Besøkte senter etter gerilja-angrep

Rune Edvardsen besøkte Dina-senteret i Kongo for første gang etter at ansatte og barn ble skadet i et attentatforsøk i desember.

 

Det var Dr. Kabutu, lederen for pikehjemmet Dina-senteret og guttehjemmet Betsaida-senter i Goma som ble skutt og forsøkt drept i desember av en gruppe opprørsoldater.

– Jeg så  barnehjemmenes bil og stedet der overfallet på Kabutu og barna skjedde. Bilen var totalskadet med flere kulehull gjennom skroget. Det var bare et Guds under at ingen ble drept. Opprørsoldatene angrep på vei inn til senteret og skjøt etter bilen. Kabutu kjørte selv og fikk panikk. Han satt opp farten, men kjørte så fort at han veltet bilen i en sving. Der sto flere opprørere og ventet. De dro han ut av bilen, og tok penger og verdier. En av soldatene stod rett over han og siktet med geværet mot hodet hans og trakk av for å drepe han. Men skuddet bommet. Kabutu klarte da å løpe vekk fra soldatene. Sjåføren og sønnen hans ble truffet av skudd, men overlevde. Syv av barna ble skadet da bilen veltet, men kom seg unna, forteller Rune.

Det antas at opprørsoldatene som står bak, er en gruppe som har satt seg fore å utrydde personer med høyere utdannelse. Dr. Kabuto er også leder for  New Life-brevskolekontoret, i tillegg til at han er undervisningsleder og professor ved et av universitetene i Goma.

Fremgang
Med det var også hyggelige ting som møtte Rune da han besøkte Dina-senteret i januar. Han fikk se den nye bygningen som skal huse enda 50 nye jenter på senteret.

Kabutu har sammen med telefonselskapet Vodaphone, bygget salgsboder mot at telefonselskapet sponser sentrenes skole.

Han har bygget tre klasserom på Betsaida-senteret der barna fra Dina- og Betsaida-sentrene går på skole sammen med barn fra nærområdet rundt sentrene.

– Barna var litt skuffet over at jeg ikke kunne være der en hel uke, forteller Rune. – De var i flott form. Jeg hadde også med meg medisinsk testutstyr for testing av HIV/AIDS, og nå skal alle barna testes.

Bryllup på Dina-senteret
Claudine  skal gifte seg i april med sønnen til naboen av Dina-senteret. Claudine har vært på Dina-senteret sidene det åpnet i 2002. Hun mistet foreldrene i 1994. Etter det ble hun gatejente og ble første gang voldtatt av gategutter hun trodde var venner. Siden solgte hun seg selv i Goma for å overleve. Så ble hun funnet av Dina-senteret.

– Hun er en flott, søt liten dame som alltid er god og blid. Nå er hun veldig lykkelig. Vi skal sende en pengegave til senteret for at de kan holde et flott bryllup for henne og mannen, legger Rune til.

Nye Dina-senter i Bukavu
Etter besøket i Goma dro Rune Edvardsen  videre til Bukavu i Sør-Kivu. Der fløy han over Kivusjøen og øyene der brevskolen nå vinner mange pygmeer. Vel fremme i regnværet dro han til Troens Bevis sitt  New Life-kontor, der 14 voldtatte jenter som har fått barn, ventet.

– Den minste jenta er som min sønn Dan Alexander på høyde. Babyen hennes er ei flott lita jente på noen måneder. Sammen med biskop Mundyo Mwenelusiba, som er leder for  Troens Bevis’ brevskole og det nye Dina-senteret i Bukavu, og de andre damene, tok vi en prat og avtalte å spise sammen neste dag. Deretter dro jeg videre og inspiserte den nye eiendommen ute i Panzi som vi har kjøpt for å starte Dina Bukavu-senter for nettopp slike som denne lille jenta som nå har ansvaret for en baby, forteller Rune.

Vil du gi en gave til arbeidet for voldtatte jenter og foreldreløse gutter i Kongo, kan du klikke her. 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter