Kronerullingen gir nå 3500 familier mat i Burundi

Pressemelding: Takket være gavene til sultrammede i Burundi får nå 3500 familier mat i noen uker fremover. – Men vi trenger fremdeles flere hundre tonn med mat, dersom vi skal kunne nå de mest trengende i Gitega by og området rundt, forteller lege Håkon Kordahl.

Håkon Kordahl, som overser innsamlingen til de sultrammede i Burundi,  forteller at siden aksjonen startet gjennom Troens Bevis sitt hjelpeapparat i mars, er det kommet inn 17 000-18 000 dollar. Det blir nå kjøpt inn 70 tonn mat som deles ut og dekker behovet til 3500 familier i  noen uker fremover.

– Jeg er veldig takknemlig for alle som er med å gi, både av enkeltpersoner, menigheter og Troens Bevis partnere, sier Kordahl som nettopp er kommet hjem fra sin andre tur til Burundi på 8 uker.

– På grunn av at innhøstningen har slått feil to ganger på rad har ikke folk mat tilgjengelig. Den prekære matsituasjonen rammer spesielt de fattigste, som alltid kommer sist i køen. Målet er å hjelpe befolkningen frem til neste innhøstning i slutten av juni.

– Verdens matvareprogram  (WFP) har arbeidet i  Burundi over flere år, og  visedirektøren for WFP som vi har god kontakt med, forteller at det er behov for minst 30 000 tonn mat hver måned frem til neste avling høstes inn i slutten av juni. Men WFP klarer kun å dekke ca.  10 000 tonn mat av nåværende behov, så resten er opp til private initiativ slik som oss, forteller Kordahl.

Spiser settepotetene
Kordahl sier at det er også et faktum at en del av maten som deles ut av FNs matvareprogram heller ikke når frem til de fattigste som er mest utsatt under en sultkatastrofe.

-Det er et faktum  at det finnes mat  tilgjengelig i Uganda og Tanznia som er naboland til Burundi , bare 30 til 40 mil unna. Matprisene har også falt de siste ukene. Som eksempel kan nevnes at  mais for tiden kan kjøpes for 230 dollar pr. tonn.
Globalt sett synes det å være det nok med  penger, og nok med mat,  problemet er mangel på folk som bryr seg. Problemet er resursfordelingen i verden, sier han.

I Burundi lever nå hundretusenvis av å spise blader av bønneplantene. Andre har begynt å grave opp og spise settepotene sine.

Barn og eldre dør først
Ved hjelp av Troens Bevis sin kontaktperson i landet, Biskop Charles Nduwumukama, konsentrerer Troens Bevis sin aksjon i provinsen rundt Burundis nest største by, Gitega, der det bor 700 000 mennesker.  Opptil 40 prosent av barna kommer ikke lenger på skolen fordi de er rammet av hungersnøden.

– Jeg så tydelige tegn på underernæring. Folk er avmagret, og en diakon i menigheten som ukentlig besøker landsbyene fortalte at hun hadde sett flere barn som var døde av matmangel. Når folk blir så avmagret blir de også lettere syke, og det er barna og de eldre som dør først, forteller legen.

Fra kvinne til kvinne
For å være sikker på at maten virkelig kommer frem til dem som trenger det, har kvinnene i menigheten til Biskop Charles Nduwumukama blitt engasjert i matutdelingen. Kvinnene i menigheten oppsøker nå andre sultrammede kvinner i de fattigste muslimske områdene i byen. Der får de sultende  kvinnene maten de trenger for seg og familien rett i hånden for å være sikker på at de virkelig får matrasjonene.  Det blir bokført nøyaktig hvilke familier som får mat og hvor mye de trenger slik at de kan følges opp. Alle disse rapportene blir oversendt til Kordahl.

– Det er et ordtak i Afrika som sier at dersom du vil ha noe gjort, må du engasjere kvinnene, forteller han.

– Vi har lagt stramme føringer for å sikre oss at maten virkelig kommer frem, legger han til.

For å dekke behovet i området Troens Bevis er inne i, håper Kordahl på 150 000 til 200 000 dollar.

– Da kan vi kjøpe flere hundre tonn mat som vil være til enorm hjelp og uten tvil redde mange liv. 

Gi en gave til misjonsarbeidet!

Se siste nyheter