelsene har endret han som menneske, men det kjennes vanskelig å sette ord på hva som skjer inni seg når man er med på noe slikt.

– Som musiker har jeg vært med på mange spennende arrangementer, men som kristen har jeg etterlengtet å bruke musikken for noe mer enn bare platesalg. Da invitasjonen kom om å være med som musiker på Troens Bevis sine kampanjer, takket jeg selvfølgelig ja. Dette ble en velsignelse for meg, og det er helt ubegripelig å få være så privilegert. Dette vil jeg være med på flere ganger, sier Stig.

Teamet er helt enige om at de føler seg heldige som får lov å bruke talentene til å spre  ordet om Jesus til mennesker som aldri før har hørt evangeliet.

– Jeg skulle ønske at jeg kunne ta med alle tvilerne der hjemme ned hit. For når man står her i dag, kjenner man på en atmosfære man ikke kan beskrive. Jeg er overbevist om at de fleste aldri ville tvile mer på om Gud fins, fortsetter keybordisten.

Lørdag ble en helt spesiell opplevelse for teamet, som reiser hjem, litt skitne og trette, men gleder seg til nye kampanjer der sjeler skal vinnes for himmelen!

Kunne aldri ha gått uten partnerne!
Mens musikken og jubelen går, ønsker Rune å sende en takk til alle som støtter arbeidet: ”Gjennom Brevkurset ”Det Nye Liv”, evangeliske kampanjer, fredseminarer og innfødte evangelister har mange mennesker kommet til troen på Jesus. Det spås en god fremtid i Burundi! Jesus tar sin plass i hverdagen til menneskene. Takk til alle dere som gjør dette mulig. Sammen skal vi vinne mange flere for himmelen!” 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter