fbpx

Paulus besøkte Olympiaden i år 51 eKr

Den 28. Olympiaden fra nyere tid er nettopp avsluttet i Athen. 10 000 idrettsutøvere konkurrerte i 28 idrettsgrener, overvåket av 45 000 sikkerhetsfolk. Det de fleste ikke vet er at Paulus besøkte de greske olympiske lekene i år 51 e.Kr. i Korint. Der finansierte han sitt evangeliske fremstøt ved å lage telt for tilskuerne.

 

De greske olympiske leker ble holdt 4 steder i det gamle Hellas. Hvert fjerde år ble lekene holdt i Olympia og Delfi, og hvert andre år ble lekene holdt i Korint og Nemea.

De olympiske lekene i Korint ble kalt Istmuslekene. Forskere mener at Paulus planla å komme til Korint i år 51 e.Kr. fordi nettopp den våren ble Istmuslekene avholdt i Korint. Tilstandene i byen ville ikke være ulik slik den var i Jerusalem på pinsedagen, hvor folk var samlet fra alle kanter av Hellas og de greske kolonier. Paulus så helt sikkert på lekene som en ypperlig anledning til å gjøre fremstøt for evangeliet. Men hvordan kan man datere Paulus sitt opphold i Korint til år 51 e.Kr.? Bibelen forteller at under Paulus sitt 18-måneders virke i Korint, var Gallio prokonsul i Akaia. Gallia, født i Spania, var bror til den berømte romerske filosof, statsmann og poet Seneca, og ble prokonsul i 1-1/2 år fra 1. juli 51.

Da Paulus kom til Korint bodde det 600.000 mennesker i byen. I Apostlenes Gjerninger fortelles det at Paulus finansierte sitt evangeliske fremstøt i Korint ved å lage telt sammen med jødene Akvilas og Priskilla. Aril Edvardsen skriver i siste nummer av Troens Bevis at «Bibelkritikerne har i generasjoner påpekt at dette må være oppspinn, og bevis på at man ikke kan stole på Bibelen, for – alle vet jo ingen grekere levde i telt – det gjorde bare nomader og arabiske beduiner».

Men arkeologiske utgravninger og funn i Korint har brakt for dagen idrettstadion og opplysninger om Istmuslekene, som viser at flere hundre tusen grekere fra hele Hellas kom til denne «olympiaden». Disse måtte ha et sted og bo, og derfor var det et enormt behov for telt under Istmuslekene, akkurat den tiden Paulus var i Korint. Igjen er det påvist at Bibelen skyter blink.

Paulus sammenligner også de greske idrettslekene og laurbærkransene med det disiplinerte livet som han og de Jesustroende skulle leve. Han må ha visst at alle som deltok i Istmuslekene måtte sverge på at de hadde ligget i hardtrening i 10 måneder. Deretter måtte alle deltagerne møte opp for 30 dagers hardtrening før lekene begynte. I disse 30 dagene spiste de kun nylaget ost og drakk vann. «Vet dere ikke at de som løper på idrettsbanen (gresk: stadion), de løper alle, men bare en får seiersprisen? Løp da slik at dere kan vinne den!” (1.Kor. 9:24-27)

For å lese om flere arkeologiske funn i Korint som bekrefter innhold i Paulus’ brev fra Korinterne, kan du lese hele artikkelen i Troens Bevis september 2004, s.36-45.Få siste nytt fra misjonsfeltet direkte i innboksen din.

Meld deg på vår månedlige nyhetsmail!

Se siste nyheter