Usbekere tar imot Evangeliet tross harde tider

Evangeliseringsseminar i Usbekistan ble møtt med stor interesse. Av 27 millioner innbyggere er det bare 20 000 kristne.

 

I slutten av oktober arrangerte Troens Bevis et evangeliseringsseminar i Usbekistan.

– På dette seminaret hadde vi 60 elever, de fleste av dem var pastorer og evangelister fra forskjellige menigheter og kirkesamfunn, flere med muslimsk bakgrunn. De fleste opplevde seg selv bare som Jesustroende uten noen annen «etikett», forteller Oddleif Wahll som underviste på seminaret sammen med Kaj Holtti og Mads Bjørkmann fra Finland.

– To av elevene tilhørte en jødisk Messiastroende menighet. De fortalte at i løpet av de 4 siste årene hadde nesten ett tusen jøder tatt imot Jesus som sin frelser, forteller Wahll.

Seminaret ble holdt av Evangeliserings Instituttet Troens Bevis opprettet for Sentral-Asia i Kosta i Kaukasus. I 10 år er det blitt holdt evangeliserings seminar, de fleste i Kosta, for troende som kommer fra hele Sentral-Asia. Men det er også holdt seminar i

Kasakhstan, Tadsjikistan, Beslan i Nord-Ossetia, og nå altså i Usbekistan. Totalt har over 600 vitner fått trening og inspirasjon i hvordan de kan ta evangeliet til sine egne folkeslag.

Utenlanske misjonsorganisasjoner må ut

– Den politiske situasjonen er slik at nesten alle amerikanere er kastet ut av Usbekistan. 300 amerikanske misjonærer er nettopp blitt deportert i løpet av kort tid, forteller Oddleif.

– Utenlanske misjonsorganisasjoner vil, slik forholdene er nå, ha store vanskeligheter med å opere i landet. Men den unike forbindelsen som Troens Bevis har hatt gjennom mange år med (biskop) Ivan Checkunov gjør det lettere å etablere kontakter med nasjonale kristne i mange av disse landene, forklarer han.

Bare 15 000 troende i hele landet

For bare 10-15 år siden kjente man nesten ikke til kristne blant Usbekerne, selv om det fra Sovjet-tiden hadde vært baptistmenigheter og pinsemenigheter i landet i lang tid.

– I dag er det 15 000 – 20 000 frelste Usbekere (av 27 mill. innbyggere) som vesentlig organiserer seg og vokser gjennom cellegrupper, forteller han videre.

Ikke synd på oss

– På spørsmål fra oss skandinavere om det virkelig var noen hjelp at vi kom og hadde disse intensiv-seminarene, ble vi møtt med overveldende positiv respons.

For det første var det inspirerende, å møte kristne fra Vest, sa de, og fortsatte: «Dere skal ikke synes synd på oss! Det er dere det er synd på som må bo i det materialistiske og gudløse Vesten. Men dere inspirerer oss når vi ser at troen deres lever i den del av verden også». «Dessuten er det en stor inspirasjon for oss å vite at dere tilhører gamle kirker og menigheter. Det oppmuntrer oss i troen på at Guds menighet ikke dør etter noen få år».

For det andre fikk alle som gjennomførte dette seminaret, ved den høytidelige avslutningen vi hadde, utdelt et «sertifikat/bevitnelse/diplom» på russisk, samt en del kristen litteratur. Dette diplomet, sa de, ville hjelpe dem når de skulle søke myndighetene om registrering. Videre ville dette gi dem lov til å ha et lite bibliotek (4-5 bøker) av kristne bøker hjemme! forteller Oddleif Wahhl.

Må kartlegge alle kristne

Situasjonen for de kristne i Usbeksitan er per i dag spent. Flere av vitnene kunne fortelle om arrestasjoner og tortur. Ei lærerinne kontaktet Wahll i etterkant av seminaret og fortalte at alle lærerne i Usbeksitan har nå fått et direktiv der de blir bedt om å kartlegge barna som går på kristne møter og å spørre dem ut om deres foreldre.

Dersom du vil gi en gave til Troens Bevis sine 770 nasjonale misjonærer kan du klikke her.Få siste nytt fra misjonsfeltet direkte i innboksen din.

Meld deg på vår månedlige nyhetsmail!

Se siste nyheter