Elev var pastor i flyktningleir

Japhet fra Burundi er i år elev ved Troens Bevis sin misjonskole. I 11 var han pastor i store flyktningleirer i Tanzania og Rwanda.

Japhet flyktet fra krigshandlinger i Burundi sammen med sin kone og 4 barn for ca. 13 år siden.

Da hadde han gått ett år på bibelskole og begynt å jobbe som pastor i Burundi. Rett før han flyktet ble hans bror, kone og 8 barn drept.
Han og familien ble plassert i en flyktningleir sammen med 60 000 andre fra Rwanda, Kongo og Burundi. Flyktningleiren var oppdelt i områder, og hvert område hadde også sin egen kirke. Her gikk har rett inn i ny jobb og fikk være pastor og sjelesørger for andre som delte samme skjebne som han og familien. Til sammen var det minst 3 000 flyktninger som gikk i en av leirkirkene.

Japhet forteller at flyktningleiren var ikke inngjerdet, men hadde en sone på 4 kilometer som de ikke hadde lov til å bevege seg utenfor. – Verst var det for kvinnene som måtte gå ut i skogen for å sanke ved til matlaging. Det var farefullt i tillegg til at det ble stadig vanskeligere å finne noe brennbart for så mange på ett så begrenset område, sier han.
Han legger også til at de i perioder ble de flyttet over i flyktningleirer i Rwanda.

Jobbet for Røde Kors
I tillegg til å være pastor, jobbet han også for Røde Kors på sykehusene.
En dag kom det snikmordere inn i leiren fra fiendtlige stammer, og legen han jobbet sammen med ble myrdet. Japhet var også truet på livet og måtte sove på sykehuset, selv når han ikke var på jobb. Det var noe av denne situasjonen som førte til at han og familien ble akseptert som kvoteflyktninger av FN, og etter 12 år i leiren med familien, som nå var økt til 7 barn, fikk de komme til Norge.

På misjonsskole
Japhets kone og barn bor nå i Rogaland, mens han selv har begynt på misjonsskolen i Sarons Dal i år.
Det er tydelig at det er pastortjenesten som ligger Japhet på hjertet, og han forteller at det føles så flott å få prate med både gamle og unge om Jesus her i Norge. Engelsk, norsk og afrikansk går litt om hverandre – ispedd enkelte rogalandsutrykk.

– Og så er det fred her, sier han og tegner norgeskartet med hendene. – Og så er det fred her og her og her, peker han, og mener alle nabolandene. – Det er godt her, trygt her, og godt å lære om Jesus.
– The school is okay for me, (skolen bra for meg), the teachers are very good, very strong teachers. I get the power in my heart. Jeg kjenner kraft i hjertet, sier Japhet og smiler om mulig enda bredere, mens han dunker seg på brystet.

Hvor ferden går etter misjonskolen vet han ikke, men han er overbevist om at Gud har en plan med familien, som nå har fått en ny sjanse på et nytt kontinent. 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter