fbpx

Sloss mot ateismen i Tsjekkia

50 % av tsjekkere er ateister. Jiri Srom er en innfødt misjonær som ikke lar seg stoppe av fordums holdninger fra kommunisttiden.

 

Etter Den andre verdenskrig ble Tsjekkoslovakia styrt av et kommunistisk regime, påvirket av Sovjetunionen. Etter den ikke-voldelige ”fløyelsrevolusjonen” i 1989 kollapset kommunismen og Tsjekkoslovakia ble igjen et demokrati. I 1993 ble landet delt i de to nasjonene Tsjekkia og Slovakia.  I 2004 ble Tsjekkia medlem av EU.

I dag kaller nærmere 50% av befolkning på over 10 millioner seg for ateister.

Ateisten møter Jesus
Jiri Srom vokste opp under kommunisttiden i Tsjekkoslovakia. Han så på seg selv som ateist, men begynte å fatte interesse for kristendommen som 19-åring etter revolusjonen i 1989.

– Jeg er født i 1970 og vokste opp under kommunismen. Jeg så på meg selv som ateist og hadde ingen tanker for den åndelige dimensjonen. Men etter revolusjonen i 1989 begynte jeg å fatte interesse for det åndelige og fikk etter hvert mange flere spørsmål enn svar. I 1990 møtte jeg noen som introduserte meg for en interessant person, Jesus, og jeg ble kjent med Evangeliet for første gang, forteller Jiri.

Like etter at han i 1992 bestemte seg for bli en troende opplevde han et kall til å bli misjonær og arbeide for sitt hjemland. Han fullførte sin utdannelse som ingeniør og tok et menighetsplantings-kurs gjennom Life Ministries. Han fullførte også et bibelkurs på det kristne ICI-universitetet. I dag virker han som innfødt misjonær i Tsjekkia, med støtte fra Troens Bevis.

Startet egen tjeneste
– Etter hvert startet jeg min tjeneste i området Louny. I dette området bor det rundt 80 000 mennesker. Her organiserer jeg cellegrupper og holder møter flere steder. Vi er ofte ute på gatene og vitner for folk. Jeg besøker også fengslene regelmessig. Dette skjedde etter at jeg hadde et møte med direktørene i det ene fengselet. Han ble interessert i hva jeg sto for og hadde mange spørsmål. Vi samtalte i flere timer, forteller Jiri.

Fange fikk ny start
– Nylig fikk jeg brev fra en fange som jeg hadde god kontakt med i fengselet. Han kunne fortelle at han nå hadde tatt imot Jesus som sin frelser. Han skriver at han etter at han kom ut av fengselet har fått jobb og et sted å bo og hadde blitt medlem av en menighet i Praha. Han sier han ser frem til å leve videre med Jesus som har gjort alt nytt i livet hans.

Sigøyner helbredet for kreft
– I et av våre møter ble en sigøynerkvinne helbredet for kreft i lungene. Hun vitnet frimodig om det som hadde skjedd. Hun ville ta imot Jesus og begynte deretter å besøke cellegruppen regelmessig. Hun kom da sammen med sin kjæreste. De har bodd sammen i åtte år og har to barn sammen. De bestemte seg for å gifte seg, og mannen bestemte seg for å ta imot Jesus. Tenk for en fantastisk forandring Gud har gjort i denne familien!

Menighetene vokser
Siri Srom kan også fortelle at det kommer stadig flere besøkende fra alle generasjoner til de regelmessige menighetsaktivitetene i Most og Louny.

– Sammenlignet med i fjor er det dobbelt så mange som kommer, og vi gleder oss over å se at Gud gir vekst. Sammen med de unge arrangerer vi turer hvor familier er med sammen med deres barn. Siste turen vi arrangerte drog vi til fjellet, dette gir oss mulighet til å bygge relasjoner. Vi har hatt karneval for de minste og seminarer hvor gjestetalere har undervist. Som menighet er det også ekstra hyggelig å fortelle at vi har hatt vårt første bryllup i Most og to som har latt seg døpe.

Srom er en av over 700 misjonærer som får støtte fra Troens Bevis. Du kan også få din egen stedfortreder på misjonsmarken, slik som Siri Srom, og følge misjonærens liv og tjeneste gjennom personlige rapporter og bilder. Du velger selv hvor mye du vil støtte med hver måned. Ring 38 37 50 00 eller klikk her for å gi en gave.Få siste nytt fra misjonsfeltet direkte i innboksen din.

Meld deg på vår månedlige nyhetsmail!

Se siste nyheter