Jobber med drømmene Gud har gitt

Christian Ingebrigtsen er kjent både fra popgruppen A1 og som soloartist. I år gjester han Sommerstevnet sammen med gospelkoret Shimmer fra Kvinesdal 8. juli.

Christian Ingebrigtsen er en norsk vokalist, komponist og multi-instrumentalist. Han er mest kjent fra en popgruppe som heter A1. Ingebrigtsens musikkarriere startet for alvor å ta form da han i 1996 fikk plass på den engelske talentskolen Paul McCartneys Liverpool Institute for Performing Arts. Der studerte han låtskriving og produksjon gjennom å ha vært en del av A1 og som låtskriver og produsent for andre artister. Ikke minst med sine egne plateutgivelser, har Ingebrigtsen plassert seg som et av de mest suksessrike norske navn i nyere tid på musikkfronten. I februar 2003 startet Ingebrigtsen sin solokarriere, og til nå har han solgt 1.5 millioner album i Europa.

Hvordan vil du beskrive det og være en artist? Hva betyr dette for deg?

For meg handler det om å formidle følelser. Få mennesker til å føle et eller annet. Enten det er glede, savn, kjærlighet eller ettertanke. Det er ingenting som gir meg større glede enn når jeg opplever at musikken jeg fremfører betyr noe for noen. Når jeg får tilbakemelding på at et eller annet jeg sang fikk noen til å tenke gjennom noe de ellers ikke ville gjort, og dermed handlet litt annerledes, gir det livet ekstra mening for meg.  

Hvor kommer inspirasjonen for låtskrivingen fra?

Jeg føler at ideene jeg får er gaver. De faller som regel ned i hodet mitt når jeg minst forventer det. Det kan skje når jeg kjører bil, står i dusjen eller går til butikken. Når jeg begynner å skrive en låt, føles det som om jeg oppdager den, og ikke skaper den selv. Så ønsker jeg å dele den med så mange som mulig – litt som når du ser en film du gjerne vil dele med andre, og du ringer en venn og sier: ”Den må du bare se!”. Men så har jeg også lært meg ”faget” eller ”håndverket” hvis du vil. Altså det å forme ideen til en ferdig låt. Ideene er som et godt stykke treverk. Uten det ville ikke håndverkeren fått laget noe særlig fint. Men uten et godt stykke håndverk, blir det ikke et produkt heller. Så man må lære seg faget. Det er der jobben ligger – lære seg hvordan man leker med ord og musikalske virkemidler. Man må også være mottagelig for ideene som grunnmateriale.  

Kan du fortelle litt om hvordan du møtte Jesus og hva det og være en troende betyr for deg?

Det har vært en lang reise for meg. Jeg kan ikke definere et øyeblikk som ”mitt møte med Jesus”. For det begynte med interessen for teoretisk fysikk. Jeg kom da frem til at for meg henger det ikke på greip at denne verden, med alt det fantastiske den inneholder, umulig kunne ha blitt til ved tilfeldige kjemiske reaksjoner. Det måtte bare være en skapende kraft bak. Så jeg ba til Gud om at dersom han finnes, måtte han vise meg hvem han er. Og etter mange år kan jeg se meg tilbake og da ser jeg at jeg har fått svar langs veien. For meg blir troen mer og mer fokus i livet mitt etterhvert som jeg søker Gud. Det handler for meg om kontinuerlig få vokse og lære som menneske.

Er det noe spesielt du gjør utenom musikken?

Jeg holder ”musikalske foredrag”, som jeg kaller dem. Jeg har skrevet sanger om de fleste temaene som opptar meg. Så jeg snakker om mine erfaringer fra livet som en internasjonal artist, og synger sanger innimellom som forsterker eller forankrer det jeg snakker om. Jeg er opptatt av å ta ansvar for ”skjebnen” vår, og være mer aktiv i forhold til de drømmene Gud har lagt i hjertene på hvert enkelt menneske. Jeg opplever at veldig mange venter på at ”en dag skal de…”.  Og sannheten er at i de fleste tilfeller kommer ”en dag…” aldri, dersom de ikke selv jobber aktivt mot å nå drømmene sine. Gud planter ting i hjertene våre, men vi kan ikke sitte og vente på at han bare skal legge det rett i fangene våre. Det handler om å si ”innen DEN dagen skal jeg i hvert fall ha tatt de og de stegene i riktig retning mot drømmene mine”. Så vil Gud ”fill in the blanks” der vi ikke vet helt hvordan vi skal gå frem. Og jeg er opptatt av at når vi legger mål for livet, er det lurt å tenke ”baklengs”! Begynn med den dagen vi står foran Herren. Hva ønsker jeg at livet mitt skal ha dreid seg om den dagen jeg ser tilbake på livet mitt fra himmelen? Hva brukte jeg alderdommen til? Hvordan var karrieren min? Hvordan var jeg som far? Ektemann? Bror? Sønn? Venn? I forhold til Gud? Ved å sette oss mål med enden i tankene, vil vi lettere se de store linjene i livet og styre det i riktig retning helt fra i dag. De små stegene vil også være så mye mer motiverende, når vi ser at de leder oss riktig vei. På denne måten planlegger vi ikke bare livet her på jorden, men også inn i evigheten.

I tillegg til foredrag og konserter, er jeg også skuespiller og har vært med i blant annet ”Les Misérables” på Oslo Nye Teater, og har den norske stemmen i flere Disney tegnefilmer blant annet. I tillegg skriver og produserer jeg musikk for en rekke andre artister.

Hva er dine drømmer for fremtiden?

Jeg drømmer om gjennom musikk å påvirke mennesker rundt i verden til å tenke litt annerledes på livet. Få tankene deres til å settes i gang slik at de tar litt andre og forhåpentligvis bedre avgjørelser enn de ellers ville gjort. Som å ringe en de ikke har snakket med på en stund; fortelle noen at de er tilgitt; ta en avgjørelse om å forandre ting i livet fra i dag av, eller lignende. Jeg ønsker rett og slett at musikken skal ha en reell betydning i menneskers liv. Selv om det bare er i det små.

Vi er takknemlig for at du kommer til vårt Sommerstevnet og skal synge med et lokalt gospelkor fra Kvinesdal. Kan du fortelle litt om hva du tenker om opplegget og ikke minst om det og synge med et kor?

Jeg har sunget mye sammen med kor, og har faktisk dirigert kor i noen år. Så jeg gleder meg veldig til å synge med gospelkoret i Kvinesdal! Det blir en konsert med en blanding av sanger til ettertanke og sanger til glede og kanskje litt nostalgi. En del av sangene jeg og A1 er kjent for, må selvfølgelig bli med også. 

Irene Gullestad Sandtorv, er dirigent for gospelkoret Shimmer i Kvinesdal.

Hva tenker du om konserten under Sommerstevnet med Christian Ingebrigtsen?

Shimmer Gospelkor er et veldig ungt kor og har ikke eksistert i mer enn 2 ½ år, det er derfor stort for oss at vi får æren av å opptre under Sommerstevnet og sammen med Christian Ingebrigtsen. Vi er først og fremst et gospelkor, men har et variert repertoar, så det skal bli gøy å få synge litt pop-musikk med godt innhold.

Det er første gangen Shimmer Gospelkor synger i Sarons Dal Hallen, hvordan er forventningene deres rundt dette?

Vi gleder oss veldig til å synge under Sommerstevnet. De fleste i Kvinesdal har et forhold til Stevnet på en eller annen måte og for koret er det ingen unntak. Vi gleder oss både til å få synge sangene med Christian og noen av våre egne gospelsanger. Nå skal vi legge oss i hardtrening, så da håper vi at det kommer mange og hører på. Tror dette kommer til å bli en flott konsertopplevelse både for kropp og sjel. Vi gleder oss!!Få siste nytt fra misjonsfeltet direkte i innboksen din.

Meld deg på vår månedlige nyhetsmail!

Se siste nyheter