Annerledeskafeen i St Olavsgate 24
Misjonskoleelev Kjetil Jensen fra Kristiansand er med på et unikt prosjekt under praksistiden i Oslo.
«Kafé Time Out» er en annerledes kafé som ønsker å være en oase for Oslo by. Kafeen holder til i lune lokaler i underetasjen til Filadelfiamenigheten i St. Olavsgate 24. Virksomheten ble startet for tre år siden. Åpningstidene er mandager fra klokken 16:00 – 20:00. Tirsdager fra 16:00 – 18:00. Medarbeiderne jobber på frivillig basis, og det serveres mellom 70 og 100 middager hver dag. På menyen står husmannskost. Flesteparten av disse rettene gis som gave til Oslo by. Mandager er det småfelleskap fra klokken seks på kvelden som innledes med nattverd, Guds ord og bønn. Etter dette pleier man å samles i «smågrupper» hvor Herren står i fokus. Her er det sosialt samvær og stor takhøyde. En av gruppene er engelskspråklig. Gruppen ledes av Pastor Thomas, som er leder for internasjonal Church og Ghana-menigheten. Kafeen har opplevd en stor tilslutning, og har derfor utvidet sin virksomhet.
Et pulserende miljø
Ildsjeler er «Vidar og Kjell». Sistnevnte som forøvrig er arkitekten bak kaféprosjektet, opplyser at de har bedt Herren sende dem mennesker fra alle samfunnslag. Dette for å få et godt og blandet miljø. Blant stab og gjester finner du alt fra mennesker med doktorgrad til dem som sover under brua og på plata. Kjell vektlegger at alle er velkomne, og at innfor Herren er vi alle like.
– Mer kaffe…? spør han, og skjenker i koppen.
Vil heller har smil og varme
Fordelen med en slik kafé, opplyser han, er at alle gjestene omgående blir inkludert. Han påpeker at når en av «gutta» fra gata kommer inn, og i tillegg kanskje har slitt og kjempet hele dagen, tar det kun en brøkdel av et sekund før gjesten ser om du er genuint interessert i dem. — De på gata vil heller ha et smil, kjærlighet og varme enn 20 kroner, legger han til. Han fremhever at det å kunne møte mennesker i ulike livssituasjoner i livet, kan bety en stor forskjell for menneskers hverdag.
Mange ensomme
Kjell understreker at vi lever i et samfunn hvor ensomhet er blitt en folkesykdom, og at mange mennesker er alt for mye alene. Resultatet er ensomhet. Han ønsker at denne kafeen skal bety noe for mennesker i hverdagen, og at alle gjester skal føle seg inkludert. Stabens oppgave i tilegg til kjøkkentjeneste er å sørge for at alle føler seg inkludert og velkomne.
Målet er at mennesker uansett bakgrunn, nasjonalitet, eller arbeidstittel kan sitte sammen å hygge seg i et uformelt miljø. – Alle har vi noe å bidra med, legger han til, før han haster ut på kjøkkenet for å sette på en ny kanne med kaffe.
Bra humor
En av gjestene kan fortelle at han ikke har familie, og at Oslo er en stor by å være ensom i. Her får han kontakt med andre mennesker, treffer venner og kjente.
– De har bra med humor her nede, og en lun atmosfære som jeg trives i, sier han. I tillegg til besøk på «Time Out» tar han seg en tur på søndagsmøtene i Filladelfia en gang imellom for at troen også skal få næring.
En frisk oase
Da jeg «entret» denne «oasen» så jeg ingen karavaner av langhårede kameler med utstående tenner, palmer eller grønt gress. Men derimot flotte mennesker som satt benket rundt bordene. Noen hvilte. Andre lo og slukket tørsten. Noen den åndelige tørsten. Andre kun med kaffe. Her var ingen åndelige klamme hender, prangende religiøse «påfuglfasader», men en åpen og fredfylt atmosfære. Dette opplevde jeg som positivt, og ikke minst at dette bidrog til åpenhet og virket inkluderende gjestene imellom. Jeg ser en stor takknemmelighet blant gjestene for denne kafeen, og opplever den som en forfriskende oase i Oslo by, der mennesker finner hvile, skriver misjonsskoleelev Kjell Jensen. I disse dager er han en av 4 misjonsskoleelever på 3. året i Sarons Dal som er ute i praksis forskjellige steder i landet.