Tror på kirkene i Kongo

Rune Edvardsen har i over ti år engasjert seg i den ustabile situasjonen i Kongo. I juni samlet han flere hundre politiske og religiøse ledere til to fredskonferanser i Masisi og Kamituga.

Under de tre dagene med fredskonferanse i Masisi og Kamituga ble det lagt fram mange problemer som Kongo sliter med. Seminarholder Bulambo Lem- belembe Josué fikk lederne til å fokusere på løsninger. Bulambo er pastor og menneskerettighetsforkjemper i Kongo. I 2008 fikk han tildelt Raftoprisen for hans kamp for menneskerettighetene i landet.

Flere av lederne er selv ofre for krigens brutalitet, og delte sine personlige historier med de andre lederne. I Kamituga reiste en kvinne seg opp, og delte sin fortvilelse om hennes mann som for to dager siden kom hjem med avkuttede hender. Militsen krevde penger, men da han ikke hadde nok, kuttet de av ham hendene. Hennes åpenhet spredde seg til andre ledere som også delte sin fortvilelse.

Ble inspirert og motivert
Roger Kibasomba, president for Dina Fredsstiftelse, utrykte stor entusiasme og forteller at aldri før hadde lederne hørt slik undervisning. Roger som er professor og president Josef Kabilas rådgiver i mange saker, var også en av talerne under fredskonferansene.
– De var overbegeistret over inspirasjonen og motivasjonen de fikk etter seminarene, og mente alle seminarholderne overlappet hverandre på en fin måte. Jeg tror lederne er nå klare for å ta tak i sin del for å skape fred, avslutter Roger.

Tror på kirkene
Rune Edvardsen har stor tro på å samle samfunnstopper til dialog og utruste dem til å bli gode ledere.
– Jeg tror kirkene og de troende er løsningen for situasjonen i Kongo. Men problemet er alle de korrupte lederne som du finner både i kirker og i andre maktposisjoner. Kongo trenger noen sterke karismatiske ledere som kan lede folk med en tillit, og derfor arrangerer jeg fredskonferanser i landet, forteller han.

Rune håper at landet skal bygges på nytt gjennom troende. Misjonærene har gjort en god jobb, for man finner mange troende i Kongo. Men han tror kirken må utvikle en ny kultur som tar sin plass i et samfunn hvor gjennomsnitt levealder er under 40 år.
– Jesus har hentet hjem alt for mange kongolesere de siste årene, de har dødd i ung alder. Vi trenger å være der nøden er størst. Samarbeidet med alle for å nå målet vårt med å gi dem evangeliet.

Du kan lese mer om fredskonferansene i Kongo i Troens Bevis Magasinet for juli. 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter