fbpx

Skammens mur deler Betlehem

Jesus fødeby, Betlehem, er nå delt på tvers av det Aril Edvardsen beskriver som verre enn Berlinmuren. De fleste israelere er, ifølge Edvardsen, også imot ”skammens mur” som nå ydmyker en hardt rammet befolkning ytterligere. Her kan du lese hva han så da han besøkte byen i påsken.

”Jeg husker tilbake til 1960 til 1980-årene da jeg virket mye i Vest og Øst-Europa, den gang Berlin var delt av skammens mur, som ble kalt Berlinmuren. Vi passerte denne skammens mur mange ganger, blant annet en gang jeg talte på Vest-Berlins Universitet. Der møtte jeg til min store overraskelse en flokk ”røde” studenter som demonstrerte imot det frie Tyskland og Vest-Europa, og ville ha det slik som østtyskere hadde det på den østlige siden av Berlinmuren. De støttet kommunistenes etablering av skammens Berlinmur, som hindret østtyskere å flykte til friheten i vest.”

Verre en Berlinmuren
”Nå i påsken 2005 så jeg en skammens mur, bygd av israelere i Betlehem, verre enn Berlinmuren. Nei, jeg taler ikke om den såkalte ”sikkerhetsmuren” som Israel bygger langs den såkalte Vestbanken for å prøve å holde selvmordsbomberne ute fra Israel. Selv om Israel har bygd deler av denne muren langt inne på palestinernes marker og eiendommer for å ta mer land fra palestinerne og atskille palestinske bønder fra deres marker, noe som verdensamfunnet (og jeg) fordømmer, så kan jeg forstå at Israel bygger ”sikkerhetsmuren”. For Israel og alle land har rett til å forsvare seg mot angrep og terror. Men skammens mur som israelere har bygd midt inne i Betlehem, er noe helt annet.

For to år siden, under et møte med Betlehems borgermester, gav han meg tegninger og israelernes planer om bygging av denne Skammens mur midt inne i Betlehem. Han bad meg, via den norske statsminister og norske myndigheter, forsøke å få opplysningene fram til USAs president George W. Bush. For borgermester Hanna Nasser (og jeg) trodde at dersom Bush får se disse uhyrlige planer, ville han straks presse Israel til å kansellere planene om denne muren. Men nå er muren bygd, og på det nærmeste fullført.

Fredsprosessen som startet med Oslo-avtalen i 1993 og Oslo II i 1995, ble knust da palestinerne startet den andre intifada i september 2000. De to mest synlige årsakene til ødeleggelsen av fredsprosessen var Ariel Sharons demonstrative tur på ”Tempelplassen” der moskeene ligger, og byggingen av drabantbyen Har Homa i det nordlige Betlehem.
Har Homa (Jabal Abu Ghnaim på arabisk) var Betlehems by sitt friområde med skog, lekeplass og turområde, der Betlehems ca. 75.000 innbyggere holdt til på fridagene. I tillegg har Betlehems distrikt, byene Beit Jala og Beit Sahour, tre flyktningleire Ad Dusheisha, Ayda og Al Aza, og nabolandsbyene Ad Doha, Al Khadr og Artas, og mange av disse brukte også byens friluftsområde.”

Kun 2 % palestinske kristne igjen
”Betlehem bestod for 50 år siden av 100 % nominelle kristne. Men i sin kjærlighet til Israel glemte Vestens kristne å støtte de palestinske kristne. Det gav fritt fram for Hamas og andre muslimske organisasjoners humanitære hjelpetiltak til palestinske kristne, som for 50 år siden utgjorde ca. 40 % av alle palestinere. Men nå er de kristnes antall kun 2 %. Den palestinske folketelling (PCBS), sommeren 2004, viste at Betlehemsdistriktet nå har 83 % muslimer og bare 17 % nominelle kristne. I tillegg har Betlehems kristne i stadig økende grad emigrert til USA og Europa. Slikt gjør en Jesustroende evangelist nedstemt og trist.

Det gjør også Skammens mur i Betlehem. Israels regjerings offisielle kart 30/6-2004 viser hvordan denne muren går midt inn i Betlehem rundt Rakels grav og okkuperer palestinernes land for ”militært bruk”. Men 26/10-2004 skrev journalisten Nadar Shragai i Israels mest innflytelsesrike avis ”Haaretz” at ”Nybyggere (Gush Emunim) flytter inn ved Rakels grav”. Grunnen til at Israel nå har bygd denne Skammens mur midt inne i Fredsfyrsten Jesu fødeby, ser ut til å være for at de kan okkupere og inkorporere i Stor-Jerusalem en bydel midt inne i Betlehem, hvor det bare bor palestinere. Men en del ortodokse og ultra-ortodokse jøder drar til tider hit til Rakels grav for å be. Og de ”forlanger” en mur omkring en hel bydel i dette området, slik at ingen palestinere skal kaste stein på dem. Men Israels hær har ca. 78 kontrollposter og veisperringer etc. rundt Betlehem, og ved Rakels grav, som burde gi beskyttelse godt nok.”

Fordømmer terrorisme
”Som en Jesustroende og en etterfølger av Jesus fra Nasaret, som vil vise kjærlighet til noen, og vil være en venn, da må man også, ifølge Bibelen, ”irettesette” og gi det som dine venner kaller for ”slag”.

Derfor har jeg et par ganger måttet si til palestinske ledere om selvmordsbomberne som noen kaller for frihetskjemper: ”Uten at dere får slutt på selvmordsbomberne, får dere aldri fred og legitime rettigheter. Aldri i historien har noen sivilisasjon sunket så lavt før, at de har brukt sine egne barn som levende bomber. Hvordan kan dere la Hamas og ekstreme mullah-prester sende palestinske unge i døden, mens de selv feigt skjuler seg blant sivilbefolkningen og er livredde for sine egne liv?” Alle dagens palestinske ledere som jeg har møtt, unntatt én, er enig med meg, og er imot terroristene.

Men som en venn av Israel må jeg fordømme Skammens mur i Betlehem, og andre lignende overtramp og maktmisbruk fra israelernes side. Det har jeg også framholdt til de israelske ledere jeg har møtt.”

Du kan lese hele Aril Edvardsens artikkel om de sterke opplevelsene han hadde under ungdomsturen til Israel i påsken i Troens Bevis for mai, 2005.

 Få siste nytt fra misjonsfeltet direkte i innboksen din.

Meld deg på vår månedlige nyhetsmail!

Se siste nyheter