fbpx

Rollemodeller på TV og i det virkelige liv

Det egyptiske ekteparet som spiller hoverollen i familiedramaet som spilles inn i Sarons Dal er rollemodeller også i det virkelige liv.

 

Familiedramaet, ”Naeems House”, som denne høsten spilles inn i Sarons Dal for ”Miracle”-kanalen, viser sunne familierelasjoner gjennom en fiktiv familie.

– Vi kan for eksempel ta opp kjønnsrollemønsteret i familien, sier Abed, som spiller Naeem, faren i huset. – Kanskje Naeem bastant sier: ”Jeg er sjefen, jeg bestemmer, noe alle egyptiske seere vil gjenkjenne. Men så lar vi moren forklare hvordan alles mening i familien er viktig og at alle må respekteres. Naeem lytter motvillig til dette, har en indre kamp og medgir at kona har rett. På bunnen elsker faren familien og vil jo egentlig at alle skal ha det godt og være lykkelige, forteller han.

– Vi kan også vise gjennom eksempler hvordan en opptrer som foreldre overfor barna, sier Tona, som spiller mammaen i familien.

– Hvis vi krangler eller har noe viktig å prate om, ber vi kanskje barna forlate rommet så vi kan være alene. Eller vi gjør et poeng av å vente til barna har lagt seg. Det er små ting som dette som mange familier har godt av å se, mener hun

I fulltidstjeneste
Selv om det er første gangen familien på 4 spiller en oppdiktet familie på TV, er familiedramaet bare en videreføring av det de står i til daglig.

Tona jobber fullt og har ansvaret for 17 medarbeidere og all oppfølging til Ibra Radio i Kairo. Abed leder Delta Ministries, der de jobber med relasjonsbygging til muslimer på grasrotplanet.

De gir også kurs og undervisning til andre kristne om radioproduksjon, skriving av manus og publisering.

I tillegg har de sosiale tjenester der de gjør humanitært arbeide og tilrettelegger for utenlandske organisasjoner som vil sette opp sitt eget arbeide i Egypt.

– Vi kan ikke holde store massemøter eller leie et fotballstadion for en møteserie, vi må tenke på et helt annet plan, forteller Abed.

– Vi vil utruste de lokale kristne og vise dem hvordan de kan bygge relasjoner med muslimer og levendegjøre sin tro gjennom handling. Men vel så viktig er det å vise muslimer hvordan de kan overleve i sin egen kultur med en levende tro på Jesus.

Gir nytt mot til kristne
Han forteller at mange kristne i Egypt føler seg svake og motløse. De er redde for å formidle sin tro, og ikke uten grunn, medgir han. Han fremholder at det allikevel er mange måter de kristne kan formidle sin tro på uten å bryte loven som forbyr direkte evangelisering overfor muslimer. Selv jobbet han for det egyptiske bibelselskapet i mange år og reiste mye ute på landsbygda i den forbindelsen. Der høstet han verdifull erfaring som han nå fører videre.

– Vi forkynner ikke, men vi lever ut evangeliet. Det er det vi lærer de andre kristne hvordan de kan gjøre på forskjellige måter.

Feiret morsdag med muslimer
– Vi viser de troende hvordan de skaper anledninger eller ”happenings” der de kan fortelle om det de tror på. Sist morsdag gjorde vi noe helt nytt. I nabolaget der vi bor inviterte vi gjennom en moské muslimene til å komme med 10 mødre som de ville hedre på en spesiell måte. Vi ga samme invitasjonen til de koptiske og de evangeliske kristne. På denne festen fikk en leder fra hver gruppe fortelle hva de mente en god mor var. Det geniale var at alle de utvalgte mødrene kom med full oppslutning fra hele sin stolte familie, og over 700 folk møtte opp! Det ble en flott feiring, og på lik linje med de andre fikk vi presentere evangeliet og hva Bibelen har å si om det å være mor.

– Men vi legger også opp til naturlige felleskapsgrupper uten hele tiden å ha en agenda. Vi stoler på at når vi er de vi er, vil lyset som bor i oss skinne uansett, poengterer Abed.

Troens Bevis sin satellit- kanal, sender 24 timer i døgnet til den arabiske verden. Mellom 2000 og 3000 muslimer kontakter kanalen hver måned med spørsmål om Jesus og Bibelen. Ønsker du å støtte dette arbeidet med en gave kan du klikke her.

 

 Få siste nytt fra misjonsfeltet direkte i innboksen din.

Meld deg på vår månedlige nyhetsmail!

Se siste nyheter