Juleevangeliet forandret terrorist

Kvinnelig geriljakommandant fant nåde og tilgivelse

 

«Carmen» var geriljaleder for Shining Path i Peru på 80-tallet. Hun var kjent som spesielt tøff og stod bak likvidasjoner i flere landsbyer. I ett intervju på Miracle-kanalen forteller hun hvordan hun flere år senere fikk bringe nådens evangelium til landsbyer som ble herjet av Shining Path.

-I Lima fikk jeg anledning til å snakke med rektoren for en skole. Som kommandant var jeg i en landsby i dette området, Andamarca. Da Shining Path kom inn i denne landsbyen drepte vi rektorens mann, svigerfar og svigerbrødre. 11 familiemedlemmer i alt. Det var jeg som hadde kommandoen og var ansvarlig for det angrepet, forteller Carmen i ett intervju på Miracle Channel som ble sendt nå i høst.

Shining Path

Shining Path var på sitt høydepunkt i 1980-årene. Den var da den største gerilja organisasjonen i Latin-Amerika, og de holdes ansvarlig for 30,000 døde. De gikk ofte inn i landsbyer hvor de terroriserte og drepte sivile.

Ironisk nok mistet geriljaen etter hvert tillit hos bøndene hvis sak de kjempet. Etter at lederen deres, Guzman, ble arrestert i 1992, har de ligget lavt i terrenget og regnes i stor grad som bekjempet, selv om de kommer med sporadiske trusler og angrep.

Steg i gradene

Da Carmen ble med i Shining Path på begynnelse av 80-tallet ble hun først sendt til en ideologisk treningsleir i et år. Men fordi hun var hardhudet og spesielt tøff, steg hun raskt oppover i gradene og fikk etter hvert kommandoen over hele regionen.

-Jeg lærte overlevelsesteknikker, kampmetoder og å håndtere våpen. Og jeg ble lært hvordan jeg skulle seire over følelsene mine i treningsleiren. Her er ett eksempel på hva vi måtte gjennom, forteller hun.

Ildprøven

-Når du først kommer til leiren, er du i jungelen, og du er helt alene. De gir deg en ung hund som ledsager og beskytter. På tross av sult, er hunden din konstante venn. Nå du går gjennom fjellene, når det er fare på ferde. Og du blir glad i den. Du deler maten din med den. Du sover sammen, spiser sammen, våkner opp sammen.

Men for å bestå kurset må du drepe den. Du må rive den opp levende og dra ut hjerte. Så må du sprette den helt opp og legge den over ryggen din. Så tar de et bilde av deg med hunden på ryggen din. Dette betraktes som ett stort tegn på mot.

Denne og andre ildprøver i kombinasjon med den kommunistiske ideologien hun ble innprentet forandret henne som person. Hun ble hard, men fikk også medlidenhet for de fattigste i Peru, de indianske bøndene.

-Jeg så hvordan de ble oversett av myndighetene, hvordan de ikke hadde noen rettigheter, og jeg bestemte meg for at jeg skulle vise bøndene hvordan de kunne slåss for seg selv slik at det ble umulig for myndighetene å overse dem lengre.

Til topps

-Først ledet jeg en gruppe på 20, så ble det 30, så 100, så 200. Så fikk jeg kommandoen for hele regionen. Jeg var blitt en veldig bitter kvinne. Jeg var voldelig og bar nag til samfunnet, spesielt menn. Dem hatet jeg.

-Men jeg var også hard mot mine egne soldater og tolererte ikke noen tegn på svakhet. En mann som jeg hørte gråte en natt ble bundet opp til en påle og fikk 40 slag med en stokk. Tilslutt fikk jeg kommandoen over flere provinser, Arequipa, Cuzco og Puno. Jeg ble også en nasjonal yndling i Shining Path fordi jeg var flink til å trene offiserene i ideologi.

Geriljaen sviktet barna

Men Carmens økende popularitet økte også faren hun befant seg i. Det hemmelige politi i Peru var i hælene på henne, og hun ble sendt i skjul i Chile. Der ble hun fengslet i 6 måneder før hun kunne reise tilbake til Peru.

Men da hun kom tilbake ble hun veldig skuffet. Geriljaorganisasjonen hadde helt sviktet barna hennes mens hun satt i fengsel, og barna måtte tilslutt selge møblene for å få penger til mat.

I stedet var det en kristen som begynte å se til barna. Han var en lokal forhandler av Mercedes-Benz og hadde litt midler til å hjelpe med.

Bedre etter bønn

Etter kort tid ble svogeren til Carmen, som også hadde flyttet inn for å hjelpe med barna mens hun var i fengsel, alvorlig syk. Han hadde hatt tuberkulose i flere måneder og begynte å hoste blod. På veien ut for å tilkalle en doktor traff hun Mercedes-Benz forhandleren, Carlos. Han sa han ville be for svogeren, noe Carmen mente var bortkastet tid og hastet av gårde. Da hun kom tilbake lå svogeren rolig og hvilte, og hun kunne ikke tro sine egne øyne da han tidlig på kvelden hadde nok krefter til å stå opp og kle på seg, tilsynelatende frisk.

Han ville at Carmen skulle bli med på en samling, og hun følte hun stod i takknemlighetsgjeld på grunn av barna, og kunne ikke si nei.

Totalt forvandlet

-Jeg så folk som sang og priste Gud, og lurte på hva som var med dem. Jeg hadde lært at religion var som opium for folket, og for meg var dette en form for terapi for dem som hadde mistet retningen i livet. Etter undervisningen sa lederen at nå var det tid for det som var viktigst, og alle bøyde hodet. Jeg gjorde det samme, men holdt øynene oppe for å se hva som skjedde med dem rundt meg.

Lederen fortsatte med å si; – Ta imot Kristus. Mange reiste seg og løftet hendene, noe jeg syntes var rart. Han så rett på meg og sa at du må ha stort mot for å ta imot Kristus og følge ham.

Jeg vet ikke hvorfor, men jeg tok imot utfordringen. Uten å forstå hva som egentlig skjedde, ble livet mitt totalt forvandlet fra den dagen. Jeg fant en bibel da jeg kom hjem, og Gud begynte å jobbe med meg i stillhet.

Gud forandret meg. Jeg har nok fremdeles en sterk personlighet, men nå er det mye kjærlighet i hjertet mitt. Men jeg vet at jeg kan aldri gjøre opp for alt det jeg har gjort. Aldri.

Byttet terror med nåde

Flere år etterpå reiste Carmen sammen med andre troende til landsbyene hun engang terroriserte. Men denne gangen var det for å forkynne et nådens evangelium til folket.

– Siden jeg begynte å tjene Herren har jeg flere ganger hatt anledning til å møte folk som har vært offer for Shining Paths terror. Og i flere tilfeller var det jeg som var ansvarlig. Men jeg takker Gud for at jeg nå får en sjanse til å møte noen av disse menneskene.

Sterkt møte

Det var på en slik tur til Lima at Carmen traff skolerektoren som hadde mistet 11 familiemedlemmer i ett angrep fra Shining Path. Under en samling for troende i landsbyen ble Carmen introdusert som en av kommandantene i Shining Path. Rektoren gjenkjente stemmen hennes, Carmen hadde hatt på seg en maske under angrepet. Ett par dager senere oppsøkte rektoren henne.

-Søster, vet du at Shining Path drepte mannen min?

Det visste jeg ikke.

Det var i 1983, i Andamarca, fortsatte rektoren.
–Hvem hadde kommandoen da?

Det var meg.
Jeg så på henne og begynte å gråte.
Hun fortalte at hun gjenkjente stemmen min.

-Jeg kom meg unna, men på den dagen drepte de min mann og hele min familie.

Men jeg har ikke kommet for å få hevn eller en forklaring. Det tilhører din fortid. Jeg vil bare si at jeg er glad i deg og at fortiden ikke er viktig lengre.

-Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre, forteller Carmen.

-Det eneste jeg kom på var å knele ned ved siden av henne. Jeg omfavnet henne og sa at jeg er ikke den kvinnen lengre. Gud har gjort en ny kvinne ut av meg. Jeg takket for hennes kjærlighet. Jeg sa at jeg var også glad i henne.

Trodde aldri Gud kunne tilgi

-Etter å ha levd et voldelig liv så lenge trodde jeg aldri at Gud kunne tilgi meg. Jeg hadde gjort så mange onde ting. En dag da jeg snakket jeg med en annen eks-gerilja kommandør som også var en venn av meg, sa hun;

-Carmen, vi har gjort dette alt for lenge. Det er for sent for oss å snu!

-Jeg begynte å be og sa Gud, kan du noen gang tilgi synder som er så onde som mine? Vil du noen gang lytte til meg?

Så en dag, da jeg følte meg veldig deprimert, åpnet jeg bibelen og leste:

«Jeg har lett etter deg langt borte og nå har jeg funnet deg.»

 

Dette ble ordene som forsonte Carmen med sin fortid.
Hun erkjenner hva hun har gjort, men vet at hun er ikke den samme kvinnen i dag.
-Jeg visste at dette var for meg og har holdt fast ved det siden.

Jeg vet at Han er glad i meg og går nå ved min side.
Jeg vet at jeg er tilgitt.

Miracle channel har satellitt sendinger på arabisk 12 timer daglig og kan sees av over 100,000,000 arabere.

*Carmen er ikke det egentlige navnet til den tidligere gerilja lederen i Shining Path

  

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter