Høyreekstreme jøder ber at Sharon skal dø

Høyreekstreme jøder deler nå ut løpesedler der de ber for Israels statsminister Aril Sharons død. Storparten av de ultranasjonale jødene tihører bevegelsen Gush Emunim og er iherdige motstandere av Israels varslede tilbaketrekning fra Gaza stripen.

På løpesedler som er delt ut under flere demonstrasjoner de siste ukene oppfordres religiøse jøder til å be for at Sharon lider en snarlig død, skriver den israelske avisa Ha’aretz.

Truslene begynte sist sommer
Bekymringen omkring Sharons sikkerhet kom til overflaten allerede i sommer da rabbineren Avigdor Nevenzahl ved det jødiske kvarter i Jerusalems gamleby uttalte at enhver som har til hensikt å avgi jødisk jord var en ”din rodef” – som betyr en person som setter andres liv i fare og derfor selv kan måtte bøte med livet for å bli stoppet.

Deretter påstod nybyggerlederen og finansminister Uri Elitzur i et Tv- intervju at det er legitimt å bruke vold mot dem som fjerner nybyggerne.

Israels politi følger også bevegelsene til den ekstreme høyreorienterte Kach-organisasjonen. I fjor hold medlemmer av denne organisasjonen en minnehøytidelighet for Baruch Goldstein, som tok livet av 29 muslimer som var i bønn i Hebron i 1994. Under høytideligheten utførte de en ”simulert henrettelse” av Sharon idet de ropte ut: ”Han kommer snart til å bli drept!”

Hemmelige møter
Kach-aktivisten Itamar Ben-Gvir uttalte til Jerusalem Post nylig at nybyggerne har holdt hemmelige møter flere steder på Vestbredden og diskutert hvordan de skal forholde seg til evakueringen. ”Jeg tror ikke vi kommer til å skyte først, men hvis sikkerhetsstyrkene skyter på oss, kommer vi til å besvare ilden”, sa Ben-Gvir. Knesset-medlem Effi Eitan har dog lovet Israels sikkerhetssjef at nybyggerne skal la seg avvæpne av Israels politi før evakueringen.

22 åring arrestert for mordtrusler
Ifølge israelsk politi ble en 22-åring fra Hebron arrestert for å ha framsatt trusler om å ta livet av statsminister Sharon. Dette framgår av en melding i Israels ledende avis Haaretz  nylig.

Sammen med noen venner delte han ut løpesedler som inviterte folk til ”en begivenhet” i Hebron nær Sharons offisielle hjem den førstkommende søndag. Da sikkerhetsfolkene spurte mannen om hva han drev på med, svarte han: ”Jeg ville ikke hatt noe imot at Sharon ble drept”, hvoretter han stakk av.

Mannen ble senere arrestert av israelsk politi og inntatt til avhør. Selv vage antydninger mot ledere har fått alarmklokkene til å ringe i Israel, etter mordet på den tidligere statsminister Yitzhak Rabin.

Sikkerheten rundt Sharon har blitt ytterlig høynet på grunn av de jødiske ekstremistenes trusler, som nå raser over Sharons villighet til å akseptere tanken om en framtidig palestinsk stat, skriver Haaretz.

Advarer mot borgerkrig
Statsminister Ariel Sharon har ved flere anledninger den senere tiden advart disse ekstreme religiøse høyrekreftene, som har bedt Israels sikkerhetsstyrker om ikke å adlyde regjeringens ordre om å avvikle jødiske bosettinger på Gazastripen. Sharon betegner ekstremistenes utspill som intet mindre enn tilskyndelse til borgerkrig.

Sharon har gitt sine sikkerhetsstyrker fullmakt til å gjennomføre de tiltak som anses nødvendig for å sikre tilbaketrekkingen av samtlige bosettinger på Gazastripen, og enkelte på Vestbredden innen september 2005.

I en massedemonstrasjon i september 2004 i Jerusalem, protesterte rundt 100 000 mennesker mot regjeringens planer. Bak demonstrasjonen stod organisasjonen som kaller seg YESHA, som stort sett består av medlemmer av Gush Emunim

Yesha, en betegnelse for Judea, Samaria og Gaza
Den hebraiske forkortelsen YESHA, betegner landområdene Judea, Samaria og Gaza Gaza slik vi kjenner navnene på disse historiske områdene.

Sammen med Golanhøydene kom disse landområdene under israelsk kontroll under Seksdagerskrigen i 1967.

I dag finnes det rundt 150 000 innbyggere, inkludert 90 000 barn innenfor det området som betegnes YESHA. Området består av sju regioner og 13 kommuner, 250 fabrikker, 16 høyere skoler og utdanningssentra og et omfattende jordbruk. Yesha-nybyggerne består av Gush Emunim, som også inkluderer Gush Katif på Gaza-stripen.

Må bestemme seg
Israels ledende avis, Haaretz , tok i en artikkel nylig til orde for at nybyggernes interesseorganisasjon Yesha, nå må bestemme seg for hvilken rolle de egentlig vil spille i spørsmålet om tilbaketrekking av bosetninger fra Gazastripen og Vestbredden.

”YESHA-organisasjonen spiller en dobbeltrolle. På den ene siden fyrer de opp under den spente situasjonen som kan føre landet ut i et blodbad. Samtidig påtar de seg rollen som en innsiktsfull FN-observatør som advarer mot de følger et blodbad kan få, ved å anbefale landets leder å oppgi planene om tilbaketrekning fra Gaza og de nordlige deler av Vestbredden”, skriver Haaretz.

I et møte mellom en av lederne innen YESHA-organisasjonen og Israels forsvarsminister nylig, snakket de rett fram om mulighetene for borgerkrig, og at YESHA var rede til å skyte på eventuelle soldater som kom for å bære bort nybyggerne. Organisasjonen har således plassert seg selv i et tvilsomt selskap som ikke nøyer seg med trusler om vold, men som endog vil gjøre bruk av vold for å motsette seg tilbaketrekningen av bosetninger.

På denne måten har nybyggernes ledere gitt ondskapen et ansikt. De plasserer seg selv midt blant desillusjonerte ekstremister på høyrefløyen, både innenfor og utenfor den grønne linjen. Det er dette miljøet som fostrer typer som Yigal Amir – Rabins morder.

Derfor må YESHA nå bestemme seg hvor det vil høre til – innenfor den leir som vil bevare det frie demokratiet i Israel, eller sammen med de grupper som er villige til å snu ryggen til de demokratiske idealer; blant dem som aksepterer flertallets beslutning, eller blant dem som adlyder rabbinenes ordre.

Kilde: Troens Bevis for mai, 2005

For å lese mer om bevegelsen Gush Enumin se også relaterte nyheter under:Få siste nytt fra misjonsfeltet direkte i innboksen din.

Meld deg på vår månedlige nyhetsmail!

Se siste nyheter