Rune Edvardsen gav pygméer eget fjell

Da Rune Edvardsen nylig besøkte Kongo for å sjekke opp Troens Bevis sitt arbeide i området, kjøpte han et eget fjell til en gruppe pygmeer, slik at de nå kan dyrke sin egen mat og få seg et levebrød.

 

Pygméene, eller Twa-folket som de offisielt kalles, lever i ytterst fattigdom og nederst på den sosiale rangstigen i Rwanda, Burundi og Kongo. Flere steder er de blitt tvangsflyttet fra sine naturlige jaktområder for å gi rom for naturreservat. I andre tilfeller har skogen de har bodd i etter hvert blitt spist opp av landbruk. Dr. Dorothy Jackson fra den engelske “Forest People’s Programme” sier at “hovedproblemet for Twa-folket i Rwanda og de store innsjøområdene, er mangelen på land, som betyr at de ikke har noe sikkerhet, ressursbase eller mulighet for å utvikle et levebrød.”

Rune Edvardsen forteller at det var inne i Masisi-området han forhandlet seg frem til et eget fjell for en gruppe pygméer.

– Etter 4 timers kjøretur (fra Goma) kom vi til Masisi i Kongo, der vi måtte innom borgermesteren for å klarere sikkerheten. Etter en prat hvor han forteller at det har vært rolig den siste uken, drar vi videre innover.

Etter en ny time stanser vi ved en møteplass der det er mange mennesker samlet. Her møter jeg en av Troens Bevis’ innfødte misjonærer, sammen med en gruppe pygméer. Høvdingen for området er også der. Han innehar landområder så store som hele Sør-Norge, og jeg spør om han vil selge meg noe land til pygméene, så de kan dyrke og få seg mat og levebrød.

Ja, det er mulig det, sier han. Jeg tar en titt rundt meg og ser en stor fjellrekke i horisonten, og sier jeg vil kjøpe det fjellet der. Så ber han meg inn i hytten sin, ser tankefullt på meg og sier: ”Jeg må ha 100 dollar for fjellet”. Jeg smilte og fant ingen grunn til å prute. Nå blir fjellet et eget sted for gruppen pygméer som vi hjelper der inne, og de begynte å kalle det Runes fjell, forteller Rune Edvardsen.

Troens Bevis støtter flere innfødte misjonærer som nå strekker ut en hjelpende hånd til Twa-folket i både Kongo, Burundi og Rwanda. På ett år hadde en av de nasjonale misjonærene, Mary, bedt til frelse med hele 917 pygmé-familier.

 

For å lese Rune Edvardsens egen rapport fra Kongo, se Troens Bevis for April, 2004: ”Rune Edvardsen tilbake med sterke inntrykk fra Afrika”. Kommer som PDF 1. april.

  

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter