Reddet fra et liv i skam

14 måneder gamle Lilly ble født etter en gjengvoldtekt av moren. Dømt til et liv i skam ble de funnet, syke og medtatt. Nå får moren jobb og begge et hjem. Takket være Dina-senteret.

 

Historien til 16 måneder gamle Lilly er vond, men dessverre ikke unik. Hun og moren kommer fra landsbyen Banzi utenfor Bukavu i Kongo, hvor opprørstyrkene flere ganger har overfalt byen.

Lilly vil aldri få vite hvem som er hennes far, for hun er resultatet av en brutal gjengvoldtekt av general Nkundas soldater. Mannen til Lillys mor forlot henne straks etter voldtekten av frykt for AIDS, som moren trolig har pådratt seg. Den unge moren kom i en forferdelig situasjon, men hun klarte å bringe Lilly inn i verden.

Etter voldtekten var hun syk både fysisk og psykisk. Hun ble funnet av Dina senterets ”spioner”,  ansatte ved senteret som lette opp de mest berørte ofre fra dagene da Bukavu ble inntatt av opprørerne. Moren fikk hjelp, og har etter behandlingen blitt tatt hånd om sammen med 14 andre i samme situasjon av brevskolekontoret til Troens Bevis i Bukavu.
– Jeg dro dit direkte med penger og medisiner. Vi hjalp mange hundre. Dette åpnet dørene totalt i Bukavu for oss”, forteller Rune Edvardsen.

Nytt Dina-senter
Rune Edvardsen har nå kjøpt en tomt  i Bukavu for å bygge et senter for voldtatte småpiker og hjemløse gutter, slik han har bygd Dina-senteret for 53 voldtatte småpiker og Bethsaida guttesenter for 41 hjemløse gutter i Goma. I tillegg bor det 28 voldtatte kvinner på Dina-senteret i Goma.

Stort behov
Det er et stort behov for et slikt senter også i Bukavu, etter at Bukavu i 2004 ble angrepet av opprørsbevegelsen som ledes av general Laurent Nkunda. Mange hjem og forretninger i Bukavu ble ranet og brent, og mengder av kvinner og småpiker ble voldtatt både i byen og landsbyene omkring. FN-styrkene slåss i fire dager på opprørernes side mot regjeringshæren, fordi FN-soldatene trodde at opprørerne var regjeringssoldater.

Rune Edvardsen og hans team holdt sitt store konsertkorstog i Bukavu en tid etter at regjeringssoldatene hadde gjenerobret byen i juni 2004. Han fikk da hjelpe hundrevis av familier som var ribbet for alt.
I dag har Rune, gjennom Dina-stiftelsen, tatt ansvaret for 15 voldtatte kvinner, mange med AIDS, og 8 voldtatte småpiker, som nå bor ved brevskolesenteret i Bukavu. Disse skal få bo på det nye Dina-senteret som nå bygges i Bukavu.

Slik får kvinnene og barna som er født etter voldtektene et hjem, en levevei og en ny familie. 

Både Lilly og moren er blant dem som får flytte inn by det nye Dina-senteret i Bukavu. – De skal få sin rett gjennom Mesterens kjærlige hånd, sier Rune Edvardsen.

Kilde: Troens Bevis Magasin, november 2005.

Hvis du ønsker å gi en gave til Stiftelsen-Dina, kan du klikke her. 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter