fbpx

Verdensberømt Vampyrforfatter ble kristen

Etter 38 år som ateist fant vampyr forfatteren Anne Rice tilbake til troen. Hun orket ikke mer av det gudløse verdensbildet som hun beskrev i bøkene sine.   Ann RiceAnne Rice har solgt over hundre millioner bøker. Mest kjent er hun for Vampyr kronologien som også er blitt filmatisert. Den første Vampyrboken skrev hun rett etter at datteren hennes døde av blodkreft i 1972.

– En vampyrs bekjennelser (Interview with a Vampire) var egentlig et uhell. Jeg hadde prøvd å skrive bøker som var mer virkelighetsnære, og jeg mislyktes totalt. Gjennom stemmen til hovedpersonen i denne boka klarte jeg plutselig å skrive om alt som var viktig for meg; tro, tapet av troen min. Hva er godt og ondt? Hvordan klarer vi oss dersom vi er stengt borte fra Gud?

New Orleans
Forfatteren vokste opp i New Orleans med bohemske foreldre som var sterke individualister. Som barn husker hun en god og trygg barnetro omgitt av vakre kirkebygg.

– Jeg tror jeg ble født på et perfekt tidspunkt. Jeg ble født i 1941 og jeg fikk være vitne til en tid som forsvant i løpet at 10 år. Jeg fikk oppleve radioens verden før fjernsynet kom, da søppelbilen ble kjørt av muldyr, da folk ikke hadde klimaanlegg og alle vinduene stod på vidt gap i sommerbrisen. Jeg fikk oppleve alt dette, og jeg føler at Gud var del av min barndom selv før jeg har noen erindring om det.

Religiøst mareritt
Hun vokste opp i huset til sin bestemor som bodde i den irsk-katolske ghettoen i New Orleans. Familien søkte hjelp fra kirken for morens alkoholproblemer og familiens økende fattigdom. Rett før hun ble femten år døde den alkoholiserte moren hennes, og Anne ble sendt på en streng katolsk kostskole som innfridde hennes verste mareritt.

– Den var middelaldersk, jeg hatet den og ville bort og jeg følte meg forådt av min far, forteller hun.

Da hun var ferdig med skolen, erklærte hun seg også ferdig med sitt religiøse liv.

– Jeg følte en slags desperasjon. Det var så mange ting som var forbudt for meg som en kristen, som katolsk. Jeg var helt desperat etter å være fri. Jeg ville lese om eksistensialisme, jeg ville forstå moderne jazz musikk, jeg ville lese de store filosofene, jeg ville bli kjent med moderne kunst. Men jeg følte også en stor sorg da jeg mistet troen min på Gud, og jeg husker at jeg gråt. Slik begynte min vandring som en student i den moderne verden og som en agnostiker eller ateist, og den vandringen varte i 38 år. 

Opprør mot mørket
Anne Rice var gift med kunstner og poet Stan Rice i 41 år inntil han døde av svulst på hjernen i 2002. De fikk to barn sammen, en sønn som også ble forfatter og datteren som døde av kreft da hun var 6 år gammel. Kort tid før datteren ble diagnostisert med kreft, hadde hun det hun kaller en profetisk drøm om at datteren led av en blodsykdom.

– Dersom noen hadde sagt til meg at du skriver om ditt eget liv, om tapet av troen din, hadde jeg fått totalt skriveblokkering. Men heldigvis var det ingen som sa noe.  Nå tenker jeg at hver av vampyr bøkene forteller den samme historien om tap og opprør mot mørket og et liv uten Gud. Nå ser jeg at disse bøkene reflekterte mine egne følelser som agnostiker og ateist, at jeg var avstengt fra Gud, og at jeg aldri mer kunne tro slik jeg hadde gjort som et lite barn. Jeg ble mer og mer frustrert da jeg så at verden ikke kunne frelse meg gjennom kunst, musikk, utenlandsreiser eller rikdom. Så tilslutt, etter 38 på flukt fra Gud, var jeg rede til å vende tilbake og gi mitt liv til Han.

KlarsynFor første gang klarte fordatteren å skille mellom sin kvelende religiøse oppvekst og Bibelens gode Gudsbilde.  – I øyeblikket som jeg overgav meg til Gud, gav jeg slipp på alle teologiske og sosiale spørsmål som hadde holdt meg borte fra Gud. Jeg opplevde det så sterkt at Han kjenner alt og at jeg ikke trengte å vite alt. Og at i mitt forsøk på å forstå alt gjennom livet mitt så hadde jeg gått glipp av selve poenget. Ikke noe sosialt paradoks, ingen historisk katastrofe, ingen urettferdighet eller menneskelig lidelse kunne skille meg fra Han. Ikke noe teologisk spørsmål, ingen kvaler om frelsen til en ateist eller homoseksuell venn, bekymring for dem som var utstøtt av kirken jeg vokste opp i, eller noen annen kirke, kunne skille meg fra Jesus. Grunnen var enkel. Jesus kjenner historien til hvert enkelt menneske. Ingen kom til å gå fortapt ved et feilgrep.  Nye bøkerDa Anne vendte tilbake til sin Gudstro opplevde hun at alt ble annerledes.- Å komme til Kristus forandret absolutt alt for meg. Jeg klarte ikke å jobbe lenger med vampyr metaforet. For meg var vampyren et bilde på den forkastede, på personen i en gudløs verden.  Nå var ikke jeg lenger en person i en gudløs verden, langt fra det. Så jeg bestemte meg i stedet for at alt jeg skriver skal være for Gud. For Jesus Kristus. Jeg har forandret meg. Nå må jeg skrive for Han!Få siste nytt fra misjonsfeltet direkte i innboksen din.

Meld deg på vår månedlige nyhetsmail!

Se siste nyheter