Historisk møte mellom prester og frikirkepastorer i Sarons Dal

Pressemelding: 15. mars ble det skrevet historie da alle prestene og frikirkepastorene i hele Lister-regionen møttes for første gang i et nytt felleskap på bibelskolen i Sarons Dal.

– Dette er et historisk øyeblikk, sa sokneprest Leiv Gunnar Skiftun da 21 prester og frikirkepastorer var samlet for første gang i det nye fellesskapet som holder på å ta form i Lister-regionen.

Initiativtager til fellesskapet kommer fra markedssjefen i Troens Bevis, Jan Egil Omdal. I forbindelse med Aril Edvardsens folkemøter har han gransket statistikker (legg ut statistikker under denne linken) og oppdaget at bare i Agder-regionen finnes det over 57.000 mennesker som identifiserer seg med det kristne budskapet uten at de har tilknytting til en menighet.

Samlet styrke
Prestene har allerede et felleskap seg imellom, og på flere av lokalstedene har frikirkepastorene og prestene kommet sammen, men aldri har alle de ”geistlige” møtt hverandre fra Hægebostad i Eiken, Lyngdal, Farsund, Borhaug, Vanse, Kvinesdal, Gyland, Flekkefjord og Moi i Rogaland.

– Det ligger en utrolig energi og styrke i at menighetene finner hverandre i et slikt felleskap, sier Jan Egil Omdal.

– Faren jeg ser er at vi som kristne gjerne snakker om vekkelsen som var for 20 år siden, og så resignerer vi med tanken på at ”vi er få på den smale vei” og at ”vi er en liten flokk”. Men dette stemmer ikke overens med virkeligheten, sier han .

– Det som er fakta er at det finnes en stor usynlig menighet som er tre ganger større enn den synlige menigheten. Dette er mennesker som allerede har en personlig tro på Jesus, og som vi ikke trenger ”å nå” men heller bare begynne å inkludere. Mange her på Agder føler at de ofte bare har to ytterpunkter å velge mellom om de skal inn i et kristent felleskap.

– Det ene er det ekstatiske, der de ikke forstår koden for det som foregår. Det andre er det tradisjonelle der det meste er forutsigbart, og ikke utfordrende og relevant for mennesker, mener Jan Egil Omdal.

Sjelesorg i baren
Denne problemstillingen kom klart frem i diskusjonen mellom menighetenes overhoder i Lister. Det ble også snakket mye om hvordan folk kan oppleve det å komme som fremmede inn på et kristent møte, og hva som gjør at folk kanskje ikke har lyst til å komme tilbake om de først har vært der.

Soknepresten i Kvinesdal fortalte at han ved to anledninger hadde vært på baren i bygda.

– Den første kvelden fikk jeg flere samtaler med bygdefolket på 4 timer enn det jeg vanligvis gjør på 2 måneder, fortalte han. Poenget hans var at det er mange folk utenfor kirken som er søkende, men at det er lettere for mange å ta kontakt på sin egen arena.

Utfordringer
Det ble også luftet en del utfordringer som den enkelte menighet står overfor. Kristian Mydland fra Gyland Baptistmenighet fortalte at de kun har 20 medlemmer, men har nå fått en gruppe burmesiske flyktninger i menigheten som gjør at de må omorganisere og tilrettelegge på en nye måte.

Rune Edvardsen, daglig leder i Troens Bevis, utfordret de forskjellige menighetene til å slippe løs de enorme ressursene som fyller benkeradene.

– I alle menighetene sitter det enorme kapasiteter i benkeradene.

– Når folk får slippe til, vil de få et eierforhold og ta ansvar for hvordan andre opplever menigheten deres, påpekte han.

Dele på resurser
Kirkelederne var spesielt positive til de nye relasjonene seg innimellom som det nye felleskapet åpner for. De var åpne for å dele på ressurser og å ha en felles interaktiv webside.

– Jeg er overbevist om at vi må tenke en helt ny strategi for å nå denne usynlige menigheten, sa Sjur H. Lunde som er prest i Flekkefjord Frikirke

– Det er fint å knytte kontakter, men vi må også være realistiske. Målet for meg er ikke å ha store happenings, men at vi blir utrustet lokalt og kan dele ressurser oss imellom, sa presten i Lyngdal kirke, Svein Andersen.

Vil være tilstede for alle kirkesamfunn
Rune Edvardsen, daglig leder i Troens Bevis, mente at det var naturlig at Troens Bevis tok initiativet til dette fellesskapet da Aril Edvardsen har hatt et sterkt felleskirkelig engasjement hele sitt liv.

– Jeg har tro på at vi har mye spennende på gang i Norge nå, og vil ha en kjærlighetsforkynnelse av Jesus i denne landsdelen, sa Rune Edvardsen.

Han presiserte at Troens Bevis og Lister-menighetene ikke på noen områder konkurrerer mot hverandre og at mandatene er helt forskjellige.

– Men vi ønsker å være til stede for alle slags kirkesamfunn, og vi vil gjerne også være en ressurs for menighetene i vår landsdel.

– Og om det er noen som vil hjelpe meg med det vi holder på med, er dere også hjertelig velkommen til det, poengterte han til slutt.

BILDER I TRYKKEKVALITET:
Bilde 1
Bilde 2
Bilde 3Få siste nytt fra misjonsfeltet direkte i innboksen din.

Meld deg på vår månedlige nyhetsmail!

Se siste nyheter