Giver eller mottager?
Les Lillemor Åleskjærs oppmuntrende betrakting om det å være en giver eller mottager på livets arena.
I perioder av vårt ekteskap har vi slitt økonomisk. Spesielt de første årene var vanskelige. Åge reiste i en periode som evangelist, og det er umulig å leve av det i Norge når du skal forsørge en familie. Et år var vi i Tulsa i USA på bibelskole med tre barn, uten å ha lov til å jobbe ved siden av. Vi var derfor helt avhengig av økonomiske undere, og de opplevde vi mange av.
Vi ble derfor gjennom flere år opptatt av hvordan Herren skulle forsørge oss. Selv om vi selvsagt gjennom hele vårt liv har hatt vår givertjeneste til menigheten og til Guds rike, så ble vi likevel hele tiden ”mottagere” i vår innstilling.
En dag møtte jeg en ”giver.” Han tjente bra og hadde muligheten til å gi, men jeg snakker fortsatt om innstillingen, ikke hvor mye eller lite man gir eller har mulighet til å gi. Denne personen snakket mye om å tjene penger, men hele tiden var hans motiv : Å kunne gi mest mulig til Guds rike. Det var ikke bare tomt prat, jo mer han tjente, jo mer frydet han seg over å kunne gi til Guds rike. Jeg har også møtt ”givere” med lav inntekt, men med samme innstilling: Hvordan kan jeg mest mulig velsigne. Disse ”giverne” lærte meg hvordan man kan ha en ”giverinnstilling” uavhengig om man selv er i en periode hvor man virkelig må tro Herren for økonomiske undere. En giverinnstilling kan man ha i alle livets situasjoner.
Gjennom livet har jeg møtt både ”givere” og ”mottagere” uavhengig av inntekt og mulighet til å gi. Vi utvikler oss hele veien, og jeg håper jeg har utviklet meg i riktig retning: til å ha en giverinnstilling og ikke en mottakerinnstilling.
Dette gjelder ikke bare på det økonomiske området, men det gjelder på mange forskjellige områder i livet. Er du en giver eller er du en mottaker?
Som ledere for en menighet, ser du også forskjell på giveren og mottakeren. Noen blir med i menigheten med en ”hva kan menigheten gjøre for meg – innstilling.” Andre kommer med en ”hva kan jeg gjøre for menigheten – innstilling.” De er givere og er en velsignelse i menigheten og for pastoren.
Også i hverdagslivet er det forskjell på giveren og mottakeren. Mer enn en gang gjennom livet har jeg møtt mennesker som er såret fordi en annen person ikke hilste. I nesten alle tilfelle er dette bare en misforståelse, men det kan i blant føre til både uvennskap og unødvendige konflikter. Hvis man derimot selv hadde gått bort til personen det gjaldt og gitt vedkommende sitt varmeste hjerteligste smil, så er jeg overbevist om at man hadde mottatt et varmt smil tilbake. Andre sitter ensomme og såret fordi man ikke blir bedt hjem til noen. Da er beste medisin for dette er å bli en giver og åpne sitt hjem og selv invitere mennesker. Om man venter på en telefon som aldri kommer, går det an å ta opp telefonen og ringe selv.
Vi kunne ha skrevet en bok om våre økonomiske undere, men bak hvert under er det en giver. Givere prater som regel ikke så høyt om at de gir, og det er selvsagt bra. Samtidig hadde det vært en inspirasjon i blant og høre vitnesbyrd fra givere. Sterke vitnesbyrd fra givere kunne kanskje ha inspirert oss sterkere til selv å bli givere.
La oss bli givere på alle livets områder, alle kan gi et varmt smil, alle kan ta en telefon, alle kan invitere noen, alle kan velsigne økonomisk ut fra de midlene man har. Selv i perioder man selv trenger å være en mottaker, så kan man samtidig være en giver.
Det er saligere å gi enn å få. Vi tenker ofte på penger når det gjelder dette skriftstedet, men det gjelder på alle livets områder. Bli salig: Vær en giver!!!
Kilde: Troens Bevis bladet oktober 2010.10.18
Troens Bevis bladet kommer ut 12 ganger hvert år. Her kan du lese inspirerende tros artikler, vitnesbyrd og siste nytt fra misjonsmarken.