En ny generasjon kristenledere i Kroatia

Noen av de første evangelistene som Aril Edvardsen i sin tid begynte å underholde var i det tidligere Yugoslavia. Nå vokser det frem en ny generasjon som stiller seg i rekkene for å bære vekkelsen videre. To av disse er Stevo og Katarina.

For to år siden la Øystein Sandtorv, Troens Bevis sin kontaktperson i Kroatia, merke til en ung kvinne som ledet lovsangen med ett utrolig pianospill ved Pinsevennenes Universitet i Osijek der han bl.a. underviser i evangelisering og menighetsplanting. Det viste seg å være Katarina, som var forlovet med Stevo, en av hans elever ved fakultet.

Stevo vokste opp under svært fattige forhold i Makedonia like utenfor byen Strumitsa. Hans bestemor var trofast i å ta ham med på møter, og etter at han tok sitt standpunkt for Jesus, begynte han å samle ungdommer til fellesskap og bønn. Etter en tid var det ca. 20 nye ungdommer i menigheten. Disse overlot han til nye ledere da han begynte på fakultetet.

Katarina kommer fra en liten by i Slovakia. Hun har vokst opp i et solid kristent hjem hvor musikken har stått sentralt. Hennes yngre bror debuterte som musiker etter sin mastergrad i musikk med klaver som hovedinstrument, og Katarina er utdannet musikklærer (BA i musikk) med piano som hovedinstrument.

-For vel 2 år siden startet vi opp en ny menighet i en mindre by som heter Durdenovac her i det nord-østlige Kroatia, forteller Øystein.
– Folk har strømmet til møtene, og vi innså at vi trengte hjelp. Samtidig som vi bad om Guds ledelse, tok Stevo kontakt med oss. De var da bosatt i Slovakia, hvor Katarina var manager for en større kaffe-bar i hovedstaden Bratislava.
-Men de hadde et inderlig ønske om å tjene Gud med sine liv og sine talenter, forteller Øystein.

Kontaktskapende
Det unge paret tok imot ufordringen og med støtte fra Troens Bevis og Euromission leder de nå den nye menigheten i Durdenovac i Kroatia.

-Begge utfører en fantastisk tjeneste, sier Øystein.
– Den unge menigheten i Durdenovac vokser jevnt og trutt. I tillegg til møter med bibelstudier, forbønnstjeneste og søndags-møter, tilbyr de unge undervisning i både gitar og piano. De har nærmere 20 unge som hver uke får undervisning.

Undervisningen er med på å skape kontakt med familier i byen. Nå er de med i prosessen med å starte en ny menighet i byen Virovitica som ligger litt lengre vest. Der finnes det ingen full-evangelisk menighet, men i samarbeid med en liten bønnegruppe starter de ett nytt menighetsarbeid fra slutten av januar. Her vil de også spille en sentral rolle.

-Menighetene her i det tidligere Yugoslavia er fattige, og uten den støtten vi får bl.a fra Troens Bevis, kunne vi ikke utføre et slikt pionerarbeide, legger Øystein til.

Byer uten levende menigheter
Religionen står sterkt i Kroatia hvor over 80 prosent er katolikker. Likevel er det mange som ikke kjenner Jesus, ifølge Øystein. Med sine 4.5 millioner innbyggere er landet også preget av hendelsene etter krigen på 1990-tallet.

Stevo forteller at på den korte tiden de har bodd der har Gud allerede gjort mye.

-En familie i Kutjevo har stilt ett hus til rådighet som vi kan ha møter i.  Foreløpig er det kun en familie som er troende i dette området. I en by i nærheten, Virovitica, er det også en liten husgruppe hvor troende samles jevnlig. Denne gruppen vokser og vi forsøker å finne et større lokale for å holde møter her. Det finnes faktisk ikke noen menigheter i denne byen ennå.

En ny generasjon ledere
Øystein Sandtorv har vært nært knyttet opp mot arbeidet til Troens Bevis i mange år. Han har vært engasjert i TV-arbeidet og han reiste også sammen med Aril Edvardsen på misjonreiser helt i begynnelsen av arbeidet.

-Det er interessant å tenke på at noen av de første evangelistene som Aril Edvardsen i sin tid begynte å underholde, var nettopp her i det tidligere Yugoslavia. Noen av dem er allerede hjemme hos Herren, andre er i dag sentrale ledere i pinsebevegelsen her i Kroatia og Serbia. Nå vokser det frem en ny generasjon som stiller seg i rekkene for å bære
vekkelsen videre. To av disse er Stevo og Katarina, sier Sandtorv.

 Få siste nytt fra misjonsfeltet direkte i innboksen din.

Meld deg på vår månedlige nyhetsmail!

Se siste nyheter