Fra heltids rus til fulltids misjon

Før var han en av bygdas verstinger. Kjenning av politiet med flere soningsdommer. I dag er han fulltidsmisjonær i Kirkenes, etter 3 år på bibelskole i Sarons Dal. Hva skjedde med Frode Moi?

Frode Moi var i sin tid en av bygdas verstinger. Han var rusmisbruker og stod bak flere innbrudd i Kvinesdal. Han fikk også en større soningsdom etter en  smuglersak som fikk landsomtale. I 1996 hadde Frode et dramatisk møte med Jesus. Men det går allikevel 4 år før den nye troen griper tak i hele personen og han bekjenner seg som en kristen. En stille og rolig tid følger med vekst på alle plan. Jobb, skole og åndelig modenhet. I 2003 begynner han på en 3-årig utdannelse på misjonsskolen i Sarons Dal. Nå er han ungdomsarbeider i Smyrna-menigheten i Kirkenes. På under 5 år har han gått fra å være rusmisbruker på heltid til fulltids misjon.

TB: – Hva har misjonsskolen betydd for deg?
Frode: – Etter at jeg hadde begynt var det vanskelig å slutte. Første året var det masse kjempegod undervisning, noe jeg var veldig sulten på. Etter hvert ble skolen mer utfordrende, selv om jeg også syntes at det var tøft å begynne på første året etter mange år i et rusmiljø. Jeg kan si det var veldig god rehabilitering ja:-) 

TB: – Hva har misjonsskolen betydd for det du gjør nå?
Frode: – Undervisning og praksis har vist meg at vi tjener en stor Gud, en kan jo bare se på det som skjer i Sarons Dal. Det er ikke småting som vil skje om en våger å følge Gud. Alt det som jeg har fått med meg opp gjennom disse åra er noe jeg har nytte av nå. Heldigvis har det gått skritt for skritt, og ikke alt på en gang. Jeg hadde ikke våget å gjøre det jeg gjør nå det første året jeg var på skolen.

TB: – Hva gjør du nå?
Frode: -Nå er jeg ungdomsarbeider i pinsemenigheten Smyrna i Kirkenes. Og siden vi dessverre mangler pastor (det var greiere å være to, noe vi var når jeg hadde praksis her i fjor), må jeg gjør en del utenom. Alt fra å vær vaktmester og vaske til å lede møter og besøke medlemmer og arbeide på kontoret. Det var veldig utfordrende når jeg kom opp, siden det var så mye som var så uorganisert. Så jeg var sliten når jeg kom hjem på juleferie.

TB: – Hvorfor reiste du opp til Nord-Norge?
Frode: – Etter at jeg selv fikk oppleve Guds nåde er det Han som gir livet mitt mening. Jeg vet at det venter en evighet for oss alle, og at vi alle trenger å finne Veien. Derfor vil jeg vær med å tjene der Han vil ha meg, og bruke de gavene Han har gitt meg.
Siste halvdel av 3. året hadde jeg praksis her oppe, og jeg likte meg ganske bra. Jeg søkte Herrens vilje og kom til at jeg skulle fortsette her etter sommerferien. Jeg prøver nå, og ser ved å praktisere hva som ligger for meg å gjøre. Og det er noe jeg ser klarere nå etter hvert som jeg vandrer.

TB: – Drar du noe nytte av det du lærte på misjonsskolen nå når du er ute fulltid??
Frode: – Skolen er lagt opp på en praktisk og fin måte. Fra du begynner på første året til slutten av tredjeåret er det en gradvis eksponering mot det å arbeide i Guds rike. Mye av undervisningen er også veldig praktisk og kommer til nytte nå, selv om noe av det er noe annerledes enn det man kanskje tenker når en er på skolen. Men slik vil det nok alltid være. Men all den praksisen som en får ved å gå i Sarons Dal gjør overgangen lettere.

TB: – Hva gjorde misjonsskolen med forståelsen av ditt eget kall/tjeneste/livsoppgave?
Frode: – Misjonsskolen har fokus nettopp på misjon, og på å arbeide i Guds rike. Dette var også noe som var i mitt hjerte før jeg begynte her, men som har blitt klarere etter ei tid.
Under skoletida ser man alle de mulighetene som finnes til å drive misjon på mange forskjellige måter, og hva en selv kan tenke seg å være med i etter endt skoletid.
Etter ei tid her oppe i nord er det ikke alt jeg  har svar på når det gjelder videre tjeneste, men jeg begynner å se hvilke talenter og gaver som Gud har gitt meg å forvalte.

TB: – Hvordan er situasjonen i nord der du er, er folk søkende, er det fremgang for evangeliet?
Frode: – Jeg snakker med flere ungdommer som er veldig søkende, og som vil lære å kjenne Gud. Det er også de som har tatt imot Jesus som sin frelser, men det har vært vanskelig å få til noe skikkelig fellesskap for de som har tatt imot. Og de føler nok at det er veldig vanskelig også, for de som tar et valg blir pionerer blant sine egne. De blir de første i sin generasjon til å stå for Jesus her. For her i Kirkenes, og stort sett over alt i nord, mangler det en (erkjennende Jesustroende) generasjon eller to…

Det har vært veldig spennende å gå på misjonsskolen, og da tenker jeg kanskje spesielt på alle de reisene vi tar rundt i verden. Det er noe som gir utrolig mye! En ser med egne øyne problemer og utfordringer andre mennesker har i livet og hvor viktig evangeliet er for alle. Og i alt dette får en selv prøve seg i alt en kan ha lyst til å prøve, og mer til:-)

Trenger du et puff til å komme ut i fulltidstjeneste? Eller lurer du på hva slags kall du egentlig har? Da kan det være at misjonskolen i Sarons Dal er akkurat noe for deg. Du kan ringe for mer informasjon og gjerne få snakke med en av lærerne om du ønsker det. Tlf: 38 35 75 00.

HER KAN DU LESE MERE OM SKOLEN!Få siste nytt fra misjonsfeltet direkte i innboksen din.

Meld deg på vår månedlige nyhetsmail!

Se siste nyheter