Abkasias president takker for nødhjelp

Abkasias president takker Aril Edvardsen og norske givere for medisiner og nødhjelp som ble samlet inn og gitt til fattige i Abkasia i 2006.

 

Under et møte med Troens Bevis sin hovedmann i Russland, biskop Ivan Chekunov, takket president Sergey Bagapsh offisielt Troens Bevis og norske givere for nødhjelpen som ble samlet inn under en rekke solidaritetsfestivaler på sørvestlandet i Norge i fjor høst. Aril Edvardsen og Jan Egil Omdal samlet da inn til sammen 150 000 kroner på møtene som ble holdt i Kvinesdal, Lyngdal, Moi, Sira og Tonstad.

Forsendingen med nødhjelpen skulle egentlig vært levert ved juletider i fjor, men på grunn av politisk uro måtte overrekkingen utsettes til februar 2006. Lasten inneholdt også flere tusen bibler.

Mesteparten av medisinene og varene ble levert til barneavdelingen ved Republikkens Nasjonale Sykehus i Gagra, og til Barnehospitalet og et barnehjem med internat og skole for 130 fattige og foreldreløse barn i Gudauta.
Rørende gaveoverrekkelse

I Gudauta bor det 130 barn fra fattige familier og foreldreløse på en internatskole.

Offisielt finnes det ikke barnehjem i Abkahsia, da slektninger eller naboer er pliktige til å ta seg av foreldreløse, men de som absolutt ikke har mulighet til å bo i et hjem ender i stedet opp på en ”Internatskole”.
Da nødhjelpen kom frem møtte også flere av foreldrene opp i sin fineste stas for å ta imot hjelpesendingen.

Blant de mange gavene som ble overrakt var mikroovner, elektriske kaffekanner, jernvarer og tallerkener, tepper og sengetøy og vaskemaskiner. Disse varene var på forhånd blitt kjøpt inn rett over grensen til Russland.
Kvinne på 102 år fikk sin første vaskemaskin

En 102(!) år gammel landsbykvinne som tar seg av 5 barnebarn, fikk sin første vaskemaskin og noen varme tepper. Kvinnen kunne ikke holde tårene tilbake. Inntil denne dagen hadde hun vasket sine egne og barnas klær for hånd.

Sang av takknemlighet
En annen kvinne som tok seg av 2 barn med Downs syndrom fikk gryter, mange fikk mikroovn, sengetøy og tepper. Samtlige barn og foreldreløse på skolen fikk gaver denne dagen. Flere av barna begynte spontant å synge og danse til musikkinstrumenter de hadde fått. Biskopen forteller at en av jentene begynte å synge på en sang hun diktet i farten. Sangen handlet om hvordan Gud passer på barna på internatskolen.
Troens Bevis sitt arbeide i Abkazia begynte i 1995 da Aril Edvardsen holdt et vennskapskorstog i hovedstaden Sukumu rett etter at krigen med Georgia var over. Dette resulterte i 3 nye menigheter, og siden da har Troens Bevis underholdt flere nasjonale misjonærer i landet, og antall menigheter har også vokst.

Vil gjerne hjelpe leger
Under møtet med biskop Ivan Chekunov delte Abkasias president på ny sin bekymring for den kriserammede situasjonen landets sykehus og fattige fortsatt befinner seg i. Sykehusene har ikke medisin og pasientene må selv skaffe det de trenger til behandling fra Russland.

– Helsedepartementet klarer ikke å ivareta verken behovene eller tryggheten til Abkasias borgere etter det økonomiske kollapset som følge av krigen mellom Georgia og Abkasia, fortalte presidenten til biskop Ivan.

Nå håper presidenten at det er mulig å få i stand en utveksling av abkhasiske leger til et vestlig  sykehus for 25-30 dager. I den anledning  håper han også at legene kan  bli ”velsignet” med hver sitt mobile nødhjelpssett som de kan ta med seg tilbake.

Ønsker også vertsfamilier
Presidenten sa videre at han har også et ønske om å få i stand en ordning der 10-12 foreldreløse barn, sammen med en sosialarbeider kan besøke vertsfamilier i en menighet eller lignende. Han håper at barna vil få litt ekstra tilsyn under besøket og kanskje bli utstyrt med sko og noe skoleutstyr som blyanter og skrivebøker. 

Troens Bevis kan formidle kontakt dersom det finnes interesserte parter som kan hjelpe. 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter